Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Macron je oficiálnym víťazom volieb: Gratulovala mu aj Čaputová, v prejave spomenul Ukrajinu

Emmanuel Macron sa stal znovu prezidentom Francúzska Zobraziť galériu (15)
Emmanuel Macron sa stal znovu prezidentom Francúzska (Zdroj: SITA/AP Photo/Lewis Joly)

PARÍŽ - Emmanuel Macron sa stal v noci na pondelok oficiálnym víťazom druhého, rozhodujúceho kola prezidentských volieb vo Francúzsku.

Macron získal 58,5 percenta odovzdaných hlasov, zatiaľ čo jeho krajne pravicovej vyzývateľke Marine Le Penovej vyjadrilo podporu 41,5 percenta voličov, vyplýva z údajov francúzskeho ministerstva vnútra. 

Emmanuel Macron je oficiálnym víťazom prezidentských volieb (Zdroj: Profimedia)

Macronovo znovuzvolenie avizovali už prvé povolebné prieskumy, podľa ktorých mal získať 57,6 až 58,2 percenta hlasov. Francúzsky prezident sa vo svojom víťaznom prejave poďakoval všetkým voličom a sľúbil, že bude slúžiť všetkým obyvateľom Francúzska. Le Penová označila výsledky volieb za "brilantné víťazstvo" a prisľúbila, že bude pokračovať vo svojej politickej kariére a "nikdy neopustí" Francúzov.

Macron sa poďakoval voličom 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v nedeľu poďakoval všetkým ľuďom, ktorí hlasovali v druhom kole prezidentských volieb. Urobil tak po zverejnení exit pollov, podľa ktorých vyhral nad svojou pravicovou vyzývateľkou Marine Le Penovou. Jeho reči predchádzala hymna Európskej únie, informuje osobitná spravodajkyňa TASR Barbora Výrostková.

"Ďakujem, ďakujem, priatelia!" oslovil Macron zhruba tisícku podporovateľov z pódia pod Eiffelovou vežou vo francúzskej metropole Paríž. V príhovore uviedol, že sa bude snažiť o "nezávislejšie Francúzsko a silnejšiu Európu," pričom zdôraznil aj zelené smerovanie krajiny. Francúzom prisľúbil "novú éru."

Vo svojej približne dvadsať minút trvajúcej reči poďakoval nielen tým, čo ho volili, lebo súhlasia s jeho názormi, ale aj tým, ktorí ho volili, aby "zahatali cestu extrémnej pravici." Staronový prezident tak narážal na svoju populistickú protikandidátku Marine Le Penovú, ktorá získala podľa odhadov len 41,2 percenta odovzdaných hlasov.

"Už nie som kandidát, ale som prezident všetkých Francúzov," povedal Macron. Zároveň prisľúbil voličom Marine Le Penovej, že pri vládnutí zohľadní aj ich názor. Macron svoj program označil ako humanistický, sociálny a ekologický. Vyhlásil, že sa bude snažiť o spravodlivejšiu spoločnosť a o rovnosť medzi mužmi a ženami. 

Emmanuel Macron sa stal znovu prezidentom Francúzska
Zobraziť galériu (15)
Emmanuel Macron sa stal znovu prezidentom Francúzska  (Zdroj: SITA/AP Photo/Lewis Joly)

V súvislosti s vojnou na Ukrajine Macron povedal, že francúzska verejnosť čelí ťažkým časom pochybností a rozdeľovania. "Vojna na Ukrajine nám pripomína, že v tragických časoch je nutné sa spojiť," vyhlásil Macron.

Na záver svojej reči prisľúbil, že nasledujúcich päť rokov bude slúžiť Francúzsku a francúzskej mládeži. Volebný večer bol ukončený spievaním francúzskej hymny v podaní Farrah El Dibaniovej, speváčky Národnej opery v Paríži.

Prezidentka Zuzana Čaputová zagratulovala Macronovi k víťazstvu vo voľbách 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová zagratulovala v nedeľu Emmanuelovi Macronovi k opätovnému zvoleniu za prezidenta Francúzska. Urobila to prostredníctvom sociálnej siete Twitter.

"Teším sa na pokračujúcu spoluprácu s Francúzskom na silnej a jednotnej Európskej únii," napísala Čaputová v reakcii na povolebné prieskumy, podľa ktorých Macron získal 57,6 až 58,2 percenta hlasov.

Heger gratuluje Macronovi k víťazstvu, teší sa na ďalšiu spoluprácu 

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) zagratuloval Emmanuelovi Macronovi k opätovnému zvoleniu za prezidenta Francúzska. Želá mu veľa správnych rozhodnutí i vytrvalosti pri realizácii programu. Uviedol to na sociálnej sieti. 

"S Emmanuelom Macronom si rozumiem pracovne aj ľudsky. O to viac ma jeho výhra úprimne potešila," vyhlásil Heger. Poznamenal, že aj tieto voľby mali pre Európu mimoriadny význam. Premiér je rád, že nad populizmom a extrémom znovu vyhrala sloboda, znášanlivosť a demokracia. "Toto sú základné piliere Európy, ktoré musíme chrániť, a to v každej členskej krajine. Francúzi znovu šli Európanom príkladom," dodal.

 

EMMANUEL, TEŠÍM SA NA ĎALŠIU SPOLUPRÁCU Gratulujem Emmanuel Macron k opätovnému zvoleniu za prezidenta Francúzska....

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Sunday, April 24, 2022

Aj podľa vicepremiérky Veroniky Remišovej (Za ľudí) je opätovné zvolenie Marcona dobrou správou pre Európu, ktorá podľa nej čelí novým výzvam, ako sú obnova mieru na Ukrajine, energetická bezpečnosť EÚ či klimatické zmeny. "Spoločne budeme môcť úspešne zvládnuť výzvy našej doby, aby sme tvorili zjednotenú a bezpečnú Európu, so silným hlasom vo svete," odkázala Remišová.  

Biden zagratuloval Macronovi k víťazstvu v prezidentských voľbách 

Americký prezident Joe Biden zagratuloval v nedeľu Emmanuelovi Macronovi k opätovnému zvoleniu za prezidenta Francúzska, ktoré označil za "kľúčového partnera pri riešení globálnych výziev." "Teším sa na našu pokračujúcu úzku spoluprácu," vyhlásil Biden na Twitteri. Ako oblasti spolupráce Biden spomenul "podporu Ukrajiny, obranu demokracie a boj proti klimatickým zmenám."

Macronovi predtým na Twitteri zagratuloval aj americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. "Tešíme sa na pokračovanie úzkej spolupráce s Francúzskom na globálnych výzvach, ktorá je základom našej dlhej a pevnej aliancie a priateľstva," napísal Blinken na Twitteri.

Si Ťin-pching zagratuloval Macronovi k volebnému víťazstvu 

Čínsky prezident Si Ťin-pching v pondelok zagratuloval Emmanuelovi Macronovi k opätovnému zvoleniu za francúzskeho prezidenta. Čínsky prezident vo svojom blahoželaní uviedol, že vzťahy medzi Pekingom a Parížom vždy vnímal zo "strategickej a dlhodobej perspektívy". Vyjadril pritom nádej, že sa tieto vzájomne prospešné kontakty bude dariť aj naďalej stabilne rozvíjať. 

To je podľa Si Ťin-pchinga obzvlášť dôležité v súčasnosti, keď medzinárodná scéna prechádza "komplexnými zmenami", uvádza sa v gratulácii Macronovi, z ktorej citovala čínska štátna televízia CCTV. 

Zeman podporil Macronove aktivity smerom k Rusku a Putinovi 

Český prezident Miloš Zeman zagratuloval v pondelok Emmanuelovi Macronovi k znovuzvoleniu za francúzskeho prezidenta. Zároveň uviedol, že podporuje jeho aktivity vo vzťahu k Rusku a šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi. Informuje o tom spravodajský server Novinky.cz.

"Váš druhý mandát na čele štátu prichádza vo veľmi nepokojnej dobe ovplyvnenej ruskou agresiou na Ukrajine. Je zrejmé, že na Ukrajine sa bojuje i o našu slobodu a budúcnosť," povedal Zeman.         

Macron je oficiálnym víťazom
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Zdôraznil, že pomoc pre Ukrajinu musí ísť ruka v ruke s diplomatickým úsilím o ukončenie bojov a dosiahnutie mieru. "V tejto súvislosti tak podporujem i Vaše (Macronove) aktivity smerom k Ruskej federácii a jej prezidentovi (Putinovi)," dodal. Zeman tiež pozval Macrona spoločne s jeho manželkou na návštevu Českej republiky. "Bolo by mi potešením, keby sme Vás mohli privítať na Pražskom hrade, prastarom sídle českých kráľov," uviedol.

Putin zagratuloval Macronovi k víťazstvu v prezidentských voľbách 

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok zagratuloval Emmanuelovi Macronovi k znovuzvoleniu vo francúzskych prezidentských voľbách. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Úprimne vám želám veľa úspechov vo vašej štátnickej činnosti a tiež veľa zdravia a pohody," napísal Putin v telegrame Macronovi, z ktorého textu citoval Kremeľ. Emmanuelovi Macronovi už k víťazstvu zablahoželal aj Putinov spojenec, čínsky prezident Si Ťin-pching.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (15)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Znovuzvolený francúzsky prezident ako jeden z mála západných lídrov ostal v kontakte so šéfom Kremľa aj po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu s cieľom nájsť riešenie konfliktu. Na začiatku februára, teda ešte pred začiatkom vojny na Ukrajine, navštívil Kyjev aj Moskvu. Telefonáty Macrona s Putinom sa však podľa francúzskeho prezidenta prerušili po tom, ako boli na Ukrajine odhalené prípady masového zabíjania civilistov. 

Viac o téme: VoľbyPrezidentFrancúzskoEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu