Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Holandská prokuratúra chce doživotie pre obvinených z vraždy novinára de Vriesa

Holandský investigatívny novinár Peter R. de Vries Zobraziť galériu (2)
Holandský investigatívny novinár Peter R. de Vries (Zdroj: TASR/AP/Peter Dejong, File)

HAAG - Holandská prokuratúra požiadala v utorok o maximálny trest doživotia pre dvoch mužov, ktorí sú obvinení z účasti na vražde investigatívneho novinára Petra R. de Vriesa. Informuje o tom agentúra Reuters.

Podozrivým strelcom je 22-ročný Holanďan Delano Geerman. Druhý obžalovaný je 36-ročný Poliak Kamil Egiert žijúci v Holandsku, ktorý šoféroval únikové vozidlo. Obaja muži bol obvinení z vraždy a nelegálnej držby zbrane. Geerman sa v utorok na súde odmietol vyjadriť k obvineniam, zatiaľ čo Egiert trval na tom, že bol len vodičom a do vraždy sa priamo nezapojil. "Uplatňujem si svoje právo odoprieť výpoveď," odpovedal Geerman na otázku sudcu, či zastrelil de Vriesa. Na súde takisto prehrali záznam z bezpečnostných kamier s vysokým rozlíšením, ktorý zachytáva Geermana v blízkosti miesta útoku pred aj po vražde.

Peter R. de Vrie
Zobraziť galériu (2)
Peter R. de Vrie  (Zdroj: SITA/AP/Peter Dejong)

Prestrelili mu hlavu

Podozriví muži podľa žalobcu vedeli, že vražda de Vriesa bude pre spoločnosť predstavovať veľký šok, čo sa dá považovať za priťažujúcu okolnosť. Tento súdny proces sa vzťahuje na vykonávateľov vraždy. Vyšetrovanie s cieľom nájsť objednávateľa pokračuje, pripomína Reuters. V utorok sa konalo prvé súdne konanie s podozrivými páchateľmi. Prokuratúra na jeho konci predniesla svoju záverečnú reč. Na ďalšom zasadnutí súdu, ktoré sa uskutoční budúci týždeň, dostane priestor obhajoba. Rozsudok sa očakáva 14. júla.

De Vries zomrel deväť dní po tom, ako ho páchatelia 6. júla 2021 v Amsterdame postrelili do hlavy, keď po televíznom vystúpení kráčal k svojmu autu. Peter R. de Vries sa v práci venoval tým najhorším a najznámejším zločinom v Holandsku. Pred smrťou bol poradcom a dôverníkom svedka vo veľkom súdnom procese s údajným drogovým bossom Ridouanom Taghim. V roku 2019 bol v Amsterdam zastrelený právnik, ktorý pracoval pre toho istého svedka, pripomína Reuters.

Viac o téme: VraždaNovinárDoživotieSúd HolandskoPetr R. de Vries
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu