Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Zajatí vojaci ukrajinskej armády v ruskej televízii: Násilie, propaganda a srdcervúce odkazy od najbližších

Zľava Shaun Pinner a Aiden Aslin
Zľava Shaun Pinner a Aiden Aslin (Zdroj: Twitter/The Times)

MARIUPOL/DONECK - Britský veterán Shaun Pinner (48) sa vyjadril, že po ukončení obliehania Mariupolu nastal zmätok a panika. Práve vtedy sa mal dostať do zajatia nepriateľských vojsk. V súčasnosti čelí viacerým vypočúvaniam ruského vyšetrovacieho výboru. Jeho rodina prosí ruských únoscov, aby mu boli poskytnuté všetky práva vojnového zajatca.

Bývalý ukrajinský minister obrany Andrej Zagorodnyuk obvinil Moskvu z porušenia Ženevskej konvencie. Rusi sa mali previniť tým, že v televízii odvysielali zábery so zajatcami Aidenom Aslinom (28) a Shaunom Pinnerom (48). Jeden rozhovor viedol britský novinár Graham Phillips, ktorý pracuje ako proputinovský propagandista. Z Ukrajiny bol vyhostený pre obvinenie, že je ruský špión. Aslin aj Pinner žili na Ukrajine už niekoľko rokov a boli členmi 36. brigády námornej pechoty. 

Zagorodnyuk pre The Times povedal, že na Ukrajine existuje veľmi jasný proces vstupu zahraničných vojakov do armády. Bolo to úplne legálne a oficiálne. Povedal, že obaja muži majú rovnaké práva ako Ukrajinci, po boku ktorých slúžili. Zábery odvysielaného materiálu vyvolali v rodinách zajatých mužov veľké zdesenie. 

Ďalšia forma propagandy

Bývalý vojak britskej armády Shaun Pinner (48) bol prezentovaný v ruskej propagandistickej televízii v značne upravenom videu. Rusi mu povedali, že po úteku z úkrytu v Mariupole chceli ukrajinskí velitelia jeho smrť. Pinnerova rodina už vydala vyhlásenie, v ktorom vysvetľuje, ako sa zapojil do obrany Ukrajiny pred ruskou inváziou. Okrem toho vyzývajú Shaunových zajatcov, aby dodržiavali nariadenia Ženevského dohovoru týkajúce sa zaobchádzania s vojnovými zajatcami. 

Pinner bol uznávaným vojakom v britskej armáde, ktorý dlhé roky slúžil v kráľovskom anglickom pluku. Pśobil v Severnom Írsku aj Organizácii Spojených národov v Bosne. V roku 2018 sa rozhodol presťahovať na Ukrajinu aby využil svoje predchádzajúce skúsenosti a výcvik v rámci ukrajinskej armády. Shaun si užíval ukrajinský spôsob života a za posledné štyri roky považoval Ukrajinu za svoju novú vlasť. Počas tohto obdobia stretol svoju ukrajinskú manželku Larysu, ktorá sa zameriava na humanitárnu pomoc. Neskôr prestúpil do ukrajinskej námornej pechoty. Koncom roka 2022 sa má skončiť jeho 3-ročná zmluva. Plánoval sa venovať humanitárnej pomoci pre Ukrajinu.

"Radi by sme objasnili, že Shaun Pinner nie je dobrovoľník ani žoldnier, ale oficiálne slúži v ukrajinskej armáde v súlade s ukrajinskou legislatívou. Naša rodina v súčasnosti spolupracuje s ministerstvom zahraničných vecí spolu s rodinou Aidena Aslina, ktorého tiež zadržiava ruská armáda. Shaun je milovaný manžel, syn, otec, brat aj priateľ. Dúfame v rýchle vyriešenie aby sa obaja mohli bezpečne vrátiť k svojim rodinám. V týchto ťažkých časoch žiadame o súkromie. Súcitime so všetkými, z ktorých sa stali v tomto hroznom konflikte vojnoví zajatci," uvádzalo sa vo vyhlásení rodiny Pinnerovcov.

K jeho dolapeniu došlo po tom, čo Rusko v utorok zadržalo 28-ročného bývalého opatrovateľa Aidena Aslina. Bojoval tiež na Ukrajine v rovnakých zákopoch pri Mariupole ako Pinner. "Nachádzali sme sa v továrenskej oblasti Mariupolu," povedal Pinner v nedávno zverejnenom rozhovore zo zajatia. "Bol utorok. Rozhodli sme sa presunúť z továrne na iné miesto. Nevedeli sme však kam pôjdeme. Asi o 4:00 ráno sme opustili továreň. Nebolo veľa času na premýšľanie," povedal Pinner. Ďalšie jeho slová boli už odtitulkované v ruštine. Dokonca nebolo počuť ani čo rozpráva. "Bola veľká tma. Zranených sme zobrali so sebou. Začalo sa ostreľovanie, ľudia začali panikáriť, rozbehli sa všetkými smermi. Môj veliteľ zmizol. Stále neviem, čo sa stalo s tými, ktorí tam boli so mnou."

Propaganda pokračuje

Známy ruský vojnový reportér Andrej Rudenko tvrdil v prokremeľskej štátnej televízii bez uvedenia akýchkoľvek priamych dôkazov, že Pinnerovi ukrajinskí velitelia chceli aby ich Rusi zabili. Následne by ich oslavovali ako hrdinov. "Vojaci 36. brigády tvrdia, že ich velenie ich špeciálne poslalo na smeť aby z nich neskôr spravili vojnových hrdinov," povedal Pinner v ruskom odtitulkovanom rozhovore.

Satelitné snímky ukazujú reálne hrôzy z obliehaného mesta Mariupoľ, uviazlo tam vyše 160-tisíc ľudí (Zdroj: profimedia.sk)

Pinner sa v rozhovore predstavil ako občan Spojeného kráľovstva, ktorého zajali v Mariupole ruské jednotky. Bol súčasťou 36. brigády 1. práporu ukrajinskej námornej pechoty. Šesť týždňov bojoval v Mariupole a teraz sa nachádza v Doneckej ľudovej republike. Vyjadril sa že nechce vojnu a túži len po návrate domov. Teraz čelí výsluchu ruského vyšetrovacieho výboru (ekvivalent FBI), ktorý vedie Alexander Bastrykin, Putinov kolega zo študentských čias. 

Aiden Aslin

Prvým britským bojovníkom zajatým v Mariupole bol bývalý opatrovateľ Aiden Aslin. Ruské štátne televízne kanály odvysielali podozrivé zábery Aslina, ktorého vypočúvali jeho únoscovia po tom, čo bol tiež prinútený vzdať sa v Mariupole. Aiden Aslin (28) vstúpil do ukrajinskej námornej pechoty pred štyrmi rokmi. Má dvojité britsko-ukrajinské občianstvo a ukrajinskú snúbenicu, no zdá sa, že Rusko je odhodlané označiť ho skôr za nepriateľského agenta než za vojnového zajatca. Rozdiel je diametrálny, keďže podľa ruského práva čelia osoby podozrivé zo špionáže vypočúvaniu a dlhým trestom odňatia slobody.

Aiden Aslin z Newarku, Nottinghamshire, bol prezentovaný v televízii s pomliaždenou tvárou. Predpokladá sa, že je zadržiavaný vo vojenskom tábore. Zábery ukazujú, ako ho mimo kamery vypočúva jeden z jeho únoscov. Údajne súhlasí s návrhom, že "tí, čo stáli s vami (na Ukrajine), sú vrahmi". Nie je jasné, či bola nahrávka sfalšovaná pre politické účely. Jeho brat Nathan Wood povedal: "Ľudia by nemali veriť ničomu, čo Rusi hovoria alebo nútia povedať môjho brata. Je držaný proti svojej vôli a nútený povedať všetko, čo od neho vyžadujú. Čokoľvek, čo teraz vyjde z úst môjho brata sú len klamstvá." 

Viac o téme: ZajatciRuskoUkrajinaDoneckMariupolVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu