Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNE Rana Rusku: Gruzínsko chce vstúpiť do NATO a EÚ

Garibašvili vraj usiluje o vstup Gruzínska do NATO. Zobraziť galériu (2)
Garibašvili vraj usiluje o vstup Gruzínska do NATO. (Zdroj: TASR/Štefan Puškáš)

TBILISI - Gruzínsko sa stále usiluje o členstvo v NATO, najprv však musí vyriešiť svoje územné spory s Ruskom. Na ekonomickom fóre v Katare to povedal gruzínsky premiér Irakli Garibašvili, informuje agentúra Reuters.

archívne video

Boje na Ukrajine trvajú už 113 dní (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Gruzínsko dlhodobo dúfa, že vstúpi do NATO, a to aj napriek odporu Moskvy, ktorá tieto snahy považuje za útok na svoju tradičnú sféru vplyvu. V auguste 2008 sa Rusko a Gruzínsko stretli v päťdňovej bleskovej vojne, po ktorej Moskva uznala nezávislosť dvoch gruzínskych provincií ovládnutých separatistami, Abcházsko a Južné Osetsko, kde udržuje silnú vojenskú prítomnosť.

Irakli Garibašvili
Zobraziť galériu (2)
Irakli Garibašvili  (Zdroj: SITA)

Gruzínci majú záujem aj o vstup do Európskej únie, Európska komisia sa však minulý týždeň rozhodla zakaukazskú krajinu na rozdiel od Ukrajiny a Moldavska zatiaľ neodporučiť na kandidátsku krajinu. Za pripojenie Gruzínska k európskemu bloku v pondelok v Tbilisi demonštrovali desiatky tisíc ľudí.

Zásadná chyba Západu a podcenenie situácie

Bývalý generálny tajomník NATO Anders Foght Rasmussen pritom už skôr povedal, že Západ urobil "prvú chybu", keď v roku 2008 na bukureštskom aliančnom summite nenastolil jasnú cestu k vstupu Ukrajiny a Gruzínska do NATO. 

História už potom hovorí sama za seba. Rusko zaútočilo najprv na Gruzínsko a v roku 2014 anektovalo ukrajinský Krym a začala sa vojna na Donbase.

Viac o téme: RuskoNATOGruzínskoIrakli Garibašvili
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu