Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šokujúce zistenie vedcov: Vďaka štúdii odhalili veľmi znepokojujúci fenomén v Európe

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN/NEW YORK - Obyvatelia západnej Európy zažívajú v posledných rokoch početnejšie vlny horúčav, než je obvyklé. Takmer každé leto sužuje túto časť kontinentu obdobie vysokých teplôt, ktoré môžu byť pre niektorých obyvateľov smrteľne nebezpečné. Tento rok trápili niektoré regióny intenzívne horúčavy ešte pred začiatkom leta.

Nová štúdia zistila, že Európa sa zahrieva rýchlejšie ako mnoho iných rizikových častí sveta. The New York Times dokonca uviedol, že teploty v Európe stúpajú rýchlejšie ako na západnom pobreží USA. Globálne otepľovanie prispieva k zhoršovaniu teplotných vĺn všade na svete. Dôvod je jednoduchý, vychádzajú totiž z vyššej priemernej teploty ako kedykoľvek predtým. Od konca 19. storočia, teda od počiatku rozmachu emisií oxidu uhličitého, ktorý otepľuje planétu, sa priemerná globálna teplota zvýšila približne o 1,1 stupňa Celzia.

Jet stream

Výskum, ktorý tento týždeň vyšiel v časopise Nature Communications, odhalil súvislosť medzi vlnami horúčav a stavom dýzového prúdenia. Jav, v angličtine známy ako "jet stream", ktorý sa v atmosfére vyskytuje v asi desaťkilometrovej výške, je prúdenie vzduchu v smere zo západu na východ v stredných zemepisných šírkach. Niekedy sa dýzové prúdenie rozdelí na dve časti. Vlny horúčav potom môžu vznikať v oblastiach slabých vetrov a vysokého tlaku vzduchu známych ako atmosférické blokovanie, medzi severnou a južnou stranou prúdového prúdenia. Vedci zistili, že tieto prípady "dvojitého prúdenia" sú stále častejšie, trvajú dlhšie a že tieto zmeny vysvetľujú zmeny vo vlnách horúčav.

"Nie je celkom jasné, čo spôsobuje rozdelenie dýzového prúdenia," uviedla Efi Rousiová, vedúca vedecká pracovníčka Postupimského inštitútu pre výskum klímy v Nemecku a hlavná autorka štúdie. Podľa nej je možné, že sa atmosférické blokovanie vyvinulo samo o sebe a spôsobilo tak rozdelenie prúdového prúdenia. Dýzové prúdenie, ktorého delením vzniká blokácia, mohlo vzniknúť aj z iných dôvodov. "Zatiaľ nevieme, čo je tým spúšťačom," dodala Rousiová.

Viac o téme: HorúčavyGlobálne otepľovanieEurópaVysoké teploty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu