Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rokovania s Ruskom v súčasnosti neprichádzajú do úvahy, tvrdí šéfka nemeckej diplomacie

Annalena Baerbocková Zobraziť galériu (3)
Annalena Baerbocková (Zdroj: SITA/Valentyn Ogirenko/Pool via AP)

BERLÍN - Rokovania s Ruskom v súčasnosti neprichádzajú do úvahy, uviedla nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v rozhovore pre nemecký magazín Stern, ktorý bol uverejnený v stredu. Informuje o tom agentúra DPA.

Rusko nemá odvahu priznať porážku, tvrdí Zelenskyj (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)

"O čom môžete rokovať s niekým, kto nie je pripravený dohodnúť sa s Medzinárodným výborom Červeného kríža (MVČK) na evakuácii civilistov?" spýtala sa Baerbocková. Šéfka nemeckého rezortu diplomacie zároveň odmietla výzvu vplyvných nemeckých osobností, ktoré v otvorenom liste žiadajú rokovania o okamžitom prímerí na Ukrajine.

Annalena Baerbocková
Zobraziť galériu (3)
Annalena Baerbocková  (Zdroj: SITA/AP Photo/Hannibal Hanschke, Pool)

"Keby som bola Ukrajinka, považovala by som tento list za naivný, znepokojujúci a arogantný," uviedla Baerbocková. "Aké právo má nemecký minister zahraničných vecí rozhodovať za Ukrajinu o tom, akej časti územia by sa mali vzdať a koľko miliónov ukrajinských občanov by sa malo podriadiť ruskej vláde?" pokračovala.

S Lavrovom nebola v priamom kontakte od začiatku vojny

Baerbocková dodala, že so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom nebola v priamom kontakte od začiatku vojny na Ukrajine. Podľa vlastných slov by si však priala, aby s ním mohla hovoriť o prímerí, avšak nie je si istá, aké kompetencie má ruský minister zahraničných vecí v tejto oblasti od vedenia krajiny.

Sergej Lavrov
Zobraziť galériu (3)
Sergej Lavrov  (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

Baerbocková a Lavrov sa minulý týždeň zúčastnili na indonézskom ostrove Bali na stretnutí šéfov diplomacie krajín skupiny G20. Lavrov odišiel z rokovacej miestnosti hneď po svojom príhovore bez toho, aby si vypočul reakciu svojej nemeckej rezortnej kolegyne.

Viac o téme: RokovaniaPrímerieRuskoVojna na UkrajineAnnalena Baerbocková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu