Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ruské lietadlo narušilo aj vzdušný priestor Dánska

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: TASR/Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP)

KODAŇ - Dánska vláda v nedeľu oznámila, že si na pondelok predvolala ruského veľvyslanca Vladimira Barbina po tom, čo vzdušný priestor Dánska na krátky okamih v piatok narušilo ruské prieskumné lietadlo. Informuje o tom agentúra AFP.

"Ruský veľvyslanec (Vladimir Barbin) bol na zajtra predvolaný na ministerstvo zahraničných vecí," uviedol na Twitteri šéf dánskej diplomacie Jeppe Kofod. Dodal, že tento incident je "absolútne neprijateľný a mimoriadne znepokojujúci v súčasnej situácii". Reagoval na prebiehajúcu ruskú vojenskú ofenzívu na Ukrajine a narastajúce napätie medzi Moskvou a Severoatlantickou alianciou (NATO), ktorej členom je aj Dánsko.

Lietadlo vstúpilo do dánskeho vzdušného priestoru v piatok večer východne od ostrova Bornholm v Baltskom mori a následne preletelo aj cez vzdušný priestor Švédska, uviedla vláda v Kodani. Ministerstvo obrany v Štokholme informovalo o narušení švédskeho vzdušného priestoru v sobotu s tým, že išlo o ruské vrtuľové lietadlo Antonov An-30.

Ako pre AFP priblížil Henrik Mortensen, poradca dánskeho vojenského veliteľstva, na narušenie tamojšieho vzdušného priestoru okamžite zareagovali dve stíhačky F-16. Mortensen dodal, že k takýmto incidentom dochádza len ojedinele.

Viac o téme: DánskoLietadloNarušenieVzdušný priestorRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu