Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Americký exminister zdvihol tlak Zelenského poradcovi: S týmito návrhmi choďte láskavo do p***!

Kissingerove slová nahnevali poradcu Zelenského Arestovyča.
Kissingerove slová nahnevali poradcu Zelenského Arestovyča. (Zdroj: SITA/AP, Thomas Peter, Twitter.com/Dmitri)

WASHINGTON/KYJEV - Tak toto zrejme poriadne prehnal. Americký exminister zahraničných vecí Henry Kissinger vystúpil na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose, kde svojím prejavom poriadne rozbúril medzinárodné vody. Vyhlásil totiž, aby sa Ukrajinci nepokúšali vyhrať nad Ruskom a mali by sa dokonca vzdať niektorých svojich území. Toto vyhlásenie sa okamžite dostalo k ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, ktorý ho kritizoval, no jeho poradca Oleksij Arestovyč bol ešte ostrejší!

Arestovyč dokonca neskrýval expresívne výrazy a emócie pri tom, ako komentoval Kissingerove slová o tom, že by sa mali vzdať niektorých území.

Arestovyč vybuchol

Po slovách Kissingera, že by sa Ukrajina mala prestať snažiť túto vojnu vyhrať a dokonca by sa mala zmieriť so stratou niektorých území Arestovyč doslova vybuchol. "Choďte do p**e s takými návrhmi. Debilní z**di. Handlovať s územím Ukrajiny. To ste sa už, k**va, naozaj zbláznili? Naše deti umierajú, vojaci zastavujú črepiny vlastnými telami, a oni nám hovoria, ako máme obetovať svoje územie. To sa nikdy nestane," doslova hromžil poradca ukrajinského prezidenta Zelenského. Záznam jeho vyjadrenia je už na Telegrame a objavila sa už aj na sociálnej sieti Twitter.

Ani Zelenskyj sa nepotešil Kissingerovým slovám

Ukrajinský prezident Volodymyr  Zelenskyj dôrazne odmieta návrhy, aby sa Ukrajina v záujme dosiahnutia mierovej dohody s Ruskom vzdala kontroly nad oblasťami okupovanými ruskými silami. Informovala o tom britská spravodajská televízia Sky News.

Vo svojom videoprejave z noci na štvrtok Zelenskyj povedal, že tí "veľkí geopolitici", ktorí to naznačujú, ignorujú záujmy obyčajných Ukrajincov – "miliónov tých, ktorí žijú na území, ktoré (západní politici) navrhujú vymeniť za ilúziu mieruL". Zelenskyj zdôraznil, že nad ukrajinskými záujmami nikdy nesmie prevážiť vôľa tých, ktorí sa už nevedia dočkať, aby sa mohli znova schádzať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

"Vždy musíme myslieť na ľudí a pamätať na to, že hodnoty nie sú len slová," prízvukoval najvyšší ukrajinský predstaviteľ. Zelenského slová boli kritikou na adresu bývalého ministra zahraničných vecí USA Henryho Kissingera, ktorý tento týždeň vo svojom vystúpení na Svetovom ekonomickom fóre v Davose vyhlásil, že Ukrajina by mala akceptovať ruskú okupáciu Krymu.

Viac o téme: OdpoveďúzemieUkrajinaHenry KissingerOleksij Arestovyč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu