Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

VOJNA na Ukrajine Deň stosiedmy (10. jún 2022)

Vojnou zničené Záporožie Zobraziť galériu (2)
Vojnou zničené Záporožie (Zdroj: SITA/AP/Emilio Morenatti)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok podpísal dekrét o uvalení sankcií, vrátane zmrazenia aktív a zákazu cestovania, voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a desiatkam ďalších ruských predstaviteľov. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Boje v ukrajinskej dedine Moschun

Boje v ukrajinskej dedine Moschun (Zdroj: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:45 Ministerstvo obrany uviedlo, že ruskí vojaci sú rozmiestnení v 10 osadách v Bielorusku. Hovorca ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzyanyk bez toho, aby uviedol presný počet ruských vojakov, povedal, že „hlavným cieľom je zabrániť preskupovaniu našich síl v iných smeroch“.

21:30 Francúzski novinári navštívili obrovský masový hrob v Mariupole. Predtým sme videli iba satelitné snímky veľkých civilných masových hrobov a v meste sú štyri. Väčšina plakiet nebola podpísaná, ale jednoducho očíslovaná...

21:20 Kremeľ čaká na „správnu“ chvíľu na pripojenie Chersonskej oblasti. Podľa Michaela Carpentera, veľvyslanca USA pri OBSE, môže Rusko využiť nezákonné referendum ako nástroj na to. V regióne bolo doteraz údajne mučených najmenej 600 ľudí.

20:30 Ruské jednotky sú založené v desiatich osadách na území Bieloruska, uviedol v ukrajinskej televízii hovorca ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzyanik. Počet nespresnil, hovoril však aj o raketových systémoch Iskander rozmiestnených v Bielorusku.

20:00 Cholera a ďalšie smrteľné choroby môžu zabiť tisíce ľudí v juhoukrajinskom meste Mariupol, pretože tam ležia neodnesené mŕtvoly a s letom prichádza teplejšie počasie, upozornil v piatok starosta Vadym Bojčenko. Citovala ho tlačová agentúra Reuters.

19:30 Rusko pokračuje v ofenzíve v Sievierodonecku. Rusko sa neustále snaží prevziať plnú kontrolu nad strategickým mestom v Luhanskej oblasti a zablokovať ukrajinské jednotky. Zoznam okolitých miest ostreľovaných 10. júna Ruskom zahŕňal Lysyčansk, Ustynivka, Zolote a Horske.

18:30 71 % Európanov si myslí, že Ukrajina je „súčasťou európskej rodiny“, no politici váhajú, či Ukrajinu vstúpiť do EÚ. Prezident vo svojom prejave na výročnom summite o demokracii v Kodani vyzval európskych lídrov, aby Ukrajine udelili štatút kandidátskej krajiny EÚ.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

18:00 Šéf regionálnej štátnej správy Mykolajiv Vitalij Kim uviedol, že dnes ide o 11. výmenu väzňov.

17:45 Nákladné auto s pieskom vybuchlo na mínu v okrese Buchan. Auto začalo horieť, vodič našťastie prežil a vážnejšie sa nezranil.

17:00 Ruská vojna na Ukrajine zmení Európu a pravdepodobne aj celý svet, vyhlásil v piatok poľský premiér Mateusz Morawiecki. Správu priniesla tlačová agentúra PAP. Na varšavskom kongrese venovanom rozvoju Poľska a jeho úlohe v regióne Morawiecki povedal, že vojna na Ukrajine "nanovo určí podobu Európy a zrejme celého sveta". Podľa poľského premiéra ruský prezident Vladimir Putin a Kremeľ "vydestilovali" všetky najhoršie stránky novodobých dejín vrátane nacionalizmu, imperializmu a kolonializmu.

16:35 Nemecko pomôže Ukrajine poskytovaním zdravotníckej pomoci pre vojnové obete – vybuduje úrazové centrá pre ranených, daruje protézy končatín a vyšle do krajiny nemeckých lekárov. V piatok to oznámil nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach, na ktorého sa v správe odvolala tlačová agentúra Reuters.

16:30 Minister obrany Ben Wallace navštívil Ukrajinu a stretol sa s Volodymyrom Zelenskym.

15:30 Ukrajina stráca až 200 vojakov denne. Jedným z hlavných dôvodov takýchto strát je nedostatok parity medzi palebnými silami strán. Na dosiahnutie parity s Ruskom a oslobodenie okupovaného územia Ukrajina potrebuje až 300 MLRS.

14:45 Rusko hľadá slabé miesta v ukrajinskej obrane pri rieke Siverskyi Donets. Hovorca ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzyanyk v národnej televízii uviedol, že ruské sily neupustili od pokusov o prelomenie frontovej línie v blízkosti strategickej rieky.

14:20 Ruské sily naďalej rozmiestňujú na Ukrajinu zastaranú vojenskú techniku, aby nahradili straty. Podľa dostupných informácií ruské jednotky používajú v Chersonskej oblasti mínami z 50. rokov minulého storočia na obranu pred pokračovaním nedávnych ukrajinských protiútokov v severozápadnej Chersonskej oblasti. Ruské sily presunuli tieto míny z ruskej Rostovskej oblasti do oblasti Chersonu napriek skutočnosti, že míny mali byť zničené.

Niektoré z mín vybuchli počas prepravy a prípravy na položenie a zabili ruských ženistov zo 49. kombinovanej armády. Táto informácia je v súlade s predchádzajúcimi vyhláseniami, že ruské sily presúvajú staré a zastarané vybavenie na Ukrajinu, aby nahradili straty na vybavení, vrátane rozmiestnenia tankov T-62 v oblasti Melitopolu a sťahovania MLRS a 152 mm húfnic zo skladov v Irkutsku na Sibíri.

14:15 Rusko strieľa z mínometov a delostrelectva na pohraničné územie v Černihive v Sumskej oblasti. Podľa ukrajinského ministerstva vnútra bolo 10. júna zaznamenaných viac ako 20 výbuchov v oblasti Novhorod-Siverskyi. Neboli hlásené žiadne obete.

14:00 Účinky ruskej vojny „zostarli“ Ukrajincov o 10-15 rokov. Liaško pre Ukrajinskú pravdu povedal, že v dôsledku psychických ťažkostí a zhoršenej zdravotnej starostlivosti môžu choroby, ktorými zvyčajne trpia ľudia vo veku 60 rokov, dostať ich vo veku 45-50 rokov.

12:30 Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl v piatok vo svojej rannej zvodke o vývoji situácie na bojiskách informoval, že ukrajinské jednotky zaútočili na ruské vojenské pozície na juhu Chersonskej oblasti. Ako pripomenula agentúra AFP, ukrajinská armáda bojuje na tomto úseku frontu o znovuzískanie územia obsadeného ruskými jednotkami na začiatku invázie.

Ukrajinské velenie vo svojom statuse na sieti Facebook informovalo, že ukrajinské lietadlá vo štvrtok podnikli "sériu úderov na nepriateľské základne, miesta hromadenia techniky a personálu a poľné sklady" v piatich rôznych oblastiach Chersonskej oblasti.

11:01 Najlepším spôsobom zdolania vysokej inflácie, na ktorú vplýva aj vojna, je dosiahnuť mier –financovať by bolo potrebné mier, a nie vojnu. V pravidelnom rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió to v piatok vyhlásil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, podľa ktorého americký finančník George Soros vojnu na Ukrajine podnecuje a zarába na nej. Informuje o tom spravodajca v Budapešti.

Keby maďarská vláda nebola bývala zaviedla regulovanie cien potravín, pohonných látok a režijných nákladov domácností, tak by už podľa Orbána dosiahla inflácia aj vyše 15 percent. "Ak bude Európska únia pokračovať vo svojej politike sankcií (voči Rusku), európska ekonomika bude zničená," podčiarkol premiér.

09:59 Britské ministerstvo obrany vo svojej zvodke konštatuje, že Rusko má problémy so zabezpečením základných verejných služieb pre obyvateľov okupovaných území. Prístup k čistej pitnej vode je prerušovaný a telefónne a internetové spojenie je stále vážne narušené.

Vo zvodke sa uvádza, že v Chersone bude pravdepodobne veľký nedostatok liekov a v Mariupole hrozí vypuknutie veľkej epidémie cholery. Ojedinelé prípady tejto choroby boli hlásené od mája. Americká spravodajská televízia CNN pripomenula, že Ukrajina zažila veľkú epidémiu cholery v roku 1995. Odvtedy sa v krajine vyskytli len lokálne ohniská epidémie, najmä na pobreží Azovského mora, kde sa nachádza aj prístav Mariupol. Zdravotnícke služby v tomto meste sú podľa CNN pravdepodobne na pokraji kolapsu a veľké vypuknutie epidémie cholery by situáciu ešte zhoršilo.

09:55 Britské ministerstvo obrany v piatok vo svojej pravidelnej zvodke o vývoji situácie na bojiskách Ukrajiny informovalo, že v oblasti Severodonecka pokračujú prudké boje. Ruská armáda opäť kontroluje väčšinu mesta, ale jej jednotky boli málo úspešné pri pokuse obkľúčiť rozsiahlejšiu oblasť na severe a juhu.

Šéf prokyjevskej vojenskej správy Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj v piatok ráno na platforme Telegram informoval, že všetky regióny Luhanskej oblasti, ktoré ovláda Ukrajina, sú pod paľbou ruskej armády. Uistil však: "Obkľúčenie našich jednotiek v Luhanskej oblasti nehrozí".

Vo vysielaní štátnej televízie označil Hajdaj situáciu v Severodonecku za naďalej zložitú. Informoval, že ukrajinským jednotkám sa darí udržať obrannú líniu. Hajdaj tiež ubezpečil, že "Severodoneck sa drží, ale Rusi ničia všetko, čo im stojí v ceste". Najnovšie podľa neho pri ostreľovaní Severodonecka zničili aj športový komplex Ľadový palác. Hajdaj pripomenul, že podobne je zničená aj jedna z hlavných divízií továrne Azot.

09:35 Hraničnými priechodmi prešlo vo štvrtok 2856 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 692 mužov, 1687 žien a 477 detí. O dočasné útočisko požiadalo 174 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo za štvrtok 2922 osôb. Informovala o tom Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR.

"Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 39 policajtov, 27 hasičov, 91 colníkov, 102 vojakov, 35 dobrovoľníkov, 120 zamestnancov okresných úradov a 24 zamestnancov migračného úradu," uviedla Paulenová.

09:10 Rodinní príslušníci dvoch Britov, ktorých vo štvrtok súd v neuznanej Doneckej ľudovej republike (DĽR) odsúdil na trest smrti za účasť v bojoch na Ukrajine, sú týmto rozsudkom zdrvení a vyjadrili nádej, že bude zrušený. Britskú i ukrajinskú vládu súčasne vyzvali, aby "urobili všetko, čo je v ich silách", pre ich bezpečný a rýchly návrat do vlasti. Uviedli to v rozhovore pre britský denník The Guardian.

Spolu s Britmi, 28-ročným Aidenom Aslinom a 48-ročným Seanom Pinnerom, bol na smrť odsúdený aj Maročan Bráhím Saadún. Medzinárodne neuznaný súd DĽR ich uznal za vinných z podniknutia krokov smerujúcich k násilnému zvrhnutiu moci. Túto trojicu mužov odsúdili aj za žoldnierske aktivity a údajný terorizmus. Rozsudok má byť vykonaný zastrelením. V prípade vykonania rozsudku ich pravdepodobne čaká popravná čata. Odsúdení sa chcú proti rozsudku odvolať.

06:05 V Rumunsku sa dnes stretnú zástupcovia krajín takzvanej bukureštskej deviatky (B9), ktorú tvoria krajiny východného krídla NATO, medzi ktorými je aj Česko. Témou rokovaní bude najmä vývoj ruskej invázie na Ukrajine. V Bruseli budú rokovať ministri vnútra krajín Európskej únie, okrem iného o dôsledkoch ruskej vojenskej agresie na Ukrajine.

Šéfovia rezortov vnútra európskej dvadsaťsedmičky budú podľa informácií Rady Európskej únie okrem iného hovoriť o prijímaní ľudí utekajúcich pred bojmi na Ukrajine a tiež o riziku rozvoja pašovania zbraní v súčasnom kontexte. Na rokovaní bukureštskej deviatky sa zúčastní generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg, ktorý tak však kvôli svojej zdravotnej indispozícii urobí na diaľku. Schôdzku hostí rumunský prezident Klaus Iohannis a poľský prezident Andrzej Duda.

06:03 Na twitteri ukrajinský prezident oznámil, že telefonicky hovoril so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom, ktorého podľa svojich slov informoval o situácii na fronte a štátnici spolu prebrali ďalšiu podporu ukrajinskej obrany alebo bezpečnostnej záruky. "Zvláštnu pozornosť sme venovali ukrajinskej ceste do EÚ, koordinujeme (spolu) kroky," napísal na svojom účte.

Podľa francúzskej vlády Zelenskyj a Macron preberali počas štvrtkového telefonátu okrem iného humanitárnu a vojenskú podporu, uviedla stanica CNN. Francúzsky prezident povedal, že jeho krajina "zostane mobilizovaná, aby vyhovela potrebám Ukrajiny, vrátane ťažkých zbraní." Lídri sa dohodli, že zostanú v kontakte aj s ohľadom na snahu Ukrajiny vstúpiť do Európskej únie.

Zelenskyj informoval o určitom pozitívnom vývoji v Záporožskej oblasti

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom tradičnom večernom vidoposielstve informoval o určitom pozitívnom vývoji v Záporožskej oblasti, kde ukrajinská obrana zvádza boje s ruskými inváznymi jednotkami. Všeobecne sa situácia na fronte podľa neho za posledný deň výrazne nezmenila. Informovali o tom stanice BBC a server The Guardian.

"Situácia na fronte je dnes bez výraznejších zmien. Severodoneck, Lysyčansk a ďalšie mestá na Donbase, ktoré teraz okupanti považujú za kľúčové ciele, sa držia," uviedol Zelenskyj podľa serveru The Guardian. "Určité pozitívum máme v Záporožskej oblasti, kde sa nám darí mariť plány okupantov. Postupne sa posúvame vpred v Charkovskej oblasti, oslobodzujeme našu krajinu. V smere na Mykolajiv držíme obranu," nechal sa počuť prezident.

Stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe poznamenala, že Zelenskyj nespresnil, aké úspechy má na mysli. Vo večernom zhrnutí ukrajinského generálneho štábu sa ohľadom Záporožskej oblasti uvádza, že situácia sa tam nezmenila, napísala BBC. Ruská invázna armáda podľa nej obsadila značnú časť Záporožskej oblasti, ktorá sa nachádza na juhu krajiny pri Azovskom mori, vrátane miest Melitopol a Berďansk. Samotné regionálne centrum Záporožie však zostáva pod ukrajinskou kontrolou.

Kyjevu útok nehrozí, v ostražitosti však nepoľavíme, hovorí ukrajinský minister vnútra

Bezprostredná hrozba ruského útoku na Kyjev v súčasnosti nehrozí, ukrajinské hlavné mesto však nepoľaví vo svojej ostražitosti, uviedol vo štvrtok ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj. Informuje o tom agentúra AFP. "Útok na Kyjev dnes nehrozí. Vojaci sa v blízkosti bieloruských hraníc nezhromažďujú, uvedomujeme si však, že zajtra môže nastať akýkoľvek scenár," podotkol Monastyrskyj. "Preto uskutočňujeme vážny výcvik - príprava obrannej línie a výcvik vojakov, ktorí zostanú v Kyjeve," dodal. Šéf ukrajinského rezortu vnútra tiež upozornil, že ruské letecké útoky môžu nastať v ktorejkoľvek chvíli.

"Akékoľvek miesto na Ukrajine vrátane Kyjeva sa môže stať terčom raketovej paľby," uviedol s tým, že medzi ciele takýchto útokov patrí aj "vládna štvrť" a "historické centrum" ukrajinskej metropoly. Ruské sily sa po invázii na Ukrajinu koncom februára zamerali na Kyjev a rýchlo obsadili niekoľko miest v jeho okolí, pripomína AFP. O mesiac neskôr sa však invázne sily z týchto predmestí stiahli, zanechajúc za sebou množstvo mŕtvych, a sústredili sa na pokusy dobyť územia na východe a juhu Ukrajiny.

Monastyrskyj ďalej uviedol, že Ukrajina bude pokračovať v stíhaní zajatých ruských vojakov za údajné vojnové zločiny. "Tieto trestné činy nemajú premlčaciu dobu. Kedykoľvek tie monštrá nájdeme, bude voči ním vyvodzovaná zodpovednosť," dodal s tým, že doposiaľ existujú podozrenia voči 288 osobám. Monastyrskyj tiež dodal, že prebiehajú rokovania s cieľom dostať domov ukrajinských vojnových zajatcov zadržiavaných Ruskom alebo Moskvou podporovanými separatistami. "Je nevyhnutné dostať ich  späť hneď, zachrániť chlapcov od hroziacej smrti," uviedol a zdôraznil, že Ukrajina pracuje na tom, aby boli ako prví vrátení domov zranení vojaci.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu