Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň stoosemdesiaty šiesty (28. august 2022)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotnom videoprejave vyzdvihol rolu leteckých síl jeho krajiny čo sa týka obrany pred ruskými inváznymi jednotkami.

Naživo z Ukrajiny

185. deň vojny na Ukrajine

185. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa končí.

21:41 Rusi podnikali nálety z bombardérov, ktoré štartovali z bieloruského územia, upozornila bieloruská monitorovacia skupina Belaruski Hajun. Štarty bombardérov boli zaznamenané po siedmej hodine večer miestneho času (šiestej hodine SELČ). Agentúra Unian napísala, že potom boli z Bieloruska na Ukrajinu vypálené rakety. Explózie boli hlásené z Rivnenskej oblasti, ležiacej pri bieloruských hraniciach. Nad Volynskou oblasťou, ktorá taktiež susedí s Bieloruskom, podľa agentúry Unian zlikvidovala rakety ukrajinská protivzdušná obrana.

21:39 Ruské sily dnes podľa ukrajinských predstaviteľov podnikali ďalšie raketové a delostrelecké útoky na mestá v blízkosti Záporožskej jadrovej elektrárne. Deje sa tak v čase, keď panujú obavy, že boje v blízkosti zariadenia by ho mohli poškodiť a spôsobiť únik rádioaktívnych látok. V meste Nikopol, ktoré leží asi desať kilometrov vzdušnou čiarou od Ruskom okupovanej jadrovej elektrárne, zahynula pri ostreľovaní žena a štyria ďalší ľudia utrpeli zranenia, uviedol oblastný gubernátor Valentyn Rezničenko.

"Rusi pálili z raketometov Grad, Uragan, Smerč a ťažkým delostrelectvom na rezidenčnej štvrti, podniky aj komunikácie," uviedol večer na sociálnej sieti Telegram Rezničenko. Predtým ráno napísal, že po ťažkej paľbe počas noci bolo v meste zničených niekoľko obytných domov a asi 1500 domácností zostalo bez prúdu. V meste Marhanec, ktoré leží cez rieku oproti elektrárni, ruské ostreľovanie podľa Rezničenka v noci poškodilo asi desať domov a jeden zničilo úplne.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo, File)

21:25 USA dnes odsúdili ako cynický postoj Ruska, ktoré po týždňoch intenzívneho rokovania takmer dvoch stoviek štátov o nešírení jadrových zbraní zablokovalo prijatie záverečného vyhlásenia. Dôvodom ruskej blokády je podľa Washingtonu skutočnosť, že Rusko nechce priznať nebezpečenstvo, ktoré predstavuje situácia v ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárni. Na prijatie textu bola potrebná podpora všetkých 191 signatárskych štátov Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT).

21:00 Ruské ostreľovanie zabilo jedného a zranilo dvoch ľudí v Dnepropetrovskej oblasti. Mykola Lukašuk, predseda zákonodarného zboru Dnepropetrovskej oblasti, uviedol, že 67-ročná žena bola zabitá ruským útokom na mesto Nikopol. Jedna obytná budova bola zničená.

20:30 Rusko ostreľovalo okres Sarny v Rivne. Guvernér Rivneskej oblasti Vitalij Koval uviedol, že Rusko zaútočilo na vojenskú infraštruktúru. Neboli hlásené žiadne obete.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: útočníciKonflikt RuskoPutinRusiUkrajinaZelenskyjVojna na UkrajineSumy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu