Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Masívny výbuch v Rusku blízko ukrajinských hraníc: VIDEO Nálet kamikaze dronu a rafinéria v plameňoch!

Nálet dronu a následný výbuch rafinérie.
Nálet dronu a následný výbuch rafinérie. (Zdroj: Twitter.com/Anil Kumar Verma)

MOSKVA - V novošachtinskej rafinérii v ruskej Rostovskej oblasti, ktorá susedí s Ukrajinou, dnes vypukol požiar, ktorý podľa médií mohol spôsobiť nálet bezpilotného lietadla. Informácia nebola potvrdená z nezávislých zdrojov, uviedol server BBC News na svojom ruskojazyčnom webe. Súčasne zverejnil zábery zo sociálnych sietí, zachytávajúce "samovražedný (kamikaze) dron" pri útoku, po ktorom vyšľahli plamene.

archívne video

Na Slovensko by mohlo prísť ďalších 900 vojakov členských krajín NATO, Ukrajina nepožiadala Slovensko o stíhačky Mig-29 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nájdenie trosiek dvoch dronov na mieste požiaru medzitým potvrdil gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubev. Požiar podľa ministerstva pre mimoriadne udalosti zachvátil plochu 50 metrov štvorcových a nevyžiadal si žiadne obete či ranených. Hasiči už plamene uhasili, uviedla agentúra Interfax.

Rafinéria funguje už vyše 10 rokov

Podnik, ktorý môže spracovať 7,5 milióna ton ropy za rok, bol uvedený do prevádzky v roku 2009. Ďalšie prevádzky boli v rafinérii dokončené v rokoch 2014 a 2015, dodala agentúra.

"Práve som si vypočul ďalšie hlásenie o uhasení požiaru v novošachtinskej rafinérii. Požiar podľa jednej z verzií vznikol v dôsledku náletu bezpilotných lietadiel na technické zariadenia podniku. Na jeho území našli trosky dvoch dronov," uviedol gubernátor Golubev podľa agentúry Interfax. Zamestnanci závodu boli evakuovaní. Okolnosti požiaru skúmajú na mieste vyšetrovatelia. "Vykonávajú sa vyšetrovacie úkony. Potom odborníci odhadnú škodu a možnosť obnoviť činnosť podniku," dodal gubernátor.

Skloňuje sa vlastníctvo rafinérie ukrajinského oligarchu

Denník Ukrajinska pravda pripomenul, že podľa americkej stanice Rádio Sloboda sa vo februári 2014 spolumajiteľom novošachtínskej rafinérie stala rodina ukrajinského politika a oligarchu Viktora Medvedčuka, pokladaného za blízkeho ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi. Vlani rafinériu podľa ruských médií kúpila iná firma.

Po vypuknutí vojny proti Ukrajine pred 119 dňami prepuklo v Rusku niekoľko požiarov skladov palív či munície. Zatiaľ nie je jasné, ktoré z nich mohli byť spôsobené podpaľačstvom či obyčajnou náhodou. Niektoré z nich médiá či úrady pripísali údajným ukrajinským záškodníkom či náletom. Rusko napríklad obvinilo Ukrajinu z útoku bojových vrtuľníkov na sklad paliva v Belgorode a tiež z ostreľovania niekoľkých dedín, ktoré sa nachádzajú pri hranici. Ukrajinskí predstavitelia zodpovednosť za tieto útoky odmietajú, alebo ich nechcú komentovať.

Ukrajinci dostali od USA množstvo podobných dronov

"Samovražedný dron" je bezpilotné lietadlo, ktoré je obvykle od začiatku skonštruované tak, aby sám poslúžil k priamemu útoku na cieľ. Môže byť postavený aj ako "vyčkávacia munícia", teda dron je vypustený do vzduchu, kde vyčkáva, než nastane vhodný okamih na útok. Ukrajina podľa dostupných informácií dostala z USA okrem iného niekoľko stoviek "samovražedných dronov" Switchblade.

Viac o téme: Rafinériaútok RuskoUkrajinaDron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu