Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Prahe si pripomínajú výročie atentátu na Heydricha: Rusko musí byť na Ukrajine porazené, tvrdí Trussová

Liz Trussová Zobraziť galériu (2)
Liz Trussová (Zdroj: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

PRAHA - Viacerými zhromaždeniami si v piatok v Prahe pripomínajú 80. výročie atentátu na nemeckého nacistického politika Reinharda Heydricha. Správu sme prevzali z rakúskej stanice ORF.

Stovky ľudí sa v pražskej mestskej časti Libeň zúčastnili na rekonštrukcii tejto historickej udalosti. Herci stvárnili výsadkárov Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša, ktorí 27. mája 1942 zaútočili na auto, v ktorom sa viezol Heydrich. Na podujatiach v Prahe sa zúčastňuje aj britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. Tá pripomenula, že Gabčík a Kubiš pred útokom absolvovali výcvik v Spojenom kráľovstve.

Historická spolupráca Československa a Británie

Britská ministerka tento útok na sociálnej sieti označila za "historickú chvíľu" spolupráce Spojeného kráľovstva a Československa, ktoré spoločne bojovali za "zvrchovanosť a slobodu". "Musíme zaistiť všetko, čo je v našich silách, aby Rusko na Ukrajine bolo porazené," povedala Trussová, ktorej vyjadrenia sprostredkoval spravodajský server iDnes.cz.

Na podujatiach v Prahe sa v piatok zúčastňujú viacerí českí i zahraniční politici vrátane prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ministra obrany SR Jaroslava Naďa i českého premiéra Petra Fialu. V piatok večer je na pláne otvorenie nového výstavného projektu o tomto atentáte v pražskom Národnom múzeu. Exhibícia s názvom Nikdy sa nevzdáme bude prístupná od 28. mája do 31. decembra tohto roka, uvádza múzeum na svojej oficiálnej webovej stránke.

Podľa prezidentky je operácia Anthropoid dôležitá pre Slovensko aj Česko

Útok na Heydricha uskutočnili 27. mája 1942 výsadkári Jozef Gabčík a Jan Kubiš. "Úspešný útok na jedného z architektov holokaustu patril medzi najvýznamnejšie diverzné akcie druhej svetovej vojny," povedala prezidentka v priestoroch pražského Národného múzea na spomienkovej slávnosti pri príležitosti 80. výročia atentátu. Dodala, že vďaka Jozefovi Gabčíkovi nesie tento útok aj "silnú slovenskú stopu".

Ochranu demokracie nesmieme podceniť

Čaputová pripomenula aj stovky mužov a žien, ktorí k tejto dejinnej udalosti tiež prispeli, i následky, ktoré Nemecko vykonalo po tomto atentáte – vrátane represií a vypálenia dediny Lidice. Takisto pripomenula aj súčasný vojnový konflikt na Ukrajine."Prebiehajúca vojna u nášho východného suseda, ale aj udalosti, ktoré si táto výstava pripomína, nám ukazujú, že ochranu demokracie nikdy nesmieme podceniť," povedala. "Hrdinovia protifašistického odboja nám dávajú jasnú odpoveď – odpoveď na otázku, či chceme stojac voči zlu uhnúť, alebo sa mu postaviť," dodala.

V Národnom múzeu v piatok otvorili výstavný projekt Nikdy sa nevzdáme!, ktorý je venovaný aj tejto udalosti. Na otvorení výstavy sa zúčastnil i český prezident Miloš Zeman. Ten vo svojom prejave povedal, že atentát na Heydricha bol "kľúčovou udalosťou európskych a celosvetových dejín".

Ide o jediný úspešný atentát na nemeckého predstaviteľa

Heydrich pôsobil vo funkcii zastupujúceho ríšskeho protektora Protektorátu Čechy a Morava. Takisto bol vysokým predstaviteľom nacistických ozbrojených zložiek SS-Waffen a šéfom tajnej polície Gestapo. Riaditeľ odboru vojensko-historických výskumov a zástupca riaditeľa Vojenského historického ústavu (VHÚ) Peter Šumichrast uviedol, že "ide o jediný úspešný atentát na vysokopostaveného funkcionára Veľkonemeckej ríše".

Po atentáte nasledovala v Protektoráte Čechy a Morava tzv. heydrichiáda – teror a masové popravy, ktoré vyvrcholili v júni 1942 vyhladením českých obcí Lidice a Ležáky nemeckou armádou. Gabčík sa narodil v roku 1912 v Poluvsí, ktoré je dnes mestskou časťou Rajeckých Teplíc.

Viac o téme: VýročieČeskoAtentát80 rokovReinhard Heydrich
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu