Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Maďarsko vetuje sankčný balík EÚ: Namieta proti zaradeniu patriarchu Kirilla na sankčný zoznam

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko mieni opäť vetovať šiesty balík sankcií Európskej únie voči Rusku, na ktorom sa členské krajiny Únie dohodli na bruselskom summite v pondelok a ktorý má byť kompletizovaný vo štvrtok. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság, podľa ktorého Maďarsko teraz namieta proti zaradeniu patriarchu Kirilla na sankčný zoznam.

Týždenník pripomína, že Maďarsko v rámci uvedeného balíčka po vznesení námietok dostalo výnimku z embarga na dovoz ruskej ropy. Podľa mediálnych informácií je terajším dôvodom vetovania zaradenie najvyššieho predstaviteľa ruskej pravoslávnej cirkvi a blízkeho spojenca prezidenta Vladimira Putina patriarchu Kirilla na zoznam Rusov, ktorým chce Európska únia zamraziť majetok a zakázať vstup na svoje územie, píše Heti Világgazdaság.

Patriarcha Moskvy a celej Rusi Kirill
Zobraziť galériu (3)
Patriarcha Moskvy a celej Rusi Kirill  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Vláda premiéra Viktora Orbána už dávnejšie avizovala, že s takýmto krokom nesúhlasí, avšak v uplynulých dňoch sa v súvislosti s bruselským summitom o tom nehovorilo. V stredu ráno sa stretli veľvyslanci členských krajín eurobloku s cieľom sformovať konečnú verziu šiesteho sankčného balíka. Pri tejto príležitosti avizovala maďarská strana, že Kirilla by chcela z uvedeného zoznamu vymazať. Tým sa pretrhol proces prijímania celého balíka, dodáva týždenník.

Maďarský premiér Viktor Obrán na stretnutí s Vladimirom Putinom
Zobraziť galériu (3)
Maďarský premiér Viktor Obrán na stretnutí s Vladimirom Putinom  (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

EÚ po tlaku Maďarska odstránila zo zoznamu sankcií voči Rusku patriarchu Kirilla

Európska únia sa vo štvrtok rozhodla ustúpiť tlaku Maďarska a do šiesteho sankčného balíka voči Rusku nezaradila najvyššieho predstaviteľa ruskej pravoslávnej cirkvi patriarchu Kirilla, ktorý je blízkym spojencom šéfa Kremľa Vladimira Putina. Informovali o tom agentúry DPA a AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

Na šiestom balíku sankcií EÚ voči Rusku, ktorý obsahuje aj rozsiahle embargo na dovoz ruskej ropy, sa členské krajiny Únie dohodli v pondelok na summite EÚ v Bruseli. Budapešť však jeho schválenie podmieňovala odstránením patriarchu Kirilla zo zoznamu Rusov, ktorým chce EÚ zmraziť majetok a zakázať vstup na svoje územie.

Zástupcovia členských štátov EÚ tak vo štvrtok prijali pozmenený sankčný balík, na ktorom už patriarcha nefiguruje, potvrdili pre DPA viaceré zdroje z diplomatických kruhov. Najnovšie sankcie by mali vstúpiť do platnosti v piatok ráno, hneď po ich zverejnení v Úradnom vestníku EÚ, ak voči nim niektorá z členských krajín dovtedy nevznesie námietku, uviedol nemenovaný diplomat pre agentúru Reuters.

Viac o téme: SankcieKonflikt MaďarskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu