Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nezabudnime, kam až môžu zájsť nenávistné prejavy, hovorí minister Ivan Korčok

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Hoci od prijatia Židovského kódexu ubehlo už 81 rokov, na túto tragédiu sa nesmie nikdy zabudnúť. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) to uviedol v súvislosti s piatkovým Dňom obetí holokaustu a rasového násilia.

"Akýkoľvek režim, ktorý zbavuje svojich občanov základných ľudských práv, podnecuje rasizmus, neznášanlivosť, xenofóbiu či podporuje akékoľvek formy útlaku a diskriminácie, nemá v demokratickom svete miesto. Nech nám tento deň slúži ako výstražné memento toho, kam až môžu nenávistné prejavy zájsť," uviedol minister. Dôležitým prostriedkom pri budovaní demokracie a súdržnosti je podľa Korčoka vzdelávanie nielen mladej generácie, ale aj celej spoločnosti. "Slovenská republika preto radí ku svojim medzinárodným prioritám boj proti antisemitizmu, proti všetkým formám rasizmu, xenofóbie a intolerancie a podporu slobody náboženského vyznania," pripomenul.

Od prijatia židovského kódexu už uplynulo 81 rokov

V piatok uplynulo 81 rokov od prijatia nariadenia číslo 198/1941 vlády vojnovej Slovenskej republiky (1939 - 1945) o právnom postavení Židov - tzv. Židovského kódexu. Práve preto sa 9. september stal pamätným dňom, keď si slovenská verejnosť pripomína Deň obetí holokaustu a rasového násilia. Protižidovské zákony prijaté v septembri 1941 patrili k jedným z najprísnejších v Európe. O šesť mesiacov neskôr, v marci 1942, sa začalo s deportáciami slovenských Židov do táborov smrti. V koncentračných táboroch v dôsledku transportovania zahynulo viac ako 70.000 židovských občanov zo Slovenska. V roku 2021 sa vláda SR za Židovský kódex oficiálne ospravedlnila.

Viac o téme: Deň obetí holokaustuIvan KorčokŽidovský kódex
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu