Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

AKTUÁLNE Prahu zasiahol masívny výpadok elektriny! Postihol nemocnice aj MHD vrátane metra

Thomayerova nemocnica v Prahe
Thomayerova nemocnica v Prahe (Zdroj: FB/Thomayerova nemocnice)

PRAHA - Prahu dnes ráno postihol masívny výpadok dodávok elektriny. Okrem iného zasiahol niektoré nemocnice, svoju prevádzku ani zdravotnú starostlivosť kvôli tomu ale neobmedzili. V dôsledku výpadku nejazdili niektoré električky. Za všetko mohla technická porucha v rozvodni.

V Nemocnici Na Františku podľa hovorkyne Lucie Krausovej bol výpadok prúdu len pár sekúnd a na poskytovanie zdravotnej starostlivosti to nemalo žiadny vplyv. "Máme záložný zdroj, ktorý v prípade výpadku prúdu dodávku elektriny nahradí," uviedla hovorkyňa. Záložné zdroje energie, ktoré vyrovnávajú kolísanie energie, aby nebolo ohrozené fungovanie prístrojov, po výpadku prúdu ihneď naskočili tiež vo VFN. Z hľadiska fungovania prevádzky je tak v nemocnici všetko zabezpečené, oznámila jej hovorkyňa Mária Heřmánková. 

Podobne situáciu riešil tiež IKEM. Hovorkyňa Markéta Šenkýřová uviedla, že vďaka energocentru, ktoré bolo vystavané v roku 2021, bol spustený núdzový systém náhradných zdrojov elektrickej energie, takzvaných dieselagregátov. "Preto nebolo potrebné prevádzku nemocnice zásadne obmedzovať," doplnila. Okrem toho Fakultná Thomayerova nemocnica podľa hovorcu Petra Sulka žiadny výpadok prúdu nezaznamenala. 

Výpadok spôsobila technická porucha 

Masívny výpadok elektrického prúdu v Prahe dnes ráno spôsobila technická porucha v rozvodni na Chodove a pred 09:00 zasiahol centrum Prahy a iné mestské časti. Vplyvom toho zastavilo na deväť minút metro na linke C. Električky nejazdili na časti pravého brehu aj na východe mesta. O 10.00 h bola rozvodňa podľa hovorkyne ČEPS Hany Klímovej opäť pod napätím, krátko pred 10.30 h však časť električiek stále nejazdila.

Viac o téme: ElektrinaPrúdVýpadokPraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu