Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Taiwanská prezidentka prijala členov Kongresu USA: Čína to označila za provokáciu, opäť začala cvičenia

Návšteva amerických kongersmanov na Taiwane. Zobraziť galériu (3)
Návšteva amerických kongersmanov na Taiwane. (Zdroj: SITA/ Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP)

TCHAJ-PEJ- Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen prijala v pondelok v prezidentskom paláci delegáciu z amerického Kongresu. Táto návšteva opätovne vyvolala napätie medzi Taiwanom a Čínou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Poslanci Kongresu, ktorí pricestovali v nedeľu, sa v pondelok stretli aj s taiwanskými zákonodarcami. Táto dvojdňová návšteva je súčasťou ich dlhšej cesty po indotichomorskej oblasti. Na Taiwane majú rokovať o vzťahoch s USA, o regionálnej bezpečnosti, o obchode a globálnych dodávateľských reťazcoch a o klimatickej zmene. Peking túto návštevu označil za ďalšiu "provokáciu" a ohlásil nové vojenské cvičenie v okolí Taiwanu s cieľom zvýšiť nátlak na tento ostrov i na USA.

Návšteva amerických kongersmanov na Taiwane.
Zobraziť galériu (3)
Návšteva amerických kongersmanov na Taiwane.  (Zdroj: SITA/ Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP)

Hovorca čínskeho ministerstva obrany hovoril o "otvorenom porušení" dohôd medzi Čínou a Spojenými štátmi a o narušení zvrchovanosti a územnej celistvosti Číny. Manévre námorných a vzdušných síl Číny v okolí Taiwanu majú podľa hovorcu slúžiť ako odstrašujúci prostriedok. Jeho krajina je podľa jeho slov odhodlaná brániť svoju zvrchovanosť a rázne zakročiť voči akejkoľvek forme separatizmu na Taiwane i voči pokusom o zahraničné zásahy. Taiwan 2. augusta navštívila predsedníčka Snemovne reprezentantov Kongresu USA Nancy Pelosiová.

Návšteva amerických kongersmanov na Taiwane.
Zobraziť galériu (3)
Návšteva amerických kongersmanov na Taiwane.  (Zdroj: SITA/ Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP)

Peking to označil za provokáciu a následne zvýšil hospodársky a vojenský nátlak na tento autonómny ostrov. V jeho okolí usporiadal niekoľkodňové vojenské cvičenia. Čína pokladá Taiwan za súčasť svojho územia a opakovane už vyhlásila, že je v prípade potreby pripravená vojensky zasiahnuť.

Taiwanský rezort obrany: 15 čínskych lietadiel preletelo cez Davisovu líniu

Pätnásť čínskych vojenských lietadiel v priebehu pondelka preletelo cez takzvanú Davisovu líniu prechádzajúcu stredom Taiwanského prielivu medzi pevninskou Čínou a Taiwanom, informovalo taiwanské ministerstvo obrany. Čína v pondelok zorganizovala vojenské cvičenie v blízkosti Taiwanu ako reakciu na návštevu delegácie amerického Kongresu v Tchaj-peji. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr Reuters a DPA.

Podľa vyhlásenia čínskej armády bolo cvičenie zamerané na odstrašenie Taiwanu a Spojených štátov, ktoré "pokračujú v politických trikoch s cieľom podkopať mier a stabilitu v Taiwanskom prielive". Hovorca čínskeho ministerstva obrany Wu Čchien vyhlásil, že návšteva americkej delegácie na Taiwane je krokom proti zvrchovanosti a územnej celistvosti Číny. Tá považuje Taiwan za súčasť svojho územia. "Čína podnikne rázne kroky na obranu svojej zvrchovanosti a územnej celistvosti," povedal hovorca ministerstva čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin. Dodal, že táto iniciatíva "hŕstky amerických politikov pokúšajúcich sa spochybniť zásadu jednej Číny je odsúdená na neúspech".

Americkú delegáciu prijala v pondelok taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. Poslanci Kongresu, ktorí pricestovali v nedeľu, sa v pondelok stretli aj s taiwanskými zákonodarcami. Táto dvojdňová návšteva je súčasťou ich dlhšej cesty po indotichomorskej oblasti. Na Taiwane majú rokovať o vzťahoch s USA, regionálnej bezpečnosti, obchode a globálnych dodávateľských reťazcoch aj o klimatickej zmene. Taiwan 2. augusta navštívila predsedníčka Snemovne reprezentantov Kongresu USA Nancy Pelosiová. Peking to označil za provokáciu a následne zvýšil hospodársky a vojenský nátlak na tento autonómny ostrov. V jeho okolí usporiadal niekoľkodňové vojenské cvičenia.

Viac o téme: USAČínaTaiwanKongres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu