Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Turecko odhalilo iránsku teroristickú bunku: Terčom útokov mali byť Izraelčania

Jair Lapid
Jair Lapid (Zdroj: SITA/Alexander Nemenov/Pool Photo via AP)

ISTANBUL - V Turecku zadržali osem ľudí pracujúcich údajne pre agentov iránskych tajných služieb, ktorí plánovali zavraždiť izraelských turistov v Istanbule. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na miestne médiá.

Osem osôb, z ktorých nie všetky majú iránske občianstvo, bolo zadržaných minulý týždeň pri razii v troch lokalitách v vyhľadávanej istanbulskej štvrti Beyoglu, uviedla súkromná tlačová agentúra IHA. AFP pripomenula, že Izrael minulý týždeň vyzval svojich občanov, aby okamžite opustili Turecko z dôvodu "možných" hrozieb zo strany iránskych agentov.

Agenti sa rozdelili do štyroch dvojčlenných skupín

Irán a Izrael už roky vedú skrytú vojnu. Napätie medzi nimi sa zvýšilo po sérii incidentov, z ktorých Teherán obviňuje Izrael. Izrael je podľa Iránu okrem iného zodpovedný za smrť plukovníka iránskych revolučných gárd Sajjáda Chodája, ktoréo zastrelili 22. mája pred jeho domom v Teheráne. Agentúra IHA v súvislosti s odhalením príprav na údajné útoky voči izraelským turistom napísala, že Irán vyslal do Istanbulu agentov vydávajúcich sa za podnikateľov, turistov a študentov, aby v odvete za Chodájovu vraždu a ďalšie útoky zavraždili Izraelčanov. Títo agenti sa rozdelili do štyroch dvojčlenných skupín, aby mohli lepšie sledovať svoje ciele.

O ich zadržaní sa pravdepodobne bude hovoriť počas  štvrtkovej návštevy izraelského ministra zahraničných vecí Jaira Lapida v Ankare. Lapid sa v najbližších dňoch ujme funkcie premiéra dočasnej izraelskej vlády. Podľa AFP sa vzťahy Turecka s Izraelom po rokoch napätia začínajú zlepšovať a cestovný ruch je ústredným prvkom hospodárskych vzťahov oboch krajín.

Viac o téme: TureckoIránIzraelTeroristická bunka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu