Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOJNA na Ukrajine Deň sedemdesiaty tretí (7. máj 2022)

Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (6)
Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: koláž Topky.sk - SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP, SITA/Evgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

LONDÝN/KYJEV/MOSKVA - Britský premiér Boris Johnson vyzval v piatok francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, aby zabránil vyjednávaniu s Kremľom spôsobom, ktorý nahráva ruskej interpretácii konfliktu na Ukrajine. S odvolaním sa na vyhlásenie britskej vlády to uviedla agentúra Reuters. Situáciu sledujeme online.

  • Pokračovala druhá fáza evakuácie civilistov z obliehaných železiarní Azovstaľ v ukrajinskom Mariupole.
  • Rusko stratilo ďalšiu loď, V Čiernom mori pri Haďom ostrove horela ruská fregata 11356R typu Petrel.
  • Do Ruska bolo od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu deportovaných viac ako pol milióna Ukrajincov.
  • Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov jednomyseľne prijala prvé vyhlásenie týkajúce sa Ukrajiny od spustenia vojenskej invázie.

 

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Ukrajinskí hasiči a záchranári odstraňujú následky raketového útoku v Odese

Ukrajinskí hasiči a záchranári odstraňujú následky raketového útoku v Odese (Zdroj: Facebook/ДСНС України)

ONLINE

21:50 Vladimir Putin nariadil presun jednotiek zo Sýrie na Ukrajinu, aby urýchlil okupáciu Donbassu, tvrdí zdroj The Moscow Times. Celkovo je v Sýrii viac ako 60 000 ruských vojakov, z toho takmer polovicu tvoria dôstojníci. Inforormuje o tom portál Nexta.

21:31 Čas na záchranu životov obrancov Mariupolu sa kráti. Veliteľ 36. ukrajinskej námornej brigády Serhiy Volyna požiadal svet, aby vynaložil maximálne úsilie na evakuáciu zostávajúcich ukrajinských vojakov z obliehanej oceliarne Azovstaľ v Mariupole v Doneckej oblasti. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

21:02 Ruské jednotky pri evakuácii civilistov z Azovstaľu zabili 3 a zranili 6 ukrajinských vojakov. Azov, ukrajinský vojenský pluk, ktorý je stále v Mariupole, pre Ukrajinskú pravdu povedal, že Rusi zaútočili 6. mája počas vopred dohodnutého prímeria s cieľom evakuovať civilistov. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

20:40 Počet budov poškodených v dôsledku rozsiahlych požiarov na území Krasnojarsk vzrástol na 484. Informuje o tom portál Nexta.

20:17 Oslobodenie dediny Tsyrkuny je najnovším krokom v prebiehajúcej ofenzíve Ukrajiny v okolí Charkova, uviedol ukrajinský generálny štáb.

19:56 Podľa americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) nič nenasvedčuje tomu, že by Rusko pripravovalo nasadenie taktických jadrových zbraní vo vojne na Ukrajine. Vyhlásil to v sobotu riaditeľ CIA William Burns, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

19:26 V Gostomel pokračujú práce na odmínovaní a čistení územia letiska.

18:51 Z oceliarní Azovstal v ukrajinskom Mariupole už boli evakuovaní všetci starci, ženy a deti. Na sieti Telegram to oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Ukrajinská vláda predtým uviedla, že z Azovstalu, ktorý oblieha ruská armáda, sa dnes podarilo evakuovať 50 ľudí.

18:20 Vedúci regionálnej vojenskej správy Sumy Dmitrij Zhivitsky ukázal výsledky leteckého bombardovania ruskými jednotkami.

17:53 Niekoľko raketových útokov zasiahlo v sobotu ukrajinské prístavné mesto Odesa ležiace na juhu krajinu ako i Sumskú oblasť nachádzajúcu sa na severe pri hraniciach s Ruskom. TASR správu prevzala od agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na hovorcov tamojších úradov.

17:19 Z moldavského separatistického regiónu Podnesterska sú hlásené štyri nočné výbuchy. Územie podľa všetkého zasiahla munícia vypálená z bezpilotných lietadiel. Oznámili to dnes miestne úrady, ktoré citovala agentúra Reuters. Podobné incidenty sú z tejto oblasti ovládané separatistami s väzbami na Rusko hlásené dva týždne a vyvolávajú obavy, že sa boje z Ukrajiny môžu rozšíriť cez hranicu.

16:50 Ukrajina v sobotu oznámila, že v blízkosti Hadieho ostrova v Čiernom mori zničila ďalšiu ruskú vojenskú loď. Informovala o tom agentúra AFP. Ukrajinské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho armáde sa pomocou bezpilotného dronu Bayraktar TB2 podarilo pri Haďom ostrove, ktorý majú v súčasnoti pod kontrolou ruské sily, zničiť ruské vyloďovacie plavidlo triedy Serna a obranný protilietadlový systém.         

16:25 Ruská armáda vypálila niekoľko rakiet na Odesskú oblasť na juhu Ukrajiny. Podľa serveru The Kyiv Independent útok spôsobil materiálne škody na infraštruktúre, ale nie sú hlásené obete. Hovorca miestnej správy Serhij Bratčuk povedal, že nové rakety mesto zasiahli po predchádzajúcom útoku štyroch rakiet v okolí Odesy.

15:50 Ukrajinské médiá informujú o silných výbuchoch v regióne Sumy. Informuje o tom portál Nexta.

Viac o téme: RuskoUkrajinaBoris JohnsonVojna na UkrajineEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu