Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Senát Spojených štátov diskutuje o Bidenovom veľkom reformnom balíku

Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

WASHINGTON — Demokratom v americkom Senáte sa v sobotu väčšinou jediného hlasu podarilo presadiť, že táto komora Kongresu bude rokovať o rozsiahlom reformnom balíku v hodnote stoviek miliárd dolárov.

Za začatie rozpravy o navrhovanej legislatíve bolo všetkých 51 senátorov vrátane viceprezidentky Kamaly Harrisovej, ktorej hlas bol rozhodujúci. Proti hlasovalo všetkých 50 republikánskych senátorov. Išlo o procedurálne hlasovanie, ktoré malo umožniť, aby sa takzvaným protiinflačným zákonom, ktorý počíta s výdavkami 370 miliárd dolárov na energetickú bezpečnosť a ochranu klímy a 64 miliárd dolárov na zdravotnú starostlivosť, začal Kongres zaoberať. Hlasovanie má však symbolický význam, pretože ukázalo, že všetkých 50 demokratov v Senáte balík podporuje, konštatuje DPA.

Archívne video: Prezident Joe Biden verejne potvrdil zabitie vodcu al-Káidy Ajmana Zawahrího

Prezident Joe Biden verejne potvrdil zabitie vodcu al-Káidy Ajmana Zawahrího (Zdroj: Facebook/President Joe Biden)

"Návrh zákona, ak bude schválený, splní všetky naše ciele: Bude bojovať proti klimatickej zmene, zníži náklady na lieky na predpis, odstráni daňové medzery, ktoré zneužívajú bohatí, a zníži rozpočtový deficit. Pomôže každému občanovi v tejto krajine a z Ameriky urobí oveľa lepšie miesto na život," povedal líder väčšiny v Senáte Chuck Schumer. Hlasovanie otvára cestu procesu, v ktorom môžu senátori predkladať pozmeňujúce návrhy. Samotné hlasovanie v Senáte sa očakáva začiatkom budúceho týždňa, potom je na rade Snemovňa reprezentantov, kde majú demokrati tiež tesnú väčšinu.

Lídri Spojených štátov, Japonska, Indie a Austrálie sa stretli v Bielom dome
Zobraziť galériu (2)
Lídri Spojených štátov, Japonska, Indie a Austrálie sa stretli v Bielom dome  (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Balík okrem iného počíta s minimálnou daňou pre firmy vo výške 15 percent a 40-percentným znížením emisií oxidu uhličitého do roku 2030. Jeho schválením by demokratický prezident USA Joe Biden splnil dôležitý predvolebný sľub. Demokrati tiež dúfajú, že zlepší šance ich kandidátov v tzv. midterm voľbách, ktoré sa konajú 8. novembra približne v polovici funkčného obdobia prezidenta. Chcú po nich udržať tesnú väčšinu v Senáte a Snemovni reprezentantov, v opačnom prípade by museli spolupracovať s republikánmi, ktorí blokujú väčšinu legislatívnych iniciatív. Schumer a konzervatívny demokratický senátor Joe Manchin minulý týždeň rokovali o zmenách zákona a prekvapivo dosiahli dohodu. Svoju podporu novej legislatíve oznámila aj demokratická senátorka Kyrsten Sinemová, ktorá s Manchinom minulý rok zablokovala podobný, ešte rozsiahlejší balík zákonov.

Viac o téme: ReformaUSASenátJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu