Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Španielsko tento rok zaznamenalo najhorúcejší júl v histórii meraní

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

MADRID - Tohtoročný mesiac júl bol v Španielsku najhorúcejší za uplynulých šesť desaťročí. Oznámila to v pondelok španielska štátna meteorologická agentúra (AEMET), píše agentúra AP.

Prvýkrát od začiatku záznamov, ktoré sa robia od roku 1961, namerali španielski meteorológovia počas júla priemernú teplotu 25,6 stupňov Celzia. To bolo o 2,7 stupňa viac než doposiaľ najvyšší zaznamenaný priemer za mesiac júl. Najvyššiu teplotu 46 stupňov Celzia namerali v andalúzskom meste Morón de la Frontera 24. júla. Galícia na severozápade krajiny zaznamenala rekordných 44 stupňov v meste Orense, píše AP.

Španielsko sužujú lesné požiare
Zobraziť galériu (2)
Španielsko sužujú lesné požiare  (Zdroj: SITA/AP Photo/Bernat Armangue)

Extrémne horúčavy a nedostatok zrážok spôsobili v Španielsku množstvo lesných požiarov. Európsky spravodajský systém lesných požiarov (EFFIS) uviedol, že rok 2022 bol v Španielsku doposiaľ najhorším, čo sa týka rozsahu spálených území a počtu požiarov. Približne 370 tohtoročných požiarov zničilo v Španielsku už zhruba 240.000 hektárov lesa a ďalších porastov.

Horúco bolo aj v Portugalsku

Aj meteorologický úrad susedného Portugalska (IMPA) uviedol, že tohtoročný júl bol v krajine najhorúcejším od roku 1931. Priemerná teplota tam dosiahla 25,1 stupňa Celzia, čo bolo takmer o tri stupne viac než očakávaný júlový priemer.

Viac o téme: JúlPočasieHorúčavyŠpanielsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu