Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VOJNA na Ukrajine Deň stoštvrtý (7. jún 2022)

Zničené mesto Mariupoľ Zobraziť galériu (8)
Zničené mesto Mariupoľ (Zdroj: SITA/AP Photo)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že objem obilia, ktorý Ukrajina nedokáže exportovať pre blokády zo strany Ruska, by sa do jesene mohol minimálne strojnásobiť.

Naživo z Ukrajiny

Zničenie niekoľkých tankov a obrnených transportérov okupantov na Ukrajine

Zničenie niekoľkých tankov a obrnených transportérov okupantov na Ukrajine (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa skončil. Ďakujeme za pozornosť.

21:55 Ukrajina obvinila v utorok Rusko z toho, že v Chersonskej oblasti uväznilo približne 600 ľudí, zväčša novinárov a občianskych aktivistov. Informujú o tom agentúra AFP a televízia BBC. "Podľa informácií, ktoré máme k dispozícii, je približne 600 ľudí držaných v špeciálne upravených suterénoch," uviedla Tamila Taševová, stála predstaviteľka ukrajinského prezidenta na Krymskom polostrove, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

21:47 Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok ostro odsúdila ruskú agresívnu vojnu proti Ukrajine. Jej vyjadrenia zazneli počas rozhovoru s reportérom týždenníka Der Spiegel Alexandrom Osangom, ktorý naživo odvysielala nemecká verejnoprávna televízna stanica Phoenix. Išlo o Merkelovej prvý veľký rozhovor od stiahnutia sa z aktívnej politiky, ktorý sa odohral vo vypredanej sále divadla Berliner Ensemble. Informujú o tom agentúry DPA a Reuters. "Ide o brutálny útok, ktorý porušuje medzinárodné právo a pre ktorý neexistuje žiadne ospravedlnenie," povedala Merkelová na margo ruskej vojenskej invázie. Útok bol podľa nej "veľkou chybou" zo strany Ruska.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

21:23 Civilné obete rastú, keďže sa situácia v Mykolajivskej oblasti zhoršuje. Podľa guvernéra Vitalija Kima ruské sily zintenzívnili ostreľovanie v Mykolajivskej oblasti. Povedal, že situácia je nebezpečnejšia ako pred 2 týždňami, keďže Rusko používalo delostrelectvo s dlhým doletom.

20:58 Jeden zabitý, traja zranení pri ruskom ostreľovaní Charkova. Podľa starostu Charkova Ihora Terekhova ruské sily 7. júna ostreľovali jednu z obytných štvrtí mesta, pričom jedného zabili a zranili najmenej troch ľudí.

20:39 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril potešenie, že britský premiér Boris Johnson v pondelok uspel v hlasovaní o dôvere a zostal šéfom vlády. Informovala o tom webová stránka stanice BBC. "Som rád, že sme nestratili dôležitého spojenca. Je to skvelá správa," povedal Zelenskyj. Johnson si od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu so Zelenským vybudoval pevné vzťahy, píše BBC. Ukrajinský prezident ho v utorňajšom rozhovore pre denník Financial Times označil za "ozajstného priateľa Ukrajiny" a pevného podporovateľa.

20:06 Poľský premiér Mateusz Morawiecki dnes informoval, že Varšava uzavrela s Kyjevom jeden z najväčších kontraktov na dodávky zbraní za posledných tridsať rokov. Podľa poľských médií ide o predaj viac ako päťdesiat samohybných húfnic Krab za asi tri miliardy zlotých (16,2 miliardy korún). Vyrába ich zbrojovka Huta Stalowa Wola, ktorú dnes Morawiecki navštívil. "Už dnes vieme, že pôjde o veľmi dôležité zbrane na bojovom poli, pravdepodobne na východe Ukrajiny," povedal Morawiecki. Dodal, že časť peňazí Ukrajina získa od Európskej únie, časť zaplatí zo svojho rozpočtu.

Mateusz Morawiecki
Zobraziť galériu (8)
Mateusz Morawiecki  (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

19:31 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok pricestoval na dvojdňovú návštevu Turecka, na ktorej má rokovať o odblokovaní vývozu pšenice z Ukrajiny. Informuje o tom agentúra AFP. Turecko na žiadosť Organizácie Spojených národov (OSN) ponúklo svoje služby poskytovať sprievod námorným konvojom z ukrajinských prístavov, píše AFP. Agentúra dodáva, že v okolí týchto prístavov sú umiestnené námorné míny.

19:12 Pobaltské krajiny v utorok vyjadrili požiadavku, aby bol Ukrajine udelený štatút kandidátskej krajiny na vstup do Európskej únie. Informuje o tom agentúra DPA. Udelenie štatútu kandidátskej krajiny Ukrajine je podľa litovského prezidenta Gitanasa Nausédu posolstvom, ktoré musí EÚ vyslať čo najskôr. "Je na čase dať jasne najavo, že Ukrajina patrí do EÚ," povedal prezident po rokovaní s nemeckým spolkovým kancelárom Olafom Scholzom vo Vilniuse.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu