Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nemecko distribuuje ďalších 19 500 dávok vakcíny proti opičím kiahňam

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Nemecká vláda distribuuje budúci týždeň po celej spolkovej republike dovedna 19.500 dávok vakcíny proti opičím kiahňam. Dopyt po očkovacích látkach proti tejto infekčnej chorobe je totiž stále väčší, než sú aktuálne zásoby v ohniskách nákazy.

Informovala o tom v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie nemeckého ministerstva zdravotníctva. V júni dostali nemecké spolkové krajiny približne 40.000 dávok tejto vakcíny a v júli ďalších 5300. Spolková vláda podpísala kontrakty na celkový počet 240.000 dávok, približuje DPA.
Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach sa domnieva, že rozširovanie tejto choroby vyžaduje prevenciu všetkými možnými prostriedkami. 

"Ochota dať sa zaočkovať, predovšetkým medzi mužmi, ktorí majú sex s mužmi, je veľká," tvrdí komisár pre záležitosti komunity LGBTQ v Nemecku Sven Lehmann. "Avšak predovšetkým v ohniskách nákazy je dopyt omnoho väčší, než sú momentálne zásoby. V niektorých mestách sa k nej záujemcovia dostanú už len s ťažkosťami," dodáva vládny predstaviteľ.

Od mája bolo v Nemecku hlásených 3405 prípadov nákazy opičími kiahňami. V spolkovej republike sa na očkovanie proti tejto infekcii používa najviac vakcína Imvanex, ktorú vyrába dánsko-nemecká biotechnologická firma Bavarian Nordic. Opičie kiahne sú vírusovým zoonotickým ochorením. Príznaky sa na začiatku podobajú chrípke.

Infikované osoby pociťujú horúčku, únavu, bolesti svalov či zimnicu, neskôr sa pridá vyrážka typická pre opičie kiahne. K prenosu na ľudí dochádza kontaktom s infikovaným zvieraťom, človekom alebo predmetmi kontaminovanými biologickým materiálom obsahujúcim vírus opičích kiahní. U ľudí bola väčšina prípadov zaznamenaná u homosexuálnych mužov, najmä u tých, ktorí majú viacero partnerov.

Viac o téme: VakcínaDávkyDistribúciaNemeckoOpičie kiahne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu