Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Indii odstrelili dve 100 metrov vysoké obytné budovy: Súd ich výstavbu označil za nelegálnu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/Altaf Qadri)

NAÍ DILLÍ - V Indii v nedeľu riadenou demoláciou odstrelili dve výškové obytné budovy po tom, čo ich výstavbu indický najvyšší súd označil za nelegálnu. Stali sa najvyššími stavbami, ktoré boli v Indii zrovnané so zemou, informuje agentúra AP.

Zničenie 100 metrov vysokých budov v meste Noida, ktoré je priemyselným predmestím indickej metropoly Naí Dillí, naživo prenášali viaceré tamojšie televízie, píše agentúra AFP. Budovy "Apex" a "Ceyane" s takmer tisíckou bytov, ktoré neboli nikdy obývané počas deviatich rokov súdnych sporov, boli zbúrané v priebehu niekoľkých sekúnd. Po odstrele sa zdvihol obrovský oblak prachu a sutín. Na demoláciu bolo použitých 3700 kilogramov výbušnín. Likvidácia trosiek bude trvať tri mesiace.

Pred výbuchom úrady evakuovali tisíce ľudí

Pred výbuchom úrady evakuovali tisíce ľudí, a to aj zo susedných výškových budov, z ktorých jedna bola údajne vzdialená len deväť metrov. K zbúraniu budov došlo po tom, čo najvyšší súd dospel k záveru, že staviteľ po dohode s vládnymi úradníkmi porušil zákony zakazujúce výstavbu v určitej vzdialenosti od okolitých budov.

V Indii odstrelili dve
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Altaf Qadri)

Podľa súdu bola výstavba dvoch výškových budov nezákonná aj preto, že staviteľ nedostal povinný súhlas od ostatných vlastníkov bytov v oblasti. Podľa Guinessovej knihy rekordov najvyššou budovou na svete odstrelenou výbušninami bola do dnešného dňa 165 metrov vysoká budova v metropole Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch. 

V Indii odstrelili dve
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Altaf Qadri)

Viac o téme: StreľbaSúd IndiaObytné budovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu