Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VOJNA na Ukrajine Deň stotridsiaty deviaty (12. júl 2022)

Raketový útok na bytový dom v meste Časiv Jar Zobraziť galériu (4)
Raketový útok na bytový dom v meste Časiv Jar (Zdroj: SITA/AP Photo/Nariman El-Mofty)

KYJEV - Holandsko poskytne ukrajinským silám bojujúcim proti ruskej armáde ďalšie delá s dlhým dostrelom a tiež balík pomoci vo výške 200 miliónov eur. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Unikátne bojové zábery od ukrajinských pohraničníkov, snažili sa dostať jednotky ruskej armády ďalej od Charkova

Unikátne bojové zábery od ukrajinských pohraničníkov, snažili sa dostať jednotky ruskej armády ďalej od Charkova (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

22:00 Ďakujeme za pozornosť. Dnešný online sa skončil.

20:30 Ukrajinskí proruskí separatisti v utorok v Moskve otvorili veľvyslanectvo medzinárodne neuznanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR). TASR správu prevzala od agentúry AFP. Novootvorené veľvyslanectvo sa v ruskej metropole nachádza v blízkosti diplomatických misií západných krajín. Na otvorení neboli prítomní vysokí ruskí predstavitelia, aj to napriek ich avizovanej účasti. Šéfka rezortu zahraničných vecí DĽR Nataľja Nikanorovová uviedla, že v čase zvyšujúceho sa napätia sa rozhodli pre skromnejšiu ceremóniu.

20:05 Ruské úrady začali vyšetrovanie jedného z posledných predstaviteľov tamojšej politickej opozície Iľju Jašina za údajné šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde, oznámil v utorok jeho obhajca. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

19:00 Na vyšetrenie vojnových zločinov na Ukrajine chce Európska únia (EÚ) využiť existujúce súdy. Vytvorenie špeciálneho tribunálu bez ďalších mocností nebude možné, uviedli v utorok eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders a český minister spravodlivosti Pavel Blažek. TASR správu prevzala zo servera iDNES.cz.

18:00 Viac než 5000 civilistov prišlo na Ukrajine o život od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy 24. februára, oznámil v utorok Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR). TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

17:30 Spojené štáty a Svetová banka poskytnú Ukrajine ďalšiu pomoc, a to vo výške 1,7 miliardy dolárov na vyplatenie miezd pre zdravotníkov a poskytovanie ďalších nevyhnutných služieb v krajine. TASR správu prevzala z agentúry AP, ktorá o tom informovala v utorok. Finančné prostriedky z Agentúry USA pre medzinárodný rozvoj (USAID), ministerstva financií a Svetovej banky sú zamerané na zmiernenie akútneho rozpočtového deficitu spôsobeného "brutálnou agresívnou vojnou" ruského prezidenta Vladimira Putina, uviedla USAID vo vyhlásení.

16:45 Ministri financií krajín Európskej únie v utorok schválili poskytnutie dodatočnej finančnej pomoci Ukrajine vo výške jednej miliardy eur. TASR správu prevzala od agentúry AP. Spolu s núdzovou pomocou vo výške 1,2 miliardy eur vyplatenou začiatkom tohto roka dosiahne celková makrofinančná podpora EÚ Ukrajine od začiatku vojny 2,2 miliardy eur, píše sa vyhlásení Rady EÚ zverejnenom na oficiálnej webovej stránke. "Pokračovanie materiálnej a finančnej pomoci nie je možnosťou, ale našou povinnosťou," uviedol Zbyněk Stanjura, minister financií Českej republiky, ktorá je predsedníckou krajinou v Rade EÚ.

Český minister financií Zbyněk Stanjura
Zobraziť galériu (4)
Český minister financií Zbyněk Stanjura  (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

16:10 Jednotky Kremľa zablokovali východy z Ruskom okupovaného mesta Melitopol v Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny, oznámil v utorok tamojší starosta Ivan Fedorov. TASR správu prevzala zo stanice Sky News.

15:45 Turecko oznámilo, že v stredu bude hostiť delegácie z Ruska a Ukrajiny spoločne s diplomatmi OSN s cieľom diskutovať o obnove zablokovaných dodávok obilia cez Čierne more. Stretnutie v utorok avizoval turecký minister obrany Hulusi Akar, ktorý však nespresnil, kto bude jednotlivé strany zastupovať. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

15:15 Ukrajinské jednotky zachránili piatich Ukrajincov v rámci špeciálnej operácie v Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, uviedla v pondelok ukrajinská vojenská tajná služba s tým, že išlo o jedného vojaka, jedného bývalého policajta a troch civilistov. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Jeden z prepustených mal vážne zranenia z bojov," uvádza sa ďalej v správe.

14:05 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v utorok vyhlásil, že Západ sa pripravuje zaútočiť na Rusko cez jeho krajinu. O údajnom komplote podľa vlastných slov hovoril v pondelok s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. TASR správu prevzala od agentúry AFP. "Pripravujú sa strategické plány na útok proti Rusku," tvrdí Lukašenko s tým, Západ sa bude snažiť zacieliť na Rusko "cez Ukrajinu a cez Bielorusko".

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Sergei Shelega/BelTA Pool Photo via AP)

14:00 Rusko tvrdí, že v bojoch na Ukrajine za posledné tri týždne zabilo značný počet zahraničných žoldnierov vrátane 23 z Británie. TASR správu prevzala v utorok z webovej stránky denníka The Guardian. Ruské ministerstvo obrany v utorok oznámilo, že celkový počet žoldnierov pôsobiacich na Ukrajine je 2700, a nie je 20.000 – ako tvrdí Kyjev. Ministerstvo však nepredložilo žiadne dôkazy, píše The Guardian.

13:25 Európska únia od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z 24. februára zmrazila ruské aktíva v hodnote 13,8 miliardy eur. Oznámil to v utorok eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders. Reynders pred utorkovým neformálnym stretnutím ministrov spravodlivosti členských krajín EÚ v Prahe uviedol, že ide o prostriedky od ruských oligarchov a ďalších subjektov. Eurokomisár dodal, že veľká časť zmrazených aktív, viac než 12 miliárd, pochádza z piatich členských krajín EÚ. Tieto krajiny odmietol menovať.

13:02 Ruský prezident Vladimir Putin odcestuje budúci utorok do Teheránu, kde sa s prezidentmi Iránu a Turecka Ebrahímom Raísím a Recepom Tayyipom Erdoganom zúčastní na summite o Sýrii. V utorok to oznámil Kremeľ. Informujú o tom agentúry AFP a AP.

"Návšteva prezidenta v Teheráne je naplánovaná na 19. júla," potvrdil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Trojica lídrov sa podľa neho stretne na mierových rozhovoroch o Sýrii. Rusko, Turecko a Irán v posledných rokoch vedú rozhovory o Sýrii v rámci tzv. astanského mierového procesu s cieľom ukončiť viac ako 11 rokov trvajúci konflikt v tejto blízkovýchodnej krajine. AFP poznamenala, že pôjde o druhú Putinovu zahraničnú cestu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Na konci júna šéf Kremľa navštívil Tadžikistan.

12:40 Nedostatok personálu v ruských ozbrojených silách môže nútiť ruské ministerstvo obrany robiť nábor aj vo väzniciach. Informuje o tom televízia Sky News. Britské ministerstvo obrany v utorok zverejnilo najnovšie spravodajské informácie o kríze na Ukrajine. Z neho vyplýva, že  netradičný nábor v ruských väzniciach sa má robiť pre tzv. vagnerovcov. "Ak je to pravda, tento krok pravdepodobne naznačuje ťažkosti s nahradením značného počtu ruských obetí," cituje Sky News britské ministerstvo obrany.

Vagnerova skupina sa v minulosti angažovala v konfliktoch na Kryme, v Sýrii či v Afrike a býva obviňovaná z páchania násilností. Časť jej žoldnierov bojuje v prospech Moskvy aj na Ukrajine.  Britské ministerstvo vo svojej správe uvádza, že ruskí vojaci pokračujú v "malých postupných územných ziskoch" v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny a tvrdia, že sa zmocnili mestečka Hryhorivka.

11:54 Ukrajinská armáda oznámila, že v pondelok spustila protiofenzívu proti ruským silám, ktorí okupujú časť Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Útok smeroval najmä na sklad zbraní v meste Nova Kachovka, oznámilo na sociálnej sieti ukrajinské operačné velenie Juh. Zničená bola húfnica, ďalšia vojenská technika a Rusko prišlo o viac ako 50 vojakov.

Ruské médiá v utorok ráno hlásili po útoku v Novej Kachovke najmenej sedem mŕtvych, štyroch nezvestných a desiatky zranených. Mnoho ľudí zavalili ruiny v stovkách zničených domov. Ruské zdroje uvádzajú, že Ukrajina pri tomto útoku použila salvové raketomety HIMARS dodané Spojenými štátmi. Tvrdenia ani jednej zo strán sa nedajú overiť, píše DPA. Kyjev oznámil, že sa chystá opätovne získať pod kontrolu oblasti, ktoré ovládla Moskva a civilistov nedávno vyzval, aby tieto miesta opustili.

09:47 Ukrajinsko-maďarské hranice prekročilo v pondelok 5762 Ukrajincov a na rumunsko-maďarských hraniciach zaznamenali vstup 4658 osôb prichádzajúcich z Ukrajiny, informuje o tom spravodajca v Budapešti s odvolaním sa na správu agentúry MTI.

Celoštátne veliteľstvo polície v tejto súvislosti v utorok uviedlo, že potvrdenie na dočasný pobyt v Maďarsku s platnosťou na 30 dní vystavili 221 osobám. Tie budú musieť požiadať o trvalé dokumenty na úrade cudzineckej polície v mieste, kde sa budú zdržiavať. Vlakom pricestovalo v pondelok do Budapešti 27 ukrajinských utečencov, medzi ktorými bolo desať detí.

09:39 Hraničnými priechodmi prešlo v pondelok na Slovensko 2264 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 620 mužov, 1227 žien a 417 detí. Informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. O dočasné útočisko požiadalo 280 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 2822 osôb. "Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 24 policajtov, 23 hasičov, 90 colníkov, 88 vojakov, 41 dobrovoľníkov, jeden duchovný a 24 zamestnancov migračného úradu," doplnila hovorkyňa.

09:20 Z časti Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, ktorú má pod kontrolou ukrajinská vláda, evakuovali dosiaľ približne 80 percent predvojnovej populácie. Informuje o tom denník The Guardian. Gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko uviedol, že na "kontrolovanom území" tejto oblasti zostáva okolo 340.000 ľudí, pričom pred začiatkom ruskej invázie 24. februára tam malo trvalé bydlisko 1,67 milióna obyvateľov.

08:40 Mestom Nova Kachovka v Chersonskej oblasti na Ukrajine, ktorého veľkú časť ovládajú ruské okupačné sily, otriasla v pondelok večer séria veľkých výbuchov.  Za posledné štyri dni ide už o druhú veľkú explóziu v tomto meste, kde sa nachádza dôležitá vodná elektráre. Informovala o tom stanica CNN.

Člen Chersonskej regionálnej rady Serhij Chlaň na Facebooku uviedol, že v Novej Kachovke bol zničený ruský muničný sklad. "Mínus jeden ruský muničný sklad v Novej Kachovke. Prinášali, prinášali, hromadili, hromadili a teraz z toho majú v noci ohňostroj," napísal. Chlaň nie je v súčasnosti v Chersone, tamojších obyvateľov varoval, aby nevychádzali von a nechodili k miestu výbuchu.

07:46 Organizácia Spojených národov v pondelok oznámila, že bude monitorovať vojnu na Ukrajine z hľadiska porušovania práv detí vrátane zabíjania, zranení, náboru vojakov a znásilňovania či iných foriem sexuálneho násilia. Generálny tajomník OSN António Guterres vo výročnej správe Bezpečnostnej rade o deťoch a ozbrojených konfliktoch uviedol, že Ukrajina a konflikty v Etiópii, Mozambiku a africkom regióne Sahel sa pridali k 21 ďalším, ktoré už OSN monitoruje pre porušovanie práv detí. Podľa jeho správy v nich v roku 2021 zaznamenali "vysoký počet závažných porušení".

06:19 Ukrajina si predvolala kanadskú veľvyslankyňu pre rozhodnutie Ottawy vrátiť do Nemecka plynové turbíny potrebné pre plynovod Severný prúd 1 (Nord Stream 1) vedúci do Ruska. Oznámil to v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom nočnom príhovore. Informuje o tom agentúra AFP a denník The Guardian.

"Ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo kanadskú vyslankyňu pre našu krajinu pre absolútne neakceptovateľnú výnimku zo sankcií mierených proti ruskému režimu," uviedol Zelenskyj v príhovore zverejnenom na sociálnej sieti Telegram. Podľa ukrajinského prezidenta bude Moskva toto rozhodnutie Kanady vnímať "výlučne ako prejav slabosti". "Rusko sa bezpochyby bude snažiť nielen maximálne obmedziť, ale tiež úplne zastaviť dodávky plynu do Európy, a to v ten najkritickejší moment," vyhlásil Zelenskyj.

06:04 Na 33 stúpol v noci na utorok počet obetí sobotňajšieho raketového útoku na bytový dom v meste Časiv Jar na východe Ukrajiny. Oznámila to na sociálnej sieti Facebook Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie (DSNS). "Počas záchrannej operácie v päťposchodovej obytnej budove v meste Časiv Jar bolo nájdené telo dieťaťa (odhadovaný rok narodenia 2013). Od začiatku operácie bolo nájdených 33 tiel zahynutých osôb vrátane jedného dieťaťa," uviedla DSNS s tým, že záchranné práce stále pokračujú.

Ukrajinský prezident Ukrajinský prezident krátko predtým vo svojom pravidelnom nočnom príhovore informoval o 31 obetiach tohto raketového útoku. "Odpratávanie sutín pokračovalo dnes v meste Časiv Jar v Doneckej oblasti celý deň. Predvčerom zasiahli ruskí teroristi dve výškové budovy, zomrelo 31 ľudí, deväť bolo zachránených," uviedol Zelenskyj. Ukrajinský prezident okrem toho vo svojom večernom príhovore informoval o útoku na mesto Charkov a Odeskú oblasť. "V Doneckej a Luhanskej oblasti pokračovali veľmi intenzívne boje," uviedol Zelenskyj.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Nariman El-Mofty)

Irán dodá Rusku ozbrojené drony pre boj na Ukrajine

Irán plánuje dodať Rusku stovky dronov schopných niesť zbrane, ktoré budú následne použité na Ukrajine, oznámil v pondelok poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Informuje o tom agentúra AFP. Podľa Sullivana informácie, ktoré dostali Spojené štáty, potvrdzujú tvrdenia, že ruská armáda čelí výzvam v súvislosti s udržiavaním svojich zbraňových zásob po tom, čo na Ukrajine utrpeli značné straty.

"Iránska vláda sa pripravuje na poskytnutie niekoľkých stoviek bezpilotných lietadiel Rusku, a to vrátane tých schopných niesť zbrane," uviedol Sullivan pre novinárov. "Naše informácie ďalej naznačujú, že Irán plánuje cvičiť ruské jednotky na použitie týchto bezpilotných lietadiel. Úvodné cvičenie by sa pritom malo začať už začiatkom júla," pokračoval poradca pre národnú bezpečnosť. Sullivan ďalej uviedol, že nie je jasné, či Irán už Rusku nejaké drony dodal. Poukázal tiež na to, že iránske drony používa pri útokoch na Saudskú Arábiu i jemenské šiitské vzbúrenecké hnutie húsíov.

Bezpilotné lietadlá pritom zohrávajú dôležitú rolu na oboch stranách ukrajinského konfliktu. Drony sú totiž schopné z diaľky vypaľovať rakety, zhadzovať na ciele malé bomby a môžu byť tiež použité pri vykonávaní prieskumov pre delostrelecké a pozemné jednotky.  Ukrajinská armáda zaznamenala úspechy najmä pri používaní tureckých ozbrojených dronov Bayraktar, pričom USA a iné krajiny dodávajú na Ukrajinu aj množstvo iných menších typov bezpilotných lietadiel. "Z našej strany budeme ďalej prispievať k tomu, aby sme pomohli udržať Ukrajine účinnú obranu a aby sme Ukrajincom pomohli dokázať, že ruské snahy o zmazanie Ukrajiny z mapy nemôžu uspieť," dodal Sullivan.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu