Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

VOJNA na Ukrajine Deň stoštyridsiaty piaty (18. júl 2022)

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Nariman El-Mofty)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal v nedeľu z funkcie šéfa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Ivana Bakanova a generálnu prokurátorku Irynu Venediktovovú. Informujeme o tom na základe správ agentúr Reuters a AP.

Naživo z Ukrajiny

Ukrajinský prezident Zelenskyj zverejnil hrôzostrašné zábery ruského útoku na mesto Vinnycia

Ukrajinský prezident Zelenskyj zverejnil hrôzostrašné zábery ruského útoku na mesto Vinnycia (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa skončil. Ďakujeme za pozornosť.

21:31 Ozbrojené sily: 943 civilistov vrátane 216 detí bolo evakuovaných z okupovaných území v Charkovskej oblasti. Na evakuácii sa podieľali úrady aj dobrovoľníci, uviedol guvernér Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov. Informuje o tom The Kyiv Independent na sociálnej sieti. 

20:21 Veľvyslanci z EÚ, Švajčiarska a Izraela navštívia Vinnyciu. Diplomati uskutočnili solidárnu návštevu Vinnice, kde 14. júla ruský raketový útok zabil 24 civilistov. Rakety zasiahli centrálne námestie a koncertné miesto. Informuje o tom The Kyiv Independent.

19:44 Zelenskyj žiada parlament, aby odvolal šéfa SBU Bakanova. Prezident Volodymyr Zelenskyj predložil parlamentu žiadosť o odvolanie Ivana Bakanova z funkcie šéfa Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU). Zelensky suspendoval Bakanova 18. júla.

19:02 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval v pondelok za zastupujúceho šéfa Štátnej bezpečnostnej služby (SBU) Vasyla Maľuka, skúseného predstaviteľa v oblasti bezpečnosti a bojovníka proti korupcii. Prezident predtým v nedeľu nečakane dočasne odvolal z funkcie riaditeľa tejto domácej tajnej služby priateľa z detstva Ivana Bakanova. Zelenskyj podpísal nariadenie, ktorým vymenoval Maľuka za úradujúceho šéfa SBU. Bakanova dočasne odvolal z dôvodu, že zlyhal pri odstraňovaní zradcov z radov tajnej služby, píše agentúra Reuters.

19:00 Bielorus odsúdený na 1,5 roka väzenia za „urážku“ Lukašenka online. Bieloruské médiá informovali, že muž z Gomelskej oblasti na juhovýchode Bieloruska bol odsúdený na 1,5 roka väzenia za urážku bieloruského diktátora Alexandra Lukašenka na sociálnych sieťach. Informuje o tom The Kyiv Independent.

17:58 Od začiatku totálnej vojny Rusko vypálilo na ukrajinské územie viac ako 3000 riadených striel. Odpálenie jednej takejto rakety stojí niekoľko miliónov dolárov. Na fotografii: následky raketového útoku na Vinnyciu. Telegram Volodymír Zelenskyj. Informáciu priniesla Nexta. 

17:08 Šéf Kremľa Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v utorok stretnú v Teheráne, aby rokovali o mechanizme na vývoz obilia z Ukrajiny. Ukrajina je jedným z najväčších svetových exportérov pšenice a ďalších obilnín. Ruská blokáda jej prístavov zastavila vývoz obilia, čo vyvoláva obavy z nedostatku potravín vo svete, píše AFP. Poradca ruského prezidenta pre zahraničnú politiku Jurij Ušakov povedal, že Rusko je pripravené v tomto smere pokračovať v práci a prezidenti (Putin a Erdogan) budú o tejto záležitosti rokovať.

17:03 Rusi ostreľovali výškovú budovu neďaleko Mykolajiva a zabili 4 civilistov. Dmytro Pletenčuk, tlačový tajomník vojenskej správy Mykolajivskej oblasti, uviedol, že ruské sily majú na mieste filmový štáb, aby použili zábery a videozáznamy z ostreľovania na mediálne účely. Informuje o tom The Kyiv Independent.

15:40 Súd v Ruskej federácii udelil Googlu novú pokutu – viac ako 21 miliárd rubľov. V rozhodnutí sa uvádzalo, že spoločnosť opakovane odmietla odstrániť zakázaný obsah. Informáciu priniesla Nexta. 

15:35 Putin hovorí, že sankcie spôsobujú „kolosálne“ problémy v ruskom technologickom priemysle. Ruský diktátor Vladimir Putin povedal predstaviteľom počas videokonferencie o strategických rozvojových cieľoch, že Rusko čelí v dôsledku sankcií „kolosálnym problémom“ v sektore špičkových technológií. Informuje o tom The Kyiv Independent na sociálnej sieti.

14:49 EÚ schválila vojenskú pomoc Ukrajine vo výške 500 miliónov eur. Európska rada schválila pridelenie ďalších 500 miliónov eur na vojenskú pomoc Ukrajine z Európskeho mierového fondu, oznámil 18. júla na Twitteri predseda Európskej rady Charles Michel.

14:31 Európski diplomati sa v pondelok v Bruseli zhodli na viacerých okruhoch pomoci pre Ukrajinu. Ide o ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 500 miliónov eur, potravinovú pomoc, asistenciu pri stíhaní vinníkov zodpovedných za vojnové zločiny a tiež povojnovú obnovu Ukrajiny. Uviedla to štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí SR Ingrid Brocková. Účastníci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci sa zhodli na tom, že ruská agresia má ďalekosiahle globálne dopady na potravinovú a energetickú bezpečnosť.

14:16 Ruský opozičný politik Iľja Jašin, ktorý je vo vyšetrovacej väzbe, predpokladá, že pokyn na jeho zadržanie prišiel od expremiéra Sergeja Kirijenka. Ten má teraz v ruskej prezidentskej kancelárii na starosti agendu Ukrajiny a správu okupovaných území. Uvádza sa to v statuse zverejnenom v pondelok na Jašinovom konte na sieti Telegram. Podľa vlastných slov sa nachádza vo väzbe na moskovskej ulici Petrovka. "Príjemné to nie je, ale žiť sa (tam) dá," konštatoval Jašin. Vo svojom príspevku taktiež zdôraznil, že nemá v úmysle odísť z Ruska napriek stupňujúcemu sa tlaku zo strany úradov.

13:54 Ruské rakety zasiahli školu, sýpku neďaleko Dnepra. Guvernér Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko oznámil, že ruské rakety zasiahli okres Synelnykivskyi 18. júla, pričom vážne poškodili školu a zničili obilný výťah s 5000 tonami obilia. Informuje o tom The Kyiv Independent na sociálnej sieti.

13:51 Len pred pár týždňami boli v ruskej federálnej televízii propagované žoldnierske štruktúry. Dnes ukazujú, aké ďalšie preferencie môžete získať zo smrti svojho príbuzného na Ukrajine. Video priniesla Nexta. 

13:36 Prezidentka Zuzana Čaputová doteraz posudzovala desať žiadostí občanov, ktorí prejavili záujem o službu v ukrajinskej armáde. Povolenie dala v štyroch prípadoch, vo zvyšných šiestich žiadosť o povolenie zamietla. Pre TASR to uviedol prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

12:58 Víťazstvo Ukrajiny v boji proti ruským inváznym silám je v záujme nielen Slovenska, ale aj celej Európy. Prinesie to totiž stabilitu do celého regiónu. Vyhlásil to v pondelok vo Viedni slovenský premiér Eduard Heger na spoločnej tlačovej konferencii s rakúskym kancelárom Karlom Nehammerom.

12:55 Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ sa v pondelok dohodli na poskytnutí ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 500 miliónov eur. Oznámil to na sociálnej sieti Twitter predseda Európskej rady Charles Michel, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

12:38 Mesto Mykolajiv, 1 hodinu po raketovom útoku na miestnu univerzitu.

12:06 Šesť osôb zahynulo v pondelok pri zásahu dvojposchodovej budovy vo východoukrajinskom Torecku ruským delostrelectvom. Zasiahnutá budova je zničená, píše TASR podľa správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na miestnych záchranárov.

11:44 vo svojej pravidelnej správe o vývoji vojenskej situácie na Ukrajine informuje, že ruské jednotky pokračujú v systematickom návrate z tzv. operatívnej pauzy. Súčasne však ISW konštatuje, že masívna vlna ruských pozemných útokov vo viacerých smeroch sa neočakáva – napriek sobotňajšiemu vyhláseniu ruského ministra obrany Sergeja Šojgua o ďalšom zintenzívnení vojenských operácií na všetkých frontoch.

10:57 Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v pondelok v Bruseli vyhlásil, že ruská blokáda ukrajinských prístavov ohrozuje dodávky obilia pre desaťtisíce ľudí, ktorí sú vystavení nebezpečenstvu hladu, a musí sa skončiť. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

10:45 Je možné, že si Kremeľ pripravuje dlhodobé podmienky pre úsilie o generovanie síl v dlhotrvajúcich nepriateľských akciách. 

10:11 Švédska maloobchodná sieť Hennes & Mauritz (H&M) oznámila v pondelok odchod z ruského trhu. Druhý najväčší odevný reťazec na svete sa tak pridal k rozsiahlemu zoznamu západných firiem, ktoré sa po invázii Ruska na Ukrajinu rozhodli s biznisom v Ruskej federácii skončiť. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

9:37 Ruský minister obrany Sergej Šojgu nariadil ruskej armáde, aby prioritne ničila ukrajinské zbrane ďalekého dosahu a delostrelectvo. V pondelok o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na rezort obrany v Moskve.

9:12 Všetky krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) majú záujem na ukončení vojny na Ukrajine, hoci medzi nimi panujú nezhody v otázke rozsahu a načasovania sankcií na dovoz ruského plynu a ropy, respektíve o priamych dodávkach vojenského materiálu Kyjevu. Uviedla to expertka Alica Kizeková z Ústavu medzinárodných vzťahov (ÚMV) v Prahe.

8:59 Rusko využilo žoldniera z ruskej Wagnerovej (v ruskom prepise Vagnerovej) skupiny na posilnenie svojich jednotiek na Ukrajine. Vo svojom pravidelnom hlásení to dnes s odkazom na vojenskú rozviedku uviedlo britské ministerstvo obrany. Wagnerovci podľa neho takmer určite zohrali ústrednú úlohu v nedávnych bojoch, vrátane dobytia Popasna a Lysyčansku. Tieto boje však spôsobili skupine ťažké straty.

8:23 Juhoukrajinským mestom Mykolajiv v noci na dnešok otriaslo asi desať explózií. Žiadne obete neboli hlásené, uviedla agentúra Unian s odvolaním sa na starostu mesta Oleksandra Sjenkevyče. Mykolajiv leží pomerne blízko oblastí okupovaných Ruskom, ruské jednotky ho tento týždeň ostreľovali opakovane.

7:42 Ukrajinské ozbrojené sily informovali, že odrazili ruské útoky na Donecku a Bakhmuet v Doneckej oblasti, ako aj v dedinách Novomykhailivka, Vuhledar a Kamianka.

7:23 Guvernér Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko informoval, že ruské ostreľovanie raketovými systémami Multiple Launch Rocket Systems zranilo 75-ročnú ženu a zničilo obytné a priemyselné budovy v Nikopole.

6:34 Kandidátka na pozíciu britskej premiéry Liz Truss odpovedala na novinársku otázku, či by rokovala s Vladimirom Putinom. "Áno, čelila by som mu priamo."

6:24 Ruská polícia zadržala v nedeľu novinárku Marinu Ovsiannikovovú, ktorá v marci protestovala proti ruskému vpádu na Ukrajinu narušením živého vysielania ruskej štátnej televízie. Oznámil to jej právnik Dmitrij Zachvatov. Správa bola prevzatá z agentúry AFP, ktorá o tom informovala v noci na pondelok.

6:00 Proruskí separatisti v Doneckej oblasti zajali ďalšieho britského občana. Informovala o tom v noci na dnešok BBC. Na videu, ktoré zverejnili ruské štátne médiá, je zrejme Brit John Harding v zajatí.

Zelenskyj hovoril s Trudeaum o vrátaní turbíny pre plynovod Nord Stream

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal v nedeľu kanadskému premiérovi Justinovi Trudeauvi, že Ukrajina nikdy nebude akceptovať rozhodnutie Kanady vrátiť turbínu určenú pre ruský plynovod Nord Stream 1, pretože by tak len podporila ďalšie porušovanie sankcií uvalených na Moskvu. TASR správu prevzala od agentúry Reuters, ktorá o tom informovala v noci na pondelok. Zelenskyj vo svojom pravidelnom nočnom príhovore uviedol, že telefonoval s Trudeaum a poďakoval mu za podporu.

"Okrem toho som tiež osobitne upozornil, že Ukrajinci nikdy neakceptujú rozhodnutie Kanady v súvislosti s turbínou pre Nord Stream 1," uviedol ukrajinský prezident. Ten považuje odovzdanie turbíny Nemecku, do ktorého plynovod smeruje, za porušenie sankcií. "Ak príde teraz k jednému porušeniu, je len otázkou času, kedy príde ku ďalším," uviedol Zelenskyj. Trudeau v stredu uviedol, že bolo veľmi ťažké prijať rozhodnutie o udelení výnimky zo sankcií pre návrat opravenej turbíny. Tá bola poslaná do Kanady do továrne nemeckej spoločnosti Siemens Energy na údržbu. Rusko pritom odôvodnilo zníženie dodávok plynu prúdiacich cez plynovod Nord Stream 1 do Európy práve týmto chýbajúcim komponentom.

Zelenskyj odvolal z funkcie šéfa tajnej služby a generálnu prokurátorku

Výnosy o odvolaní Bakanova a Venediktovovej, ktorá viedla vyšetrovanie vojnových zločinov páchaných ruskými silami na Ukrajine, boli v nedeľu večer zverejnené na oficiálnej webovej stránke ukrajinského prezidenta. Zelenskyj neskôr v príspevku na sociálnej sieti Telegram uviedol, že týchto dvoch vysokopostavených ukrajinských predstaviteľov odvolal, pretože mnoho zamestnancov ich úradov kolaboruje s Rusmi.

"Vyše 60 zamestnancov prokuratúry a SBU zostalo na (Rusmi) okupovanom území a pracujú proti nášmu štátu," ozrejmil Zelenskyj v príspevku. Zároveň uviedol, že bolo zaznamenaných vyše 650 prípadov súvisiacich so zradou a kolaboráciou v spojitosti so zamestnancami úradov prokurátora. "Takéto množstvo zločinov proti základom národnej bezpečnosti a zaznamenané vzťahy medzi ukrajinskou a ruskou tajnou službou vyvolávajú dôležité otázky týkajúce sa šéfov (spomínaných úradov)," uviedol ukrajinský prezident.

Zároveň dodal, že všetky tieto otázky budú zodpovedané. Zelenskyj v ďalšom výnose zverejnenom na webe jeho kancelárie vymenoval za nového generálneho prokurátora Olexija Symonenka, ktorý bol doposiaľ námestníkom Venediktovovej. Agentúra AP zároveň uvádza, že podľa ukrajinských médií je odvolaný Bakanov Zelenského priateľ z detstva.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu