Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Má ľudstvo konečne všeliek na pandémiu? Vedci objavili protilátku proti všetkým variantom KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/Pornpak Khunatorn)

MONTGOMERY - Zdá sa, že vírus SARSC-CoV-2 bol doteraz vždy o krok vpred pred ľudstvom. Nové varianty znižujú účinnosť existujúcich protilátkových liekov a vakcín. Výskumníci teraz ale možno konečne našli východisko. Protilátku, ktorá je účinná proti všetkým variantom koronavírusu. Zameriava sa na jeho najzraniteľnejšie miesto.

Od začiatku pandémie koronavírusu spôsobujú ľudstvu problémy jeho nové varianty. Vedci však teraz objavili protilátku, ktorá by mohla ponúknuť účinnú terapiu proti všetkým predchádzajúcim aj budúcim variantom. A nielen to; protilátka je účinná aj proti bývalým smrtiacim koronavírusom, ktoré môžu za pandémiu v rokoch 2002/2003, a MERC-CoV, ktorý sa objavil v Saudskej Arábii v roku 2012. A dokonca je účinný aj proti niekoľkým zvyčajne neškodným koronavírusom, ktoré vyvolávajú len prechladnutie.

Lengvarský sa vyjadril ku COVIDU, k plánu obnovy aj incidentu v ružinovskej nemocnici (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Výskumníci dlho hľadali viacúčelovú protilátku a konečne objavili top protilátku 1249A8 v krvi pacientov s covidom, uvádza sa vo vyhlásení Alabamskej univerzity. Špeciálna vlastnosť je, že táto protilátka napáda vírus aj na jeho spike proteíne - hrotoch na obale, pomocou ktorých získava vírus prístup k ľudským bunkám, ale na rozdiel od predchádzajúcich protilátok si 1249A8 vyberá obzvlášť citlivé miesto. 

Má ľudstvo konečne všeliek
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Protilátkové lieky a vakcíny sa doteraz zameriavali na špičku spike proteínu. Problém bol v tom, že tá sa mení od variantu k variantu. So vznikom variantov delta, gama a omikron sa mnohé protilátky časom stali neúčinnými, povedal spoluautor štúdie James Kobie. 1249A8 to ale robí inak - zameriava sa na stonku spike proteínu. Keďže tá zostáva vo všetkých variantoch takmer identická a zároveň je pre vírus nepostrádateľná, je takpovediac jeho Achillovou pätou, vysvetľujú odborníci v článku zverejnenom v časopise Plos Pathogens.

Zatiaľ úspešná len pri pokusoch na zvieratách

"Nové varianty prinášajú riziko, že sa vyhnú imunitnému systému, dokonca aj u očkovaných a predtým infikovaných ľudí," hovorí Kobie. V dôsledku toho existuje riziko, že sa v budúcnosti objavia nové kmene s pandemickým potenciálom. Hľadanie nových liekov a očkovacích stratégií, ktoré sú univerzálne účinné proti koronavírusu, má preto rozhodujúci význam.

Má ľudstvo konečne všeliek
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Môže však byť nová univerzálna protilátka skutočne všeliekom, v ktorý vedci dúfajú? Pri pokusoch na zvieratách už dokázal ochrániť myši pred chorobami. V spolupráci s firmou Aridis sa podarilo namiešať kokteil s ďalšou protilátkou, ktorá výrazne znížila vírusovú záťaž u škrečkov. Ľudia sa majú v budúcnosti liečiť prípravkom AR-701. Je určený na inhaláciu a je účinný dlhší čas, v najlepšom prípade vyše roka. Vedci tiež dúfajú, že ich zistenia by mohli prispieť aj k vývoju univerzálnych vakcín proti koronavírusom.

Viac o téme: ObjavVedciKoronavírusProtilátkaSpike proteín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu