Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Hitlerove náramkové hodinky vydražili za 1,1 milióna dolárov

(Zdroj: profimedia.sk)

BALTIMORE - Náramkové hodinky, ktoré údajne patrili nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi, vydražili na aukcii v USA za 1,1 milióna dolárov.

Tlačová agentúra TASR správu prevzala zo sobotňajšieho servisu spravodajskej stanice BBC News. Hodinky značky Huber, ktoré v aukcii získal anonymný záujemca, majú na zadnej strane vygravírovaný hákový kríž s orlicou, ako aj Hitlerove iniciály AH.

Položku ponúkla do dražby aukčná sieň Alexander Historical Auctions so sídlom v americkom štáte Maryland, ktorá už nacistické memorabílie predávala i v minulosti. V sprievodnom katalógu aukčného domu sa uvádza, že Hitler hodinky pravdepodobne dostal ako darček k narodeninám v roku 1933, keď sa stal nemeckým kancelárom. V posudku aukčného domu sa uvádza, že hodinky boli vzaté ako suvenír, keď francúzski vojaci v máji 1945 vtrhli do Hitlerovho bavorského horského sídla Berghof. Predpokladá sa, že hodinky sa potom ďalej predávali a dedili z generácie na generáciu až do súčasnosti.

Aukčný dom nemôže poskytnúť dôkaz, že Hitler hodinky skutočne nosil. Znalecký posudok nezávislého odborníka však dospel k záveru, že mu "s najväčšou pravdepodobnosťou" patrili. Napriek tomu, že hodinky vyniesli viac ako milión dolárov, nedosiahli odhad aukčného domu - dva až štyri milióny. Predstavitelia židovskej komunity túto dražbu v otvorenom liste vopred odsúdili ako "odpudivú" a aukčný dom vyzvali, aby všetky nacistické položky stiahol z ponuky.

Viac o téme: HodinkyAukciaAdolf Hitler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu