Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Francúzsko naďalej sužujú horúčavy a požiare: V Bretónsku padol teplotný rekord

Francúzsko sužujú lesné požiare Zobraziť galériu (2)
Francúzsko sužujú lesné požiare (Zdroj: SITA/SDIS 33 via AP)

PARÍŽ - V západofrancúzskom regióne Bretónsko, kde je zvyčajne v lete chladné a vlhké prostredie, vystúpila teplota vzduchu nad 40 stupňov Celzia, čo je nový teplotný rekord. V utorok o tom informovala agentúra AFP.

Vlna horúčav v utorok postupuje na severovýchod Francúzska a nahrádza ju chladnejší vzduch z oblasti Atlantiku. Úrady preto zrušili najvyšší (červený) stupeň varovania v 15 departementoch. V ďalších desiatkach departementov však naďalej platí druhý (oranžový) stupeň. Teploty na východe a juhu krajiny môžu podľa očakávaní meteorológov vystúpiť na 40 stupňov Celzia a lokálne sa môžu vyskytnúť prudké búrky.

Druhá vlna horúčav za uplynulé týždne

Časti Európy postihla už druhá vlna horúčav za uplynulé týždne. Lesné požiare vo Francúzsku, Grécku, Portugalsku a Španielsku zničili už tisícky hektárov porastov. Hasiči na juhozápade Francúzska sa v utorok ešte stále snažili dostať pod kontrolu dva rozsiahle požiare, ktoré spôsobili rozsiahle škody a prinútili desaťtisíce ľudí opustiť svoje domovy. V Bretónsku - regióne, ktorý zvyčajne nie je zasiahnutý lesnými požiarmi - stovky hasičov za pomoci špecializovaných vozidiel a lietadiel bojovali s požiarmi v oblasti Finistere.

Lesný požiar v Španielsku
Zobraziť galériu (2)
Lesný požiar v Španielsku  (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Marrero)

V Španielsku v utorok naďalej zúril viac ako tucet požiarov, a to aj v provincii Zamora ležiacej pri hraniciach s Portugalskom, ktorú už v júni zasiahol obrovský požiar. V krajine v posledných dňoch v dôsledku požiarov zomrelo niekoľko ľudí. V hlavnom meste Madrid zomrel na následky úpalu administratívny pracovník - päťdesiatnik. V Portugalsku bojovalo s požiarmi v strednej a severnej časti krajiny viac ako 1400 hasičov. Takmer celá krajina je v stave vysokej pohotovosti pred požiarmi - napriek miernemu poklesu teplôt. Na možné rekordné teploty sa pripravuje aj južná a západná časť Nemecka i Belgicko, píše agentúra Reuters.

Viac o téme: RekordHorúčavyPožiareTeplotyFrancúzskoBretónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu