Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Český minister práce má jasno: Kým bude ruský prezident Putin v Kremli, sme ohrození aj my!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool, Efrem Lukatsky, Twitter.com/Christiaan Triebert)

PRAHA - Kým bude ruský prezident Vladimir Putin v Kremli, nie sú ohrozené len Ukrajina a pobaltské štáty, ale aj Česká republika. V prejave na zjazde KDU-ČSL v Ostrave to dnes povedal predseda strany a minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka.

Súvisiacimi vplyvmi je destabilizovaný celý svet, myslí si. Rusko napadlo Ukrajinu 24. februára, Česko odvtedy udelilo utečencom z Ukrajiny 305 890 špeciálnych víz. "Všetci vieme, že kým Vladimir Putin bude v Kremli, nie je ohrozená iba Ukrajina a ďalšie štáty Pobaltia, ale sme ohrození aj my. Vo všetkých ďalších súvisiacich vplyvoch v oblasti energií, ekonomiky je destabilizovaný a ohrozený celý svet," povedal Jurečka.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Musíme si vyhrnúť rukávy

"Keď niekto ubližuje bezbrannému, pácha bezprávie, ubližuje deťom, ženám, starým ľuďom, tak jednoducho nemôžeme stáť bokom. Musíme si vyhrnúť rukávy a dať niekomu takému cez držku," dodal politik, ktorý KDU-ČSL vedie od januára 2020 a dnes mandát obhajuje. Zvládnuť utečeneckú vlnu sa podľa Jurečku podarilo aj vďaka občanom a firmám. Česko vie byť vo výnimočných situáciách veľmi solidárne, čo dokazuje aj solidarita po povodniach v rokoch 1997 a 2002 alebo po minuloročnom tornáde na južnej Morave, uviedol.

Ocenil, že nikto z piatich strán vládnej koalície ani na sekundu nepochyboval o tom, akú má Česko pozíciu voči Rusku a akú pomoc má ponúknuť Ukrajine, či už priamo ukrajinskej vláde a ľudu, alebo prichádzajúcim utečencom. Jurečka tiež vyzval ľudovcov, aby aktívne čelili dezinformáciám na sociálnych sieťach či pri debatách. Je podľa neho nutné zabrániť tomu, aby sa téma pomoci vojnovým utečencom zvrhla v politický súboj.

Viac o téme: OhrozenieVladimir PutinKremeľVojna na UkrajineMarian Jurečka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu