Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOJNA na Ukrajine Deň stopäťdesiaty štvrtý (27. júl 2022)

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool, Ukrainian Presidential Press Office, TASR/AP/Evgeniy Maloletka)

MOSKVA/KYJEV - Ozbrojené sily Ruskej federácie uskutočnia v dňoch 30. augusta až 5. septembra strategické cvičenia Východ-2022 (Vostok-2022). Podľa agentúry Reuters o tom v utorok informovalo ruské ministerstvo obrany.

Naživo z Ukrajiny

Ministri obrany Slovenskej republiky a Veľkej Británie sa rozprávali aj o budúcnosti Ukrajiny  

 

Ministri obrany Slovenskej republiky a Veľkej Británie sa rozprávali aj o budúcnosti Ukrajiny (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

ONLINE

22:00 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu oznámil, že v najbližších dňoch absolvuje telefonát so svojím ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom. Pôjde o ich vôbec prvý rozhovor od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, informujú o tom agentúry AFP a DPA. Podľa Blinkenových slov telefonát nebude "rokovaním o Ukrajine", ale o amerických prioritách vrátane snahy o prepustenie zadržiavaných občanov USA.

19:02 Za "jednu z posledných imperiálnych koloniálnych mocností" označil v stredu Rusko za jeho vojenskú inváziu na Ukrajinu francúzsky prezident Emmanuel Macron. Informuje o tom agentúra AFP. "Rusko spustilo proti Ukrajine ofenzívu. Je to teritoriálna vojna, o ktorých sme si mysleli, že v Európe ju už neuvidíme," povedal Macron počas návšteve Beninu v západnej Afrike.

18:08 Nemecká vláda schválila predaj 100 samohybných húfnic typu PzH 2000 v hodnote 1,7 miliardy eur pre ukrajinskú armádu. Informoval o tom v stredu magazín Der Spiegel s odvolaním sa na hovorcu zbrojnej firmy Krauss-Maffei Wegmann (KMW), ktorá tieto stroje vyrába.

15:39 Kyjev v stredu informoval, že v troch ukrajinských čiernomorských prístavoch sa obnovila prevádzka. Došlo k tomu vďaka nedávnej dohode zameranej na obnovenie vývozu obilia dosiahnutej s Ruskom, ktoré dovtedy prístavy blokovalo. Informovala o tom agentúra AFP. "V súvislosti s podpísaním dohody o odblokovaní ukrajinských čiernomorských prístavov na vývoz obilia sa obnovili práce v prístave v Odese, Čornomorsku a v prístave Pivdennyj (v meste Južne)," informovalo ukrajinské námorníctvo vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach.

15:00 Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom dodáva do Európy v súčasnosti toľko plynu, koľko je možné. Povedal to v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, podľa ktorého technické problémy súvisiace so sankciami západných štátov voči Rusku znemožňujú Gazpromu vyvážať viac plynu. Informuje o tom agentúra Reuters.  

14:37 Súdny dvor EÚ v stredu rozhodol o zamietnutí odvolania prokremeľskej televízie RT France voči zákazu vysielania. Informuje o tom agentúra AFP. Súd vo vyhlásení uviedol, že jeho rozhodnutie bolo založené na trvaní sankcií Európskej únie, ktoré sú podľa neho "vhodné a potrebné" vzhľadom na "mimoriadny kontext".

14:27  Turecko otvorilo v stredu v Istanbule koordinačné centrum, ktoré bude zabezpečovať obnovenie vývozu obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov. Informuje o tom agentúra AFP. Na vytvorení takéhoto centra a obnovení exportu obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov sa minulý piatok dohodli OSN, Turecko, Rusko a Ukrajina.

14:06 Ukrajinský parlament schválil v stredu na post generálneho prokurátora poslanca Andrija Kostina. Informovala o tom generálna prokuratúra, na ktorú sa odvolal portál britského denníka The Guardian. Za Kostina hlasovalo 299 poslancov v 450-člennom ukrajinskom parlamente, uviedla generálna prokuratúra na sociálnej sieti Telegram. Je členom prezidentovej vládnej politickej strany Sluha národa, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

13:22 Slovinská ministerka zahraničných vecí Tanja Fajonová pricestovala v stredu do Kyjeva so zámerom vyjadriť za Slovinsko "politickú a praktickú podporu Ukrajine a odvážnemu ukrajinskému ľudu". Informovala o tom tlačová agentúra STA s odvolaním sa na príspevok ministerky na Twitteri.

12:46 Najmenej jedna osoba v stredu zahynula a štyria ďalší ľudia utrpeli zranenia pri ruskom útoku na hotel v ukrajinskom meste Bachmut v Doneckej oblasti. Uviedla to miestna pohotovostná služba. TASR prevzala správu z agentúry Reuters. "Podľa predbežných informácií sú tam mŕtvi i zranení, prebieha záchranná akcia," napísal v príspevku na sociálnej sieti Twitter gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko.

12:39 Minister obrany USA Lloyd Austin schválil liečbu ranených ukrajinských vojakov v americkej vojenskej nemocnici v Nemecku. Uvádza sa to v internom obežníku, ktorý získala televízia CNN, a informáciu v stredu potvrdili aj dvaja predstavitelia amerických ozbrojených síl.

11:29 Hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Ned Price uviedol, že „nezávislosť a nestrannosť generálneho prokurátora je životne dôležitá na zabezpečenie integrity úsilia o zodpovednosť na Ukrajine“. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

10:39 Po energetických podnikoch, automobilkách či firmách z maloobchodu a služieb oznámil odchod z ruského trhu aj baliarenský gigant Tetra Pak. Firma tak ukončí biznis v Rusku po viac než šiestich desaťročiach. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

10:04 Kľúčový Antonivský most obsadený ruskými silami, ktorý vedie do okupovaného juhoukrajinského mesta Cherson, zasiahli v noci na stredu ukrajinské rakety. Kyjev zrejme stupňuje vojenské operácie s cieľom izolovať Rusmi okupované mesto, napísal portál britského denníka The Guardian.

9:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navrhol na post generálneho prokurátora právnika Andrija Kostina, člena prezidentovej strany Sluha národa. O návrhu bude ešte hlasovať parlament, informoval server Ukrajinska pravda.

8:19 Úrady v Ruskom kontrolovanom ukrajinskom meste Cherson uzavreli jediný a veľmi strategický most cez rieku Dneper. Prinútilo ich k tomu ostreľovanie vysoko presnými raketovými systémami HIMARS, ktoré ukrajinskej armáde dodali Spojené štáty. O uzavretí mosta informoval Ruskom dosadený predstaviteľ Chersonskej oblasti Kirill Stremousov, napísala dnes agentúra Interfax.

7:24 Guvernér Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko uviedol, že ruské sily cez noc ostreľovali okresy Nikopolskij a Kryvorizky s použitím odpaľovacích rakiet Grad.

6:28 Ruské sily vedú obmedzené útoky pozdĺž frontovej línie, zameriavajú sa na obranu na juhu Ukrajiny.

6:07 Britský premiér Boris Johnson v utorok udelil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému cenu sira Winstona Churchilla za vodcovstvo, informovala agentúra AP.

6:00 Kolaborant Kirill Stremousov, zástupca vedúceho Ruskej okupačnej správy Chersonského regoónu tvrdí, že Antonovský most bol ostreľovaný, ale stále stojí.

V reakcii na plynovú vojnu Zelenskyj vyzval na sprísnenie sankcií voči Rusku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval na sprísnenie protiruských sankcií v reakcii na zníženie dodávok plynu zo strany Ruska. Vo videopríhovore zverejnenom na sieti Facebook v noci na stredu Zelenskyj uviedol, že Rusko zámerne obmedzuje dodávky zemného plynu, aby vyvolalo v Európe "cenový teror". "Moskva pomocou Gazpromu (ruského plynárenského koncernu) robí všetko pre to, aby nadchádzajúca zima bola pre európske krajiny čo najkrutejšia. Na teror treba odpovedať - mali by byť uvalené sankcie," apeloval Zelenskyj. Ako dobrý príklad uviedol Britániu, ktorá v utorok oznámila uvalenie sankcií na ďalšie desiatky jednotlivcov a organizácií.

"Toto je správny trend a som vďačný Británii za jej pokračujúcu tvrdosť v otázkach sankcií. Toto je príklad, ktorý by mali napodobňovať všetci ostatní v západnom svete," vyhlásil Zelenskyj podľa britskej stanice BBC. Sumarizoval aj situáciu na fronte, keď informoval, že ruské jednotky v utorok opäť zasiahli Odeskú oblasť. Kritizoval, že útok, pri ktorom boli opäť zasiahnuté civilné objekty, sa uskutočnil raketami určenými na ničenie vojnových lodí a iných významných cieľov. Zelenskyj prisľúbil odvetu za útoky tohto druhu. Zdôraznil, že "neustále terorizovanie Charkova a priľahlej oblasti, Mikolajiva a miest a dedín Záporožskej, či Dnepropetrovskej oblasti, Donbasu, Sumskej a Černihivskej oblasti – okupantom len tak neprejde".

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Poukázal tiež na to, že ruský štát už štyri mesiace neposkytuje svojim občanom žiadne informácie – dokonca ani cenzurované – o stratách ruskej armády vo vojne na Ukrajine. Dodal, že podľa Kyjeva má ruská armáda už takmer 40.000 padlých. Uviedol, že desiatky ďalších ruských vojakov boli počas vojny na Ukrajine zranené alebo zmrzačené. Britská stanica BBC pripomenula, že v časoch vojny nie je okamžite možné overovať informácie predstaviteľmi úradov. Informovala, že počet zabitých ruských vojakov, ako ho uvádza Zelenskyj a ukrajinský generálny štáb, je vyšší ako straty ZSSR a Ruska v troch vojnách – afganskej a dvoch čečenských – dohromady. BBC vedie svoj vlastný súpis obetí z radov ruskej armády a jej zoznam má nateraz viac ako 5000 mien. Sú v ňom však len osoby, ktorých smrť bola hodnoverne potvrdená.

Rusko plánuje koncom augusta veľké manévre na východe, ďaleko od Ukrajiny

Okrem jednotiek Východného vojenského okruhu bude do cvičenia zapojená aj časť síl vzdušných síl, diaľkového letectva a vojenského dopravného letectva, ako aj vojenské kontingenty iných štátov. Ministerstvo však nespresnilo, o ktoré krajiny pôjde. Na veľkých cvičeniach v Rusku a Bielorusku sa minulý rok zúčastnili jednotky z Arménska, Indie, Kazachstanu, Kirgizska a Mongolska, doplnil Reuters. Cvičenie na prelome augusta a septembra sa bude konať na cvičiskách Východného vojenského okruhu, ktorý zahŕňa časť Sibíri a svoje veliteľstvo má v meste Chabarovsk pri čínskych hraniciach.

Reuters podotkol, že ide o územie vzdialené tisíce kilometrov od dejiska tzv. špeciálnej vojenskej operácie, ktorú ruské jednotky vedú na Ukrajine od 24. februára. Podľa Reuters cieľom avizovaného vojenského cvičenia je zrejme vyslať signál, že Rusko sa napriek nákladnej päť mesiacov trvajúcej vojne na Ukrajine naďalej sústreďuje na obranu celého svojho územia a z vojenského hľadiska je schopné udržať v armáde "bežný chod". Ministerstvo vo svojom vyhlásení zdôraznilo, že jeho schopnosť organizovať takéto cvičenia nie je ovplyvnená tzv. špeciálnou vojenskou operáciou na Ukrajine.

Uviedlo tiež, že Rusko nezrušilo žiadne výcvikové aktivity ani medzinárodnú spoluprácu a na plánované cvičenie bude dodaný všetok potrebný personál, zbrane a vybavenie. Ministerstvo v súvislosti s tým pripomenulo, že do špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine je zapojená len časť ozbrojených síl Ruskej federácie. Ich stav "úplne postačuje na splnenie všetkých úloh stanovených najvyšším veliteľom" - prezidentom Vladimirom Putinom, uvádza sa vo vyhlásení. Ruské ministerstvo takto reagovalo na informácie o "akýchsi údajných mobilizačných aktivitách", ktoré šíria "niektoré zahraničné médiá".

Reuters konštatoval, že napriek veľkým stratám živej sily na strane Ruska a pomalému postupu na Ukrajine prezident Putin v Rusku nenariadil mobilizáciu záloh. Odhaduje sa, že mobilizácia by sa týkala asi dvoch milióny ľudí, ktorí v posledných piatich rokoch absolvovali povinnú vojenskú službu. Riaditeľ americkej CIA William Burns minulý týždeň uviedol, že podľa odhadov USA na Ukrajine od konca februára padlo asi 15.000 ruských vojakov. Ide o rovnaký počet mŕtvych, ako ich mala sovietska armáda počas desať rokov trvajúcej vojny v Afganistane.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu