Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Thajský policajt podal žalobu na reportéra BBC za urážku kráľa

BANGKOK - Thajský policajt v utorok podal žalobu na britského reportéra spoločnosti British Broadcasting Corporation (BBC) Jonathana Heada, v ktorej ho obvinil z urážky thajského kráľa.

Policajný dôstojník Wattanasak Mungkandee povedal, že podal žalobu na Jonathana Heada pre jeho údajnú poznámku počas moderovania diskusie o thajskej monarchii, ktorá sa uskutočnila minulý rok. Za urážku monarchie, môže dostať trest odňatia slobody až na 15 rokov. Zákon, podľa ktorého by mal byť súdený, odráža hlbokú oddanosť takmer všetkých Thajcov k monarchii, obzvlášť k 80-ročnému kráľovi Pchúmiphonovi Adundétovi.

Avšak takéto obvinenie sa často používa na politické účely v snahe pošpiniť svojich oponentov. Relatívne málo prípadov sa dostane pred súd a ešte menej skončí úspešným odsúdením. Wattanasak povedal, že bude musieť preložiť dôkazy. Ide o magnetofónovú pásku a DVD z 13. decembra 2007. Na nich je zaznamená diskusia Klubu zahraničných korešpondentov v Thajsku, ktorú Head moderoval. Diskusie sa zúčastnili štyria vedci, traja z thajských univerzít a jeden zo Spojených štátov amerických. Head prípad zatiaľ nekomentoval.

Minulý rok bol podľa tohto zákona uznaný vinným jeden Švajčiar, ktorému súd mu udelil trest odňatia slobody na 10 rokov za pomaľovanie obrázkov uctievaného monarchu. Asi po mesiaci vo väzení mu kráľ udelil milosť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu