Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Chorváti zostali v šoku: Pobrežie je pre ľudí nebezpečné, v mori sa objavilo TOTO

Istria, Chorvátsko. Zobraziť galériu (2)
Istria, Chorvátsko. (Zdroj: Getty Images)

ISTRIA – Veľká medúza pri pobreží Istrie nie je jedinou. Inštitút Ruđera Boškovića pre morský výskum v Rovinji (IRB) dostáva v poslednom čase čoraz viac hlásení o spozorovaných medúzach. Situácia začína byť vážna. Záchranné zložky už poskytujú miestnym obyvateľom na sociálnych sieťach informácie v prípade popŕhlenia od medúzy.

Výskumné centrum IRB potvrdilo, že pri pobreží Chorvátska boli spozorované štyri druhy medúz, a to Aurelia solida, Aequorea forskalea, Rhizostoma pulmo a Chrysaora hysoscella. Na Facebooku sa objavil príspevok, že spozorované medúzy sa už začínajú pomaly rozkladať, čo je evidentný znak starnutia, no aj napriek tomu môžu človeka popŕhliť. Čo robiť v takomto prípade?

IRB odkazuje, aby sa ľudia vyhýbali akémukoľvek kontaktu s medúzami. Informuje o tom Dnevnik. V prípade popŕhlenia treba miesto opláchnuť morskou vodou a opatrne pinzetou odstrániť malé ostne, ktoré po sebe zanechala medúza. V žiadnom prípade sa neodporúča použiť pitnú vodu, a už vôbec nie škrabanie postihnutého miesta.

 

Posljednjih dana zaprimamo učestale dojave o opažanju meduza uz obalu zapadne Istre. Možemo potvrditi da su među...

Posted by IRB Centar za istraživanje mora, Rovinj - Rovigno on Monday, June 20, 2022

Na svete existuje nespočetné veľa druhov medúz. Majú rôzny tvar, farbu aj veľkosť. Niektoré sú neškodné, iné bolestivo popŕhlia s minimálnymi následkami ako napríklad bolesť, stuhnutie svalu či žihľavka v danom mieste, píše Zdravoteka.

Chorváti zostali v šoku:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Tie najnebezpečnejšie z nich, však spôsobujú bolestivú a strašnú smrť. V niektorých prípadoch obeť medúzy zomiera na srdcový infarkt spôsobený strachom zo smrti a ukrutnou bolesťou skôr, ako začne pôsobiť samotný jed. Medúzy však nie sú útočné. K popŕhleniu väčšinou dochádza pri ich obrane. Najčastejšie je tomu tak ak človek nečakane skočí do vody a vystrašená medúza nemá inú možnosť, ako sa v strese brániť jedovatými žihadlami.

Viac o téme: PobrežieMedúzaChorvátskoIstria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu