Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

FOTO Rázna reakcia Putina na neúspechy ruskej armády na Ukrajine: Spolieha sa na tohto človeka

Vladimír Putin a jeho nový veliteľ Denis Šišov Zobraziť galériu (2)
Vladimír Putin a jeho nový veliteľ Denis Šišov (Zdroj: SITA/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo, Twitter/Adam Lapszynski)

MOSKVA - Invázia na Ukrajine trvá už zhruba dva mesiace. Rusi plánovali dobyť nášho východného suseda za štyri dni. Ukrajinci svoju vlasť ale statočne bránia. Vladimír Putin preto vymenoval nového veliteľa 76. útočnej divízie. Generál Alexej Naumec tak očividne prišiel po neuspokojivých výkonoch o velenie.

Vladimír Putin podpísal 18. apríla dekrét o vymenovaní plukovníka Denisa Šišova za veliteľa 76. útočnej divízie. Informujú o tom poľské Wiadomości s odvolaním sa na ruský portál gtrkpskov.ru. Tento vojak vyštudoval Vojenský inštitút vyššej školy velenia výsadkov v Rjazane a v rokoch 2015 až 2017 bol veliteľom 104. pluku. Ako uvádzajú ruské médiá, už predtým získal titul "Hrdina Ruska" za "nesmiernu odvahu počas špeciálnej operácie na Ukrajine". Takto totiž nazýva tamojší režim neopodstatnený a neoprávnený útok ruskej armády na Ukrajinu.

Útok spájaný so symbolikou 

76. divízii, ktorá v súčasnosti operuje v rámci invázie na Ukrajine, velil ešte donedávna generál Alexej Naumec. Britské ministerstvo obrany uviedlo, že Rusko pravdepodobne zintenzívni vojenské akcie na východnej Ukrajine. Malo by to byť spájané so symbolikou 9. mája (oslavy Dňa víťazstva). Rusi chcú do tohto dátumu prelomiť ukrajinskú obranu.

Vojenská prehliadka v Moskve
Zobraziť galériu (2)
Vojenská prehliadka v Moskve  (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin, Alexander Zemlianichenko)

"Rusko si pravdepodobne želá uspieť pred každoročnými oslavami Dňa víťazstva, ktoré sa konajú 9. mája. Mohlo by to ovplyvniť rýchlosť, intenzitu a silu vojenských operácií. Ruské sily sa momentálne presúvajú z Donbasu smerom na Kramatorsk,"  uvadza sa v správe ministerstva. Rusko sa snaží pomocou raketových útokov poskytnúť vzdušnú podporu svojej ofenzíve na východnej Ukrajine. Cieľom Moskvy je zničiť ukrajinské kapacity protivzdušnej obrany.
 

Viac o téme: RuskoVojna na UkrajineDenis Šišov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu