Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Spojené štáty sú pripravené reagovať na jadrový test v Severnej Kórei: Znamenal by porušenie rezolúcií OSN

Severná Kórea testuje nové zbrane.
Severná Kórea testuje nové zbrane. (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL - Spojené štáty, Južná Kórea a Japonsko sú pripravené rázne reagovať na prípadný jadrový test Severnej Kórey. Vyhlásila to v utorok v Soule námestníčka amerického ministra zahraničných vecí Wendy Shermanová.

"Akýkoľvek jadrový test by znamenal úplné porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. Na takýto test by bola rýchla a rázna reakcia," vyhlásila Shermanová."Verím, že nielen Spojené štáty, Južná Kórea a Japonsko, ale celý svet bude odpovedať dôrazným a jasným spôsobom," dodala.

Vyhlásenie Wendy Shermanovej prichádza deň po tom, ako juhokórejské a americké jednotky v pondelok spoločne vystrelili osem balistických rakiet krátkeho doletu v reakcii na rovnaký krok Severnej Kórey, ktorá takéto strely skúšobne odpálila v nedeľu.

Washington a Soul v rámci odvetných krokov voči provokáciám Pchjongjangu v utorok podnikli spoločné prelety 20 bojových lietadiel, vrátane stíhačiek piatej generácie typu F-35A, nad Žltým morom nachádzajúcim sa pri západnom pobreží Kórejského polostrova, píše agentúra Jonhap citujúc nemenovaného armádneho predstaviteľa.

Severná Kórea sa zrejme pripravuje na nový test jadrových zbraní

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok uviedla, že Severná Kórea sa zrejme pripravuje na uskutočnenie ďalšieho testu jadrových zbraní vo svojom testovacom zariadení Pchunggje. KĽDR tam v rokoch 2006–2017 vykonala šesť takýchto skúšobných explózií. Pred možnou ďalšou jadrovou skúškou Severnej Kórey v poslednej dobe opakovane varovali aj americkí a juhokórejskí predstavitelia.

Viac o téme: TestyZbraneJadrové zbraneUSASeverná KóreaJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu