Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Alzheimer centrum v Prahe zachvátil ničivý požiar: Dvaja mŕtvi, desiatky ľudí utrpeli zranenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/TvTwisst, TN Live)

PRAHA - V stredu večer došlo v Roztokách pri Prahe k tragédii. Pri požiari miestneho alzheimer centra zomreli dvaja ľudia. Hasiči ich našli počas kontroly budovy, oznámila hovorkyňa záchrannej služby Monika Nováková. Hovorkyňa krajských hasičov Tereza Sýkora Fliegerová potvrdila, že išlo o klientov zariadenia.

Ďalších 55 ľudí sa zranilo, dvaja sú v kritickom stave. Ide tak o jeden z najtragickejších požiarov v domovoch pre seniorov za posledné roky. Podľa predbežného odhadu spôsobil oheň škodu asi 70 miliónov korún (vyše 2,8 milióna eur), uviedli hasiči na webe. Rozsiahly požiar vypukol v stredu večer. Hasiči dnes asi o 3:00 začali rozoberať konštrukciu budovy a okolo 04:00 dostali požiar pod kontrolu. Zásah stále pokračuje, príčina vzniku požiaru zatiaľ nie je známa. Vyšetrovateľ podľa hovorkyne hasičov zatiaľ ešte nebol vo vnútri budovy. 

Stupeň požiarneho poplachu bol medzičasom znížený na druhý. S plameňmi bojovalo až 23 jednotiek, išlo dokopy o takmer sto hasičov. Ráno zostávalo na mieste ešte približne deväť jednotiek. "Stále rozoberáme konštrukciu, hlavne strechy. Keď budú dohasené všetky ohniská, bude nasledovať minimálne dvanásťhodinové pozorovanie a samozrejme vyšetrovanie," uviedla hovorkyňa hasičov. "Pri dohášaní a postupe budovou bohužiaľ stredočeskí hasiči objavili dve mŕtve osoby a jednu osobu so stredne ťažkým zranením, ktorú záchranári previezli do Oblastnej nemocnice Kladno," uviedla Nováková. 

Hasiči seniorov z horiacej budovy na Nádražnej ulici evakuovali po nastavovacích rebríkoch. Budova bola požiarom úplne zasiahnutá, vnútrom už sa nebolo možné dostať von. Nováková uviedla, že personál opustil objekt pred príchodom záchranárov. Na miesto tiež prišiel evakuačný autobus hasičov, ktorý previezol trinásť klientov bez zranení do obdobného centra na Južnom Meste. Podľa niektorých správ museli byť kvôli požiaru evakuovaní aj niektorí obyvatelia okolitých ulíc. 

Záchranári vyhlásili v stredu večer kvôli požiaru tzv. traumaplán, používaný pri udalostiach s väčším počtom zranených. "Sú tam drobné zranenia a dominuje tzv. inhalačná trauma, to znamená nadýchanie sa splodinami horenia," uviedol riaditeľ stredajšej zdravotníckej záchrannej služby Pavol Rusý. 

Viac o téme: PožiarCentrumSeniorPrahaAlzheimer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu