Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tragédia na dovolenke v Grécku: Mladíka (†21) zachytila vrtuľa na helikoptére, strašná smrť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SPATA/ATÉNY - Mladý britský turista zahynul v pondelok večer počas dovolenky v Grécku pri hroznej nehode. Spolu s bratom sa mali práve premiestniť do lietadla, no jeden z chlapcov sa zachytil o vrtuľu helikoptéry, ktorou pristáli na letisku. V priebehu niekoľkých sekúnd ho rozmetali ostré vrtule po okolí.

Dvadsaťjedenročný Jack Fenton vystupoval z lietadla na súkromnom heliporte po lete z Mykonosu do Atén. Medzi tromi ďalšími turistami bol aj jeho brat. Keď mladík vystúpil, údajne si chcel spraviť selfie, no zachytil sa o vrtuľu na zadnom chvoste helikoptéry Bell 407, zatiaľ čo jej motory boli stále zapnuté. Následne sa zachytil o jej vrtuľu. Nedalo sa už nič robiť. Jeho brat sa len bezmocne prizeral tejto otrasnej scéne. 

 

🔴 Greek authorities are investigating how the 22-year-old came into contact with the aircraft's tail rotor blade and have arrested the pilot

Posted by The Telegraph on Tuesday, July 26, 2022

Možná chyba pilota?

Nehoda sa stala okolo 18:20 miestneho času, na heliport na okraji Atén boli privolané záchranné zložky. Pilota helikoptéry zatkli na základe obvinení z neúmyselného zabitia a polícia zadržala aj dvoch technikov. Vyšetrovatelia uviedli, že vrtule helikoptéry sa točia ešte dve minúty po vypnutí motorov, pričom pilot môže asi po minúte zapnúť gombík na ich úplné zastavenie. Dvere helikoptéry  navyše nemajú bezpečnostný zámok, takže ich dvere môže otvoriť hocikto a za akýchkoľvek podmienok.

Tragédia na dovolenke v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vyšetrovanie polície, Nezávislého úradu pre vyšetrovanie leteckých nehôd a Úradu civilného letectva sa zameria na to, či pilot prikázal pasažierom vystúpiť. "Príčina tragédie sa naďalej vyšetruje. Zostáva však nejasné, prečo sa to stalo, keď vrtule helikoptéry predstavujú zjavné nebezpečenstvo," vyjadril sa člen policajného zboru. Druhá helikoptéra s rodičmi bola tesne za synmi. Pilot sa rozhodol odkloniť zo súkromného letiska v Spate a namiesto toho neplánovane pristál na medzinárodnom letisku v Aténach. 

Rodina mala v úmysle vystúpiť na pristávacej ploche pre helikoptéry Superior Air, odkiaľ ju mali odviezť na letisko Eleftherios Venizelos. Tam plánovali nastúpiť do rodinného lietadla na spiatočný let do Spojeného kráľovstva. Policajné zdroje neprezradili, o akú rodinu ide, no predpokladá sa, že sú mimoriadne bohatí.

Viac o téme: DovolenkaTragédiaHelikoptéraSmrťGréckoMykonos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu