Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ruské zlato sa do Európskej únie nedostane: Členské štáty prijali ďalší balík sankcií proti Rusku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo, Getty Images)

BRUSEL - Členské štáty Európskej únie súhlasili s návrhom Európskej komisie o reštriktívnych opatreniach posilňujúcich účinnosť doterajších šiestich balíkov sankcií EÚ proti Rusku. Oznámila to vo štvrtok na sociálnej sieti Twitter predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell taktiež na Twitteri vysvetlil, že týmto opatrením Únia "v podstate zakázala export najvýznamnejšieho ruského artiklu po energiách – ruského zlata".  Ako pokračoval, EÚ rozšírila výnimky zo sankcií na vývoz poľnohospodárskych produktov a ropy z Ruska do tretích krajín, aby tak pomohla prekonať hroziacu svetovú potravinovú krízu. "Je na Rusku, aby prestalo bombardovať ukrajinské polia a silá a prestalo blokovať tamojšie prístavy," povedal k tomu Borrell.

Archívne video 

Sankcie voči Rusku začínajú mať zmysel, Rusi musia rozmýšľať, kto nahradí Putina, uviedol premiér Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

EÚ zároveň uvalila sankcie proti ruskej banke Sberbank a niekoľkým ďalším jednotlivcom, ktorí sa podľa Borrella podieľajú na "nevyprovokovanej ruskej agresi voči Ukrajine, vrátane vojenských predstaviteľov, motocyklového klubu Noční vlci a šíriteľov dezinformácií". "Vysiela to silný signál Moskve, že budeme pokračovať v silnom tlaku tak dlho, ako to bude potrebné," vyhlásila von der Leyenová. Tento posilňujúci sankčný balík sprísňuje aj kontroly vývozu tovarov dvojakého použitia (na civilné aj vojenské alebo represívne účely) a pokročilých technológií.

Nové sankcie podľa Zelenského nestačia

Nové sankcie Európskej únie postihujúce dovoz ruského zlata, veľkú ruskú banku Sberbank, nacionalistický motorkársky gang Noční vlci a hercov podporujúcich prezidenta Vladimira Putina, považuje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ako nedostatočné. Vo štvrtok o tom informoval portál britského denníka The Guardian.

Ukrajinský prezident Zelenskyj s doplňujúcimi sankciami Európskej únie nebol spokojný. Podľa denníka The Guardiam majú v posledných dňoch európski politici obavy predovšetkým z toho, že Rusko ohrozí dodávky zemného plynu pre nasledujúcu zimu.

Viac o téme: ZlatoSankcieKonflikt Európska úniaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu