Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Biden a Bolsonaro absolvovali prvé vzájomné stretnutie: Hovorili aj o voľbách

Jair Bolsonaro a Joe Biden Zobraziť galériu (3)
Jair Bolsonaro a Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

LOS ANGELES - Americký prezident Joe Biden a brazílsky prezident Jair Bolsonaro absolvovali vo štvrtok v Los Angeles svoje prvé vzájomné stretnutie. Jednou z tém rozhovoru boli aj prezidentské voľby v Brazílii naplánované na tento rok. Informuje o tom agentúra AP.

Biden pochválil brazílsku demokraciu, ktorá je "plná života", i volebné inštitúcie v tejto juhoamerickej krajine. Bolsonaro sám pripomenul prezidentské voľby, ktoré sa majú v jeho krajine konať tento rok v októbri. "Želáme si úprimné, čisté, transparentné, overiteľné a spoľahlivé voľby," povedal v portugalčine. Dodal, že do úradu sa dostal prostredníctvom demokracie a vyjadril presvedčenie, že aj jeho odchod bude pomocou takýchto prostriedkov.

Biden a Bolsonaro absolvovali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Biden a Bolsonaro rokovali v Los Angeles, kde sa v týchto dňoch koná summit Amerík. Títo dvaja prezidenti doteraz ešte vzájomné stretnutie neabsolvovali a ani spolu nehovorili, píše AP. Bolsonaro v amerických prezidentských voľbách v novembri 2020 podporoval bývalého prezidenta Donalda Trumpa USA a bol jedným  z posledných svetových lídrov, ktorí Bidenovi zagratulovali k víťazstvu, pripomína AP. Americký a Brazílsky prezident vo štvrtok vyjadrili svoje rozdielne názory na to, ako zachovať Amazonské pralesy, píše agentúra EFE.

Biden a Bolsonaro absolvovali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Viac o téme: USABrazíliaJoe BidenJair Bolsonaro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu