Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nemecký parlament schválil zníženie cien cestovného, benzínu i nafty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Dolná komora nemeckého parlamentu (Bundestag) schválila vo štvrtok zníženie cien cestovných lístkov na verejnú dopravu a daňové úľavy na pohonné hmoty. Cieľom je zastaviť nárast cien. TASR správu prevzala z agentúry DPA a webovej stránky týždenníka Die Zeit.

Mesačné lístky na regionálnu autobusovú a vlakovú dopravu budú počas júna, júla a augusta dostupné za deväť eur. Tieto opatrenia budú financované z prostriedkov vlády, ktorá na to vyčlenila 2,5 miliardy eur. Návrh ešte musí v piatok odobriť horná komora nemeckého parlamentu Bundesrat.

Opozícia opatrenia kritizuje

Nemecká opozícia však tieto opatrenia kritizuje. Poslanec opozičnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Michael Donth ich označil za "drahý experiment", napísalo periodikum Die Zeit. Plánované dotácie nebudú pre niektoré spolkové krajiny dostatočné, preto je rozhodnutie Bundesratu o odobrení týchto opatrení stále otvorené, píše Die Zeit. Vládny balíček zahŕňa aj zníženie cien benzínu a motorovej nafty prostredníctvom dočasných daňových úľav.

Cieľom opatrení je dostať ceny pohonných hmôt naspäť na úroveň pred krízou. Tie začali prudko rásť po tom, ako Rusko vo februári začalo útok na Ukrajinu, píše DPA. Táto agentúra však dodáva, že ceny pohonných hmôt v Nemecku odvtedy opätovne poklesli.

Viac o téme: CenyZníženieNemeckoParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu