Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Bývalý veliteľ NATO: Boje na Ukrajine sa skončia už tento rok, predpoveď, čo bude nasledovať po nich

James Stavridis
James Stavridis (Zdroj: SITA/AP/Alexei Alexandrov, Profimedia, Twitter/NEXTA)

NEW YORK - Celý svet zaujíma, dokedy budú ešte trvať boje na Ukrajine. Bývalý veliteľ NATO v tom má ale jasno. Prímerie medzi Rusom a Ukrajinou sa dá podľa neho očakávať do šiestich mesiacov. Konflikt sa ale neskončí, len sa na istý čas zmrazí.

Podľa vojenského dôstojníka vo výslužbe a bývalého veliteľa NATO Jamesa Stavridisa obidve bojujúce strany zamrzli na mŕtvom bode, píšu poľské Wiadomości. Stavridis si všimol, že Ukrajinci sa dlho bránia a kladú veľmi silný odpor. Plány Ruska sa aj napriek obrovskej presile nerealizujú. "Ukázalo sa, že Putinove plány na dobytie Ukrajiny nie sú efektívne. Na druhej strane je Rusko o nejaké územie väčšie, ako to bolo pred konfliktom," poznamenal. 

Vojna na Ukrajine očami osemročného chlapca z Mariupoľu (archívne video)

Vojna na Ukrajine očami osemročného chlapca z Mariupoľu (Zdroj: profimedia.sk)

Ako pokračoval, prímerie medzi bojujúcimi stranami sa uzavrie do štyroch až šiestich mesiacov. Konflikt sa však neskončí, bude mať podobu zmrazeného konfliktu. "Vidím to tak, že konflikt smeruje k ukončeniu, aké mala kórejská vojna. Nastalo tam prímerie, ale vznikla aj demilitarizovaná zóna, nepriateľstvo teda naďalej pokračovalo. Podobné to bude i na Ukrajine. Ani jedna zo strán už nevládze bojovať. Očakávajte zmrazenie konfliktu," uzavrel Stavridis.

Súčasná situácia 

V posledných dňoch boli pozorované kolóny ruskej armády jazdiace cez Mariupoľ. Rusi sa môžu pokúsiť posilniť svoje sily v Chersonskej oblasti na juhu, kde ukrajinské jednotky útočia zbraňami s dlhým doletom, informovala v pondelok 18. júla CNN. Niektorí nezávislí analytici sa domnievajú, že Rusi chcú posilniť svoje pozície v Chersonskej oblasti, kde sú v defenzíve a stali sa terčom ukrajinských útokov. Ukrajinskí predstavitelia informovali o ruských vojenských kolónach, ktoré sa presúvajú na juh Ukrajiny, kde je v súčasnosti ukrajinská armáda v presile.

Viac o téme: NATOVojna na UkrajineJames Stavridis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu