Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

VOJNA na Ukrajine Deň stoštyridsiaty štvrtý (17. júl 2022)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: Koláž Topky.sk - SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov, SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV/MOSKVA - Juhoukrajinským mestom Mykolajiv v noci na dnes otriasla desiatka explózií, uviedol podľa ukrajinských médií miestny starosta Oleksandr Senkevyč. Mykolajiv leží pomerne blízko oblastí okupovaných Ruskom, tento týždeň ho podľa miestnych úradov ruské jednotky opakovane ostreľovali.

Naživo z Ukrajiny

Ukrajinský prezident Zelenskyj zverejnil hrôzostrašné zábery ruského útoku na mesto Vinnycia

Ukrajinský prezident Zelenskyj zverejnil hrôzostrašné zábery ruského útoku na mesto Vinnycia (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)

ONLINE

22:00 Ruský útok na Bachmutský okres v Doneckej oblasti zranil 6 ľudí vrátane 3 detí. Podľa prokuratúry Doneckej oblasti ruské sily 17. júla ostreľovali mesto Soledar a dedinu Jahidne. Tri zranené deti majú rany od šrapnelov.

21:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes odvolal šéfa tajnej služby SBU Ivana Bakanova a generálnu prokurátorku Irynu Venediktovovú. Dôvody svojho rozhodnutia, ktoré bolo zverejnené na stránkach prezidentskej kancelárie, zatiaľ nespresnil. Informovala o tom agentúra Unian.

21:00 Ruské sily v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny menia svoju taktiku a snažia sa "ukrývať za civilné obyvateľstvo", informovali v nedeľu ukrajinské ozbrojené sily. Správu priniesol portál britského denníka The Guardian. Južné velenie ukrajinskej armády na svojej stránke na Facebooku uviedlo, že ruskí vojaci sa rozmiestňujú v "husto obývaných častiach" Chersonskej oblasti, lebo dúfajú, že Ukrajina nebude podnikať útoky na územia, kde žijú jej vlastní obyvatelia.

Ukrajinské ozbrojené sily ešte dodali, že ruské sily stále útočia na Hadí ostrov v Čiernom mori a "pokúšajú sa tým vyvolať dojem, že majú ostrov stále pod kontrolou". "V noci (na nedeľu) dvojica ruských bombardérov Su-24 znova zasiahla zvyšky nepriateľskej výzbroje na ostrove. Neutrpeli sme ale žiadne straty," oznámili Ukrajinci vo videopríspevku na Facebooku.

20:00 V oblasti Kyjeva sa už našlo 1346 tiel civilistov, ktorých útočníci zabili počas masívneho útoku na región, uviedol Andrij Nebitov, šéf regionálneho oddelenia národnej polície.

19:30 V rozhovore s Trudeauom Zelenskyj povedal, že zopakoval, že medzinárodná pozícia k sankciám musí byť principiálna vzhľadom na to, že Kanada máva sankciami voči Rusku, aby vrátila turbíny NS 1.

19:00 Rusko financuje protiukrajinské demonštrácie v Izraeli. Podľa ukrajinského veľvyslanectva v Izraeli sa takéto demonštrácie konali v Haife, Netanyi a pred veľvyslanectvom v Tel Avive.

18:30 Ukrajina odráža ruské ofenzívy pri Sloviansku, Bakhmute v Doneckej oblasti. Podľa generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl sa ruská armáda pokúsila zaútočiť na dediny v blízkosti miest Sloviansk a Bachmut, ale bola nútená ustúpiť s veľkými stratami.

17:30 Podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev v nedeľu označil za "systémovú hrozbu" skutočnosť, že Ukrajina a členské štáty Severoatlantickej aliancie odmietajú uznať Krym za ruský. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. "Ak sa ktorýkoľvek štát, či už Ukrajina alebo členské krajiny NATO, domnieva, že Krym nie je ruský, potom je to pre nás systémová hrozba," povedal Medvedev ruským veteránom z druhej svetovej vojny.

"Ide o priamu a výslovnú hrozbu, najmä vzhľadom na to, čo sa stalo na Kryme. Krym sa vrátil k Rusku," dodal. Medvedev to povedal deň po tom, ako predstaviteľ ukrajinskej vojenskej rozviedky Vadym Skibickyj povedal, že Krym by mohol byť terčom amerických salvových raketometov HIMARS, ktoré Kyjev nedávno rozmiestnil na boj proti ruským inváznym silám, píše Reuters.

17:00 Ruské sily pokračujú v ostreľovaní Charkovskej oblasti a poškodzujú obytné budovy a infraštruktúru. Šéf polície v Charkovskej oblasti informoval, že ruské sily odpálili cez noc rakety na región a deň predtým ostreľovali dediny Chuhuiv a Korobochkino.

16:30 Ukrajina sa za takmer päť mesiacov ruskej vojny stala jednou z najzamínovanejších krajín na svete, informovali v nedeľu ukrajinské úrady. Citoval ich portál britského denníka The Guardian. Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko na Twitteri napísal: "Ukrajina je teraz jednou z najzamínovanejších krajín sveta. Ruské pozemné míny berú životy civilistov na Ukrajine. Podľa ukrajinských predstaviteľov môže trvať najmenej desať rokov, kým bude Ukrajina vyčistená od mín. To je ešte optimistická predpoveď, pretože je ťažké odhadnúť situáciu na územiach okupovaných Ruskom."

16:15 V Záporoží bolo počuť viacero výbuchov. Podľa rady Záporožskej oblasti medzi 14:00 hod. a 15.00 h sa v krajskej metropole ozvala séria výbuchov. Úradníci uvádzajú, že Rusko ostreľovalo predmestia mesta. V tejto chvíli nie sú hlásené žiadne obete.

15:30 V meste Vinnycia v strednej časti Ukrajiny sa v nedeľu konala posledná rozlúčka so štvorročnou Lizou Dmytrijevovou, ktorá zahynula pri ruskom raketovom útoku na mesto vo štvrtok 14. júla. Informoval o tom portál britského denníka The Guardian. Rodina a kamaráti Lizy sa zišli v nedeľu ráno na pohrebe v pravoslávnom kostole vo Vinnycii. Zhromaždení ľudia zapaľovali v kostole sviečky aj na pamiatku ostatných ľudí zabitých pri tomto ruskom útoku.

15:00 Rusko prišlo o vyše 30 percent efektivity svojich pozemných bojových jednotiek. V nedeľu to povedal admirál Tony Radakin, náčelník generálneho štábu britských ozbrojených síl, keď hodnotil vojnu Ruska na Ukrajine pre program Sunday Morning na televíznej stanici BBC One. Z tohto dôvodu je ukrajinská armáda "absolútne" presvedčená, že vojnu vyhrá, dodal admirál, ktorý nedávno navštívil Kyjev.

"(Ukrajinci) Úplne jasne hovoria, že plánujú získať späť celé územie Ukrajiny, a Rusko vnímajú ako krajinu, ktorá len s ťažkosťami bojuje, ako krajinu, ktorá aj podľa nášho odhadu stratila vyše 30 percent efektivity svojich pozemných bojových jednotiek," uviedol Radakin, ktorého citoval aj portál britského denníka The Guardian. Admirál pokračoval: "To vlastne znamená, že v tomto konflikte zahynulo alebo utrpelo zranenia 50.000 ruských vojakov, zničených bolo takmer 1700 ruských tankov a takmer 4000 bojových obrnených vozidiel, ktoré patria Rusku."

"Rusko začalo túto inváziu s cieľom obsadiť celú Ukrajinu, Rusko malo cieľ obsadiť mestá za prvých 30 dní, chcelo narušiť chod spoločnosti a vytvárať tlak na NATO. Takéto je Rusko: je problémom pre svetový poriadok, zlyháva vo všetkých týchto cieľoch, je slabším štátom, než bolo na začiatku februára," zhodnotil situáciu Radakin. Poprel tiež špekulácie, že ruský prezident Vladimir Putin "nie je zdravý" alebo že by naňho mohli spáchať atentát - toto označil za "túžobné želanie".

14:00 Zelenskyj napísal na Twitter: Pri 8. výročí leteckého nešťastia МН17 myslíme na príbuzných a priateľov tých, ktorí boli nevinne zabití Ruskom. V súčasnosti Rusko naďalej rozsieva smútok a smrť na ukrajinskú pôdu. Nič však nezostane nepotrestané! Každý zločinec bude postavený pred súd!

13:00 Moskva berie podľa expertov britskej tajnej služby vážne hrozbu, ktorú pre jej vojakov predstavuje protiofenzíva ukrajinských obrancov. Rusko posilňuje svoje obranné pozície na juhu Ukrajiny, uviedlo britské ministerstvo obrany v nedeľu v pravidelnej správe o vývoji vojny. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

12:10 Zábery dôsledkov ruského ostreľovania Mykolajiva naháňajú hrôzu. Priniesol ich na sociálnej sieti portál NEXTA.

11:20 Ukrajinské ozbrojené sily zničili ruský muničný sklad v okupovanom Alčevsku v Luhanskej oblasti.

10:50 Mnohé krajiny zo skupiny G20 počas ministerských rokovaní týchto najväčších ekonomík sveta odsúdili inváziu Ruska na Ukrajinu a vyzvali Moskvu na ukončenie vojny. V noci na nedeľu to v záverečnom vyhlásení uviedla hostiteľská Indonézia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

10:30 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 17. júlu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny. Informuje o nich The Kyiv Independent na sociálnej sieti.

9:25 Ukrajinské ozbrojené sily odrazili útoky ruských jednotiek v oblasti mesta Sloviansk v Doneckej oblasti na východe krajiny. Oznámil to v nedeľu ukrajinský generálny štáb, podľa ktorého bola vojenská i civilná infraštruktúra v rôznych lokalitách terčom mohutnej delostreleckej paľby. Informovala o tom agentúra DPA.

Ruská armáda znova ostreľovala aj oblasti miest Siversk a Bachmut v tej istej oblasti, kde delostrelectvom zasiahla desiatky obcí, dodal generálny štáb v Kyjeve. Jeho informácie nebolo možné nezávisle overiť.

8:00 V Marinke v Doneckej oblasti používajú okupanti zápalnú muníciu. Video priniesol na sociálnej sieti portál NEXTA.

7:50 Ruské sily sa môžu pokúsiť zmocniť sa celej Charkovskej oblasti, napriek nízkej šanci na úspech. Tvrdí to Inštitút pre štúdium vojny. Ďalej naznačuje, že Kremeľ mohol nariadiť ruským silám, aby prevzali kontrolu nad Charkovskou oblasťou ako celok, napriek nízkej pravdepodobnosti úspechu.

7:20 Ruské sily utrpeli straty na vybavení aj personálne straty na juhu Ukrajiny. Operačné velenie ukrajinskej armády „Juh“ v sobotu informovalo, že ukrajinské sily zabili 36 ruských vojakov. Správu priniesol na sociálnej sieti The Kyiv Independent.

6:40 Zo Sviatohirskej Lavry v Doneckej oblasti bolo evakuovaných 7 civilistov. Medzi evakuovanými je rodina s tromi deťmi, z ktorých najmladšie sa narodilo niekoľko dní predtým v kláštore, a dvaja starší ľudia, informuje riaditeľstvo pre spravodajské služby ministerstva obrany.

6:00 Z okupovanej časti ukrajinskej Záporožskej oblasti sa vo veľkom vyváža obilie do Ruska a odtiaľ na Blízky východ. Podľa agentúry RIA to dnes uviedol náčelník proruskej oblastnej správy Jevhen Balickyj (rus. Jevgenij Balickij). Ukrajina už niekoľko mesiacov obviňuje Rusko z krádeží obilia.

Ukrajina bude pokračovať v znovuzískavaní okupovaných území, tvrdí Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu večer vyhlásil, že jeho krajina znovu získala pod svoju kontrolu niektoré oblasti obsadené Ruskom a bude pokračovať v boji o opätovné nadobudnutie okupovaného územia. TASR správu prevzala zo servisu tlačovej agentúry DPA.

"Podarilo sa nám už oslobodiť časť územia obsadeného po 24. februári," povedal Zelenskyj vo svojom každodennom videopríhovore, pričom mal na mysli dátum, keď Rusko začalo svoju vojenskú inváziu na Ukrajinu. "Postupne oslobodíme aj ďalšie oblasti našej krajiny, ktoré sú v súčasnosti okupované," povedal.

Ukrajinské sily nedávno začali protiofenzívu na juhu krajiny a pred niekoľkými dňami ostreľovali ruský muničný sklad v Chersonskej oblasti. Zelenskyj zároveň žiada vytvorenie "osobitného tribunálu" na vyšetrovanie ruskej agresie na Ukrajine. Takmer dva milióny ľudí vrátane státisícov detí Rusko nútene deportovalo z Ukrajiny, odkedy Kremeľ vo februári spustil rozsiahlu vojenskú ofenzívu, tvrdí Zelenskyj. Ľudia z okupovaných oblastí sú presúvaní ďaleko do vnútrozemia Ruska.

Rusko tvrdí, že počas svojej "špeciálnej vojenskej operácie" neútočí na civilistov. Hovorca ukrajinského ministerstva obrany v piatok uviedol, že len 30 percent ruských útokov zasahuje vojenské ciele, pričom zvyšok striel dopadá na civilné objekty. Ruský minister obrany Sergej Šojgu v sobotu ruským silám nariadil zintenzívniť vojenskú operáciu na Ukrajine s cieľom zabrániť ukrajinským útokom na oblasti ovládané Ruskom. Šojgu tak uskutočnil počas inšpekcie síl zúčastňujúcich sa na operácii na Ukrajine, pričom udelil aj viacero vyznamenaní.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Ukrajinským Mykolajivom podľa starostu otriaslo viacero výbuchov

 

Juhoukrajinským mestom Mykolajiv v noci na dnes otriasla desiatka explózií, uviedol podľa ukrajinských médií miestny starosta Oleksandr Senkevyč. Mykolajiv leží pomerne blízko oblastí okupovaných Ruskom, tento týždeň ho podľa miestnych úradov ruské jednotky opakovane ostreľovali.

Výstraha pred novým útokom v meste i priľahlom regióne prišla krátko po tretej hodine ráno (02:00 SELČ), napísala agentúra Unian. Starosta Senkevyč potom informoval o "asi desiatich silných explóziách". Neuviedol ihneď, aké miesta boli zasiahnuté alebo či sú evidované obete na životoch.

Ruská armáda v posledných dňoch a týždňoch neustále ostreľovala ukrajinské mestá, zatiaľ čo vojnový front sa necelých päť mesiacov po začiatku jej invázie príliš neposúva. Bomby dopadajú aj na civilné ciele v mestách ďaleko od bojov. Vo štvrtok zasiahli centrum mesta Vinnycia ležiaceho asi 250 kilometrov juhozápadne od Kyjeva, pričom podľa miestnych úradov ruský úder zabil 23 ľudí vrátane troch detí.

O deň neskôr dopadlo najmenej desať rakiet na Mykolajiv, uviedol šéf Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim. Zničené boli údajne dve najväčšie univerzity v prístavnom meste. Výbuchy boli z Mykolajivu hlásené aj v pondelok, utorok, v stredu a vo štvrtok.

Viac o téme: RuskoUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu