Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hypersonické strely ako Putinova nová hrozba? Odborník len mávol rukou, ich efektívnosť je pochybná, krajina nemá čipy!

Putin má novú pýchu - hypersonické rakety Zirkón, o ktorých funkcionalite však pochybuje odborník.
Putin má novú pýchu - hypersonické rakety Zirkón, o ktorých funkcionalite však pochybuje odborník. (Zdroj: TASR/AP Photo/Huizhong Wu, Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimír Putin koncom júla oznámil, že ruské námorníctvo dostane počas nasledujúcich niekoľkých mesiacov nové hypersonické strely Zirkón. Ich hlavnou vlastnosťou je, že dokážu prekonať aj rýchlosť zvuku, čo mnohým môže zrejme nahnať strach. Oblasť ich nasadenia bude závisieť od ruských záujmov. Odborník má však o počte a aj efektívnosti týchto striel značné pochybnosti a Rusko si podľa neho toho nasadilo "na plecia" viac, než dokáže uniesť.

archívne video

Podľa Zelenského dokonca aj Rusko pripúšťa, že Ukrajina zvíťazí (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)

Putin tiež podpísal novú námornú doktrínu, podľa ktorej je hlavnou hrozbou pre Rusko "strategická politika Spojených štátov, ktorých cieľom je ovládnuť svetové oceány", a približovanie Severoatlantickej aliancie k ruským hraniciam. Rusko môže vo svetových oceánoch použiť vojenskú silu, ak iné nástroje, napríklad diplomatické či hospodárske, zlyhajú, píše sa v texte, z ktorého cituje agentúra Reuters.

Aký je princíp hypersonických rakiet? Prekonajú deväťnásobok rýchlosti zvuku!

Testovanie ruských rakiet Zirkón sa už objavovalo na internete aj niekoľko mesiacov pred koncom júla. Zirkón je podľa skorších vyhlásení ruskej armády schopný dosiahnuť až deväťnásobok rýchlosti zvuku a pri dolete do 1000 kilometrov môže zasahovať námorné aj pozemné ciele. Patrí k novej generácii ruských zbraní.

Podľa Putina sú tieto zbrane "skvelé"

"Dodávky hypersonických striel ruským ozbrojeným silám začnú v najbližších mesiacoch. Fregata Admirál Gorškov bude prvou, ktorá pôjde do bojovej služby s týmito skvelými zbraňami na palube," uviedol v dnešnom prejave Putin. "Kľúčovou otázkou je, aby ruské námorníctvo... bolo bleskurýchlo schopné reagovať na všetkých, ktorí sa rozhodnú obmedziť jeho suverenitu a slobodu," dodal ruský prezident.

Môže to byť nad ich sily, reaguje odborník

Rozhodnutie Putina rozmiestniť v priebehu niekoľkých nasledujúcich mesiacov viac hypersonických rakiet podľa odborníka dánskej poradenskej firmy Fabrica Pothiera môže znamenať aj to, že "Rusko si naložilo na plecia viac, ako unesie“. Povedal to v rozhovore pre Sky News.

Podľa neho je dokonca možné aj to, že už "akýkoľvek zbraňový systém" Rusi použia, budú mať "budú veľké problémy s ich produkciou“. "Podstatou celého problému je, že Rusko stále dokáže prekonať svoju váhu v konvenčných a menej konvenčných a hyper sofistikovaných zbraňových systémoch," povedal Pothier.

Nebude ich dosť na to, aby zásadne zmenili stav konfliktu na Ukrajine

"Myslím si však, že nám musí byť jasné, že bez ohľadu na zbraňový systém, Rusi budú mať skutočné problémy s ich produkciou, keďže teraz sú pod skutočnou technologickou blokádou a nebudú mať prístup k takej technológii a mikročipom, ktoré sú potrebné na výrobu tohto druhu zbraní," vyjadril sa ešte Pothier. Podľa neho ich teda môžu mať dosť, ale nie dostatočný počet na to, aby skutočne zmenili rovnováhu situácie na Ukrajine.

Viac o téme: OdborníkVladimir PutinKremeľZirkónVojna na UkrajineNámorníctvaHypersonické rakety
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu