Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dziwisza zbavili obvinení z údajného krytia sexuálneho zneužívania

(Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

VARŠAVA - Vatikánski vyšetrovatelia zbavili niekdajšieho osobného tajomníka pápeža Jána Pavla II. Stanislawa Dziwisza obvinení z údajného krytia sexuálneho zneužívania kňazmi v Poľsku. V piatok o tom informovala vatikánska nunciatúra vo Varšave. Informovala o tom agentúra AP.

V stanovisku nunciatúry sa uvádza, že kroky kardinála Dziwisza boli "správne, a preto sa Svätá stolica rozhodla vo vyšetrovaní nepokračovať". Vatikán poslal v júni minulého roka do Poľska kardinála Angela Bagnasca, ktorý mal zhromaždiť dôkazy a dokumentáciu súvisiacu s obvineniami, že Dziwisz počas svojho pôsobenia ako krakovský arcibiskup v rokoch 2005 – 2016 kryl sexuálne zneužívanie kňazmi.

Počas vyšetrovania sa nebralo do úvahy obdobie rokov 1978 – 2005, keď Dziwisz pôsobil vo Vatikáne ako tajomník vtedajšieho pápeža Jána Pavla II. Po jeho smrti v roku 2005 sa Dziwisz vrátil do Poľska. Podľa AP svätý Ján Pavol II. a Stanislaw Dziwisz sa stavali pomerne zdržanlivo k tvrdeniam o obťažovaní kňazmi, lebo z čias komunistického Poľska mali skúsenosti, že duchovní boli často diskreditovaní nepravdivými obvineniami.

Viac o téme: ObvineniaSexuálne zneužívanieStanislaw Dziwisz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu