Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Odborníkov aj svet straší neznáma smrteľná choroba: Príznaky podobné ebole, počet prípadov stúpa!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Jerome Delay, file)

DODOMA - Tanzánski odborníci skúmajú neznámu chorobu, ktorá na juhu tejto východoafrickej krajiny zabila troch ľudí a ktorej príznaky sa podobajú krvácavej horúčke ebola alebo nákaze vírusom marburg. Informuje o tom dnes spravodajský web BBC.

V oblasti Lindi bolo doteraz hlásených 13 prípadov tejto neznámej choroby. Nakazení mali horúčku, pociťovali únavu, sťažovali sa na silné bolesti hlavy a krvácali, najmä z nosa.

Odborníkov aj svet straší
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Al-hadji Kudra Maliro)

Úrady vyzývajú ľudí, aby nepanikárili

Tanzánijské ministerstvo zdravotníctva však uviedlo, že prvotné laboratórne testy vylúčili marburg aj ebolu. Úrady trasú kontakty nakazených a päť ľudí je teraz v izolácii. Zároveň vyzvali obyvateľov, aby nepanikárili. V prípade, že sa u nich objavia podobné príznaky, majú vyhľadať lekársku pomoc.

Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila v súvislosti s epidémiou eboly stav ohrozenia
Zobraziť galériu (4)
Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila v súvislosti s epidémiou eboly stav ohrozenia  (Zdroj: SITA/AP/Jerome Delay)

Ebola patrí medzi najobávanejšie choroby na svete. Vírus poškodzuje cievy, a spôsobuje tak vnútorné i vonkajšie krvácanie. Najhoršia epidémia sa rozšírila od decembra 2013 v západnej Afrike. Ebole potom v nasledujúcich viac ako dvoch rokoch podľahlo vyše 11.000 ľudí.

Odborníkov aj svet straší
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/CDC)

Rovnako ako ebola patrí marburský vírus k takzvaným filovirom. Doteraz sa ale nikdy nerozšíril v takom rozsahu ako jeho príbuzný. Ani proti nemu však doteraz neexistuje účinná vakcína či liek. Vírus bol objavený v roku 1967 v laboratóriu farmaceutickej firmy v Marburgu v nemeckej spolkovej krajine Hesensko. Dostal sa tam v krvi nakazených pokusných opíc z Afriky. Z Marburgu sa neskôr rozšíril aj do Frankfurtu nad Mohanom a srbskej metropoly Belehradu. Z 31 nakazených vtedy zomrelo sedem ľudí.

Viac o téme: ChorobaEbolaVedciPrípadyTanzánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu