Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

VOJNA na Ukrajine Deň deväťdesiaty deviaty (2. jún 2022)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool, Efrem Lukatsky, Twitter.com/Christiaan Triebert)

KYJEV/ĽVOV/MOSKVA - Ruské rakety zasiahli v stredu železničnú trať v západoukrajinskej Ľvovskej oblasti, pričom utrpeli zranenia piati ľudia. Strely dopadli neďaleko kľúčového železničného tunela v Karpatoch, ktorý však údajne poškodený nebol. Informovali o tom agentúra AP a stanica CNN s odvolaním sa na vyjadrenia ukrajinských predstaviteľov a železníc. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Moment zničenia ruského bojového prieskumného hliadkovacieho auta v Luhanskej oblasti

Moment zničenia ruského bojového prieskumného hliadkovacieho auta v Luhanskej oblasti (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:43 Ruským lobistom zakázali vstup do priestorov Európskeho parlamentu (EP). Vo štvrtok to na sociálnej sieti Twitter oznámila predsedníčka EP Roberta Metsolová. Ako dôvod uviedla, že Európania sa musia chrániť pred vplyvom Kremľa a propagandy súvisiacej s vojnou na Ukrajine.

"S okamžitou platnosťou už nemajú zástupcovia ruských firiem povolený vstup do priestorov EP," uviedla Metsolová na Twitteri. "Nesmieme im dať žiadny priestor na šírenie propagandy a falošných, toxických naratívov o invázii na Ukrajinu," zdôraznila. "Naďalej budeme jednotní a silní (v postoji) voči autokratom," napísala.

21:30 Západné krajiny sa musia pripraviť na dlhú "opotrebovávaciu vojnu" na Ukrajine. Uviedol to vo štvrtok vo Washingtone generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg, po stretnutí s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Informuje o tom agentúra AFP. "Musíme byť pripravení na dlhé trvanie (rusko-ukrajinského konfliktu). Vidíme totiž, že táto vojna sa stala opotrebovávacou vojnou," povedal Stoltenberg.

20:09 Ruská vojna zabíja na Donbase až 100 ukrajinských vojakov denne, informoval Zelenskyj. Prezident tiež na Medzinárodnom bezpečnostnom fóre v Bratislave povedal, že denne je zranených 450 až 500 vojakov.

19:34 Spojené štáty oznámili vo štvrtok zavedenie nových sankcií voči Rusku v súvislosti s ofenzívou na Ukrajine. Týkajú sa osôb s úzkymi väzbami na prezidenta Vladimira Putina vrátane oligarchov a predstaviteľov vlády. Informuje o tom agentúra AFP.

19:07 Turecká spoločnosť Baykar vo štvrtok oznámila, že bojový dron pre ukrajinské sily, na ktorého nákup obyvatelia Litvy minulý týždeň vyzbierali vyše päť miliónov eur, poskytne Vilniusu zdarma. Získané financie tak bude môcť Litva využiť na humanitárnu pomoc. Informovala o tom agentúra AFP.                           

18:09 Blokáda ukrajinských prístavov Ruskom môže viesť ku globálnej potravinovej kríze a v niektorých regiónoch dokonca až k hladomoru. Vo štvrtok to uviedol hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko, informovala o tom americká televízia CNN.

16:50 Rusi ostreľovali pohraničnú dedinu v Černihivskej oblasti. Ukrajinské operačné veliteľstvo Sever uviedlo, že 2. júna bolo v obci Mychalchyna-Sloboda hlásených 12 výbuchov. Podľa predbežných údajov použili Rusi 120 mm mínomety.

15:47 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vyjadrila vo štvrtok na bezpečnostnej konferencii Globsec 2022 Bratislava Forum jasnú podporu Ukrajine. Podľa nej je nie len naším strategickým záujmom, ale aj morálnou povinnosťou, aby mala Ukrajina možnosť vstúpiť do Európskej únie. "Ukrajinci musia vyhrať túto vojnu a (ruský prezident Vladimir) Putin musí pocítiť veľkú strategickú prehru. Musí byť jasné, že agresor za napadnutie suverénnej krajiny zaplatí obrovskú cenu," povedala.

15:45 Niektoré regióny Doneckej oblasti na východe Ukrajiny sú pod neustálou raketovou paľbou. Ruská armáda vo štvrtok ostreľovala aj obec Mykolajivka, ktorá leží neďaleko strategicky významného mesta Sloviansk, uviedol gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko, ktorého citujú  denník The Guardian a televízia CNN.

14:23 Švédsko poskytne Ukrajine viac ekonomickej pomoci a vojenského vybavenia vrátane protilodných striel, pušiek a protitankových zbraní, oznámili vo štvrtok švédsky minister financií Mikael Damberg a minister obrany Peter Hultqvist. Informuje o tom agentúra Reuters.

14:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok povedal, že ruskí vojaci ovládajú približne jednu pätinu jeho krajiny vrátane anektovaného polostrova Krym a územia na východe Ukrajiny, ktoré od roku 2014 ovládajú proruskí separatisti. Informuje o tom agentúra AFP. "Približne 20 percent nášho územia je dnes pod kontrolou okupantov," povedal Zelenskyj prostredníctvom videokonferenicie zákonodarcom luxemburského parlamentu.

14:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok na bezpečnostnej konferencii Globsec 2022 v Bratislave prostredníctvom videospojenia pripomenul dôležitosť jednotného postupu krajín Európy proti Rusku. Takisto apeloval na zvýšenie dodávok zbraní pre Ukrajinu a Európsku úniu vyzval na vypracovanie siedmeho balíka sankcií proti Rusku.

13:40 Moskva vo štvrtok oznámila, že sa jej za posledný mesiac podarilo zastaviť príchod zahraničných "žoldnierov" na Ukrajinu a že ich zabila "stovky". Informovala o tom tlačová agentúra AFP. "Stovky zahraničných žoldnierov na Ukrajine boli krátko po svojom príchode na výcvik zlikvidované ruskými presnými zbraňami dlhého doletu," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany. "Väčšina žoldnierov bola zničená v bojových oblastiach, pretože mali nízku úroveň výcviku a nedostatok skutočných bojových skúseností," dodalo ministerstvo v Moskve.

13:10 Ukrajina už samu seba považuje za súčasť Európskej únie, vyhlásil vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. "Ukrajina sa už de facto stala členom EÚ," uviedol Zelenskyj vo videopríhovore, ktorý predniesol pred luxemburským parlamentom. "Verím, že Ukrajina svojimi činmi preukazuje, že spĺňa európske kritéria," pokračoval ukrajinský prezident.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj informuje o odvolaní šéfa Bezpečnosti pre Charkovskú oblasť.
Zobraziť galériu (4)
Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj informuje o odvolaní šéfa Bezpečnosti pre Charkovskú oblasť.  (Zdroj: Twitter/Igor Sushko)

12:50 Ruský režim vedie vojnu proti demokratickým hodnotám a pravidlám, ktoré na našom kontinente dekády zabezpečovali mier. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla vo štvrtkovom otváracom prejave bezpečnostnej konferencie Globsec. Pre nastolenie mieru považuje za nevyhnutné pokračovať v podpore Ukrajiny.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala zástupcov Slovenského Červeného kríža
Zobraziť galériu (4)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala zástupcov Slovenského Červeného kríža  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

12:20 "Rusko chce zničiť mier na Ukrajine. Ukrajina preto v žiadnom prípade nesmie prehrať. Takže musí vyhrať," vysvetlila slová nemeckého kancelára Olafa Scholza šéfka diplomacie Annalena Baerbocková. Scholza kritizovali, že hovoril len o porážke Ruska a nie o víťazstve Ukrajiny. Informoval o tom na sociálnej sieti portál NEXTA.

11:20 Rusko cez noc ostreľovalo Charkov, pričom jedného civilistu zabilo a druhého zranilo. Guvernér Charkovskej oblasti Oleh Synehubov uviedol, že Rusi v noci ostreľovali dve mestské časti. Informoval o tom The Kyiv Independent na sociálnej sieti.

Viac o téme: RuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu