Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Francúzska prokuratúra začína vyšetrovanie pôvodu majetku ruských oligarchov

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Lewis Joly)

PARÍŽ - Francúzska prokuratúra bude vyšetrovať pôvod majetku ruských oligarchov. Očakáva sa, že vyšetrovanie sa zameria na možné pranie špinavých peňazí a korupciu. S odvolaním sa na justičné zdroje o tom v pondelok informovala agentúra AFP.

Vyšetrovanie, o ktorom ako prvý informoval denník Le Parisien, sa začína po tom, ako organizácia Transparency International bojujúca proti korupcii podala v máji vo Francúzsku na ruských oligarchov žalobu. Od februára, keď Rusko spustilo na Ukrajine „špeciálnu operáciu“, Francúzsko zmrazilo majetok vlastnený Rusmi v celkovej hodnote v hodnote miliárd eur vrátane luxusných jácht, lyžiarskych chát a iných nehnuteľností.

Archívne video: Podľa Zelenského dokonca aj Rusko pripúšťa, že Ukrajina zvíťazí

Podľa Zelenského dokonca aj Rusko pripúšťa, že Ukrajina zvíťazí (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)

AFP pripomenula, že francúzske pobrežie Stredozemného mora a lyžiarske strediská sú medzi finančne zabezpečenými Rusmi už dlho obľúbené ako miesta oddychu. Parížsky trh s nehnuteľnosťami zasa vyhľadávali na investovanie. Francúzska pobočka Transparency International vo svojom vyhlásení z júna upozornila, že pri uplatňovaní sankčného režimu voči Rusku a konfiškáciách majetku úrady narážajú na ťažkosti pri identifikácii majetku, ktorý vlastnia sankcionované osoby. Dokonca konštatovala, že "honba za majetkom" vo vlastníctve oligarchov a iných osôb blízkych ruskému režimu "je na mŕtvom bode".

Francúzska vláda v tom čase priznala tieto problémy

Francúzska vláda v tom čase priznala tieto problémy, pričom dodala, že majetok užívaný ruskými oligarchami často vlastnia zahraničné schránkové spoločnosti. Transparency International následne uviedla, že "vypracovala súpis nehnuteľného majetku vo Francúzsku" spájaného s viacerými oligarchami a osobami blízkych ruskej vláde. Má tiež dôkazy o tom, že peniaze použité na ich zaplatenie pochádzajú z nelegálnych zdrojov.

Vyšetrovanie vo Francúzsku budú viesť tímy Ústredného úradu pre potláčanie závažnej finančnej trestnej činnosti, ktorý je súčasťou Národnej finančnej prokuratúry. Podľa údajov z 12. júla krajiny Európskej únie zmrazili majetok v hodnote 13,8 miliardy eur, ktorý je spojený so sankcionovanými fyzickými osobami z Ruska a Bieloruska. EÚ doteraz schválila šesť balíkov sankcií voči Rusku, pripomenula AFP.

Viac o téme: PôdaMajetokVyšetrovanieFrancúzskoOligarcha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu