Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Afgánske ženy prehovorili o pekle, ktoré musia znášať: Taliban je ešte horší ako pred 20 rokmi!

Aktivistka pre práva žien v Afganistane Zobraziť galériu (2)
Aktivistka pre práva žien v Afganistane (Zdroj: BBC World News)

KÁBUL - Napriek sľubom je Taliban po roku vládnutia ešte horší ako režim v deväťdesiatych rokoch. Práva žien sú prísne obmedzené, ženy v krajine žijú v strachu a nemôžu chodiť do práce ani navštevovať školy.

V rozhovore pre anglickú televíziu BBC to uviedla Tooba Ataei, aktivistka pre ženské práva v Afganistane. Napriek tomu, že nový talibanský režim sľuboval obyvateľom, že bude iný, podľa aktivistky je rovnaký, ak nie horší ako pred 20 rokmi.

Taliban ukamenoval dievča spolu s milencom

Každý deň žijú v strachu, a ženy nechápu ako je možné, že v 21. storočí im nie je umožnené chodiť do práce alebo študovať. Spomína, že mnoho rodín trpí extrémnou chudobou a niektorí to už vzdali. Rodiny sú tak bezmocné, že predávajú svoje deti, len aby mali čo jesť.

Redaktorka položila otázku aktivistke, či si myslí, že sa situácia zmení, keď Taliban aj v tejto situácii sľubuje, že ženám nakoniec umožní viesť normálny život, ale zatiaľ majú príliš veľa problémov, ktoré aktuálne riešia. Dostala odpoveď, že afgánske ženy už strácajú vieru, nemajú slobodu a Taliban nedodržiava ani základné ľudské práva, sú 24 hodín zavreté doma, čo v neposlednom rade ovplyvňuje ich mentálne zdravie a mnohé majú dokonca samovražedné úmysly.

Len pred niekoľkými dňami, ako sa uvádza v článku BBC, sa skupina 40 žien rozhodla protestovať v uliciach afgánskeho hlavného mesta prvýkrát za ostatné mesiace. Taliban ich však rozohnal streľbou do vzduchu a zabavil im mobilné telefóny. Demonštrantky protestovali držiac transparenty s nápismi ako chlieb, práca a sloboda.

Protest žien v Afganistane
Zobraziť galériu (2)
Protest žien v Afganistane  (Zdroj: BBC NEWS)

Odkedy sa Taliban dostal k moci, obmedzil ženám mnohé práva, nemôžu pracovať vo vládnych inštitúciách, navštevovať stredné a vysoké školy a na dlhšiu cestu, do vzdialenosti väčšej ako cca 70 km sa smú vydať iba s mužským sprievodom. Akákoľvek forma nesúhlasu je kruto potlačená. 

Viac o téme: ŽenyKábulAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu