Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Smrť Orbánovi! Šéf ORF vyvolal medzinárodný škandál: Budapešť si predvolala rakúskeho veľvyslanca

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

BUDAPEŠŤ - Maďarské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo veľvyslanca Rakúska v Budapešti v súvislosti so škandalóznym vyjadrením jedného z riaditeľov rakúskej verejnoprávnej stanice ORF Karla Fachnera, ktorý sa v statuse na Facebooku pohral s myšlienkou smrti premiéra Viktora Orbána. Informuje o tom v piatok spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na agentúru MTI.

 

Podľa spravodajského servera Index.hu zverejnil Pachner v stredu večer na sociálnej sieti sarkastickú poznámku v súvislosti s Orbánovými obštrukciami okolo šiesteho sankčného balíka Európskej únie v otázkach ropného embarga a aj zaradenia patriarchu Kirilla na sankčný zoznam.

György Gyimesi o strane Fidesz a maďarskom premiérovi Viktorovi Orbánovi (Zdroj: Facebook/Gyimesi György - NRSR)

V statuse sa okrem iného Pachner pohral s myšlienkou, že by bolo "spravodlivé", keby maďarský premiér – ktorý má nadváhu a ľahko sa dokáže rozčúliť – dostal infarkt a odstúpil z funkcie. Dodal, že Európa i svet by boli "šťastnejšími" a "pokojnejšími" bez Viktora Orbána, tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a ruského prezidenta Vladimira Putina. Riaditeľ, ktorý je zodpovedný za on-line obsah stanice ORF, neskôr svoj status z Facebooku zmazal a vo štvrtok popoludní zverejnil ďalší, v ktorom uviedol, že nepremyslene zareagoval na maďarské veto v súvislosti s patriarchom moskovským a celej Rusi Kirillom a ospravedlnil sa.

"Neprajem si, samozrejme, Orbánovu smrť, a to ani napriek tomu, že si to niekoľko užívateľov Facebooku vyčítalo z môjho sarkastického textu," uviedol Pachner. Maďarský rezort diplomacie predvolal na piatok ráno rakúskeho veľvyslanca pre "hrubý a hlboko šokujúci prejav" predstaviteľa rakúskych štátnych médií, cituje MTI z vyhlásenia ministerstva.

Viac o téme: MinisterVeľvyslanecMaďarskoRakúskoPéter Szijjártó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu