Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nemecký exkancelár Schröder nesúhlasí s odobratím svojich výsad

Gerhard Schröder
Gerhard Schröder (Zdroj: TASR/AP Photo/Dmitry Lovetsky, File)

BERLÍN - Bývalý nemecký spolkový kancelár Gerhard Schröder sa bráni proti rozhodnutiu rozpočtového výboru nemeckého parlamentu, ktorý obmedzil jeho výsady bývalého kancelára. Informuje o tom agentúra DPA.

Schröder sa podľa svojho právnika prostredníctvom médií dozvedel, že činnosť jeho kancelárie je pozastavená. Právnik v liste predsedovi rozpočtového výboru Helgemu Braunovi žiadal o zaslanie overiteľného rozhodnutia, voči ktorému je možné podať odvolanie. Rozpočtový výbor svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že Schröder už nemá žiadne povinnosti spojené s kanceláriou. Právnik napísal, že obsah týchto písomností nie je jasný.

Môže si nechať dôchodok a ochranku

Nemecký Spolkový snem v máji odobral bývalému kancelárovi Schröderovi osobitné privilégiá vrátane pozastavenia činnosti jeho kancelárie. Exkancelár si však môže nechať dôchodok a osobnú ochranku.

Schröder bol kancelárom Nemeckej spolkovej republiky v rokoch 1998 až 2005. Po odchode z tohto postu pracoval okrem iných firiem aj pre plynárenskú spoločnosť Nord Stream, ruský Gazprom a energetickú spoločnosť Rosnefť. Vedenie jeho materskej strany SPD ho už viackrát vyzvalo, aby z nej vystúpil – zatiaľ neúspešne.

Viac o téme: OdobratieNemeckoGerhard SchröderVýsady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu