Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VOJNA na Ukrajine Deň päťdesiaty tretí (17. apríl 2022)

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov a predsedníčka Európskej komisie Ursula von den Leyenová Zobraziť galériu (11)
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov a predsedníčka Európskej komisie Ursula von den Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias, TASR/AP/Alexander Zemlianichenko)

KYJEV/MOSKVA - Ruské ozbrojené sily ponúkli vojakom, ktorí im kladú odpor v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, že ušetria ich životy, ak v nedeľu v stanovenom čase zložia zbrane. Informovala o tom britská stanica Sky News.

  • Ruské sily ostreľovali údajne ropnú rafinériu v Lysyčansku.

  • Ruskí okupanti sa pripravujú na uzavretie Mariupolu, zakazujú pohyb od 18. apríla, aby „filtrovali“ miestnych mužov.

  • Rusko zakázalo vstup na svoje územie britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi

  • Rusko upozornilo formou nóty Českú republiku na to, že bez jeho súhlasu nesmie poskytovať tretím krajinám bývalú sovietsku techniku. 

Naživo z Ukrajiny

Heger vystúpil v zahraničnej CNN, v angličtine s moderátorkou hovoril o systéme S-300 na Ukrajine

Heger vystúpil v zahraničnej CNN, v angličtine s moderátorkou hovoril o systéme S-300 na Ukrajine (Zdroj: repro CNN, Instagram.com/Eduard Heger)

ONLINE

22:00 Dnešný online prenos sa skončil. Ďakujeme, že ste nás sledovali.

21:50 Ruská armáda podľa ukrajinskej národnej polície za posledných 24 hodín ostreľovala 13 obytných oblastí v Doneckej oblasti. V dôsledku ostreľovania zahynuli 2 civilisti a ďalšia osoba bola zranená. Informoval o tom portál NEXTA na soiálnej sieti.

21:20 Ukrajina podľa Ihora Žovkvu, zástupcu náčelníka generálneho štábu prezidenta Volodymyra Zelenského, vyplnila dotazník, aby získala štatút kandidátskej krajiny EÚ. Teraz sa očakáva, že Európska únia rozhodne o udelení štatútu kandidátskej krajiny Ukrajine. Informoval o tom na sociálnej sieti The Kyiv Independent.

20:50 "Začínam si myslieť, že je zbytočné rozprávať sa s Putinom," uviedol to taliansky premiér Mario Draghi v rozhovore pre Corriere Della Serra. Šéf talianskeho vládneho kabinetu povedal, že požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina, aby vyhlásil prímerie, no Putin mu povedal, že „čas ešte nenastal“.

20:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj má po eskalácii vojny vo svojej krajine problém veriť v spoľahlivosť "niektorých krajín alebo niektorých lídrov". Povedal to v rozhovore pre televíziu CNN, ktorý sa uskutočnil v piatok v prezidentskom paláci v Kyjeve a odvysielaný bol v nedeľu.

Na otázku, či v súvislosti s Ukrajinou nepovažuje výraz "nikdy viac", ktorý používajú politici vo svete, keď hovoria o holokauste a zločinoch proti ľudskosti, za prázdny, Zelenskyj odpovedal: "Neverím svetu. Po tom, čo sme videli, čo sa deje na Ukrajine, som nadobudol pocit, že by sme nemali veriť niektorým krajinám alebo niektorým lídrom. Neveríme tým slovám. Po eskalácii zo strany Ruska neveríme našim susedom. Neveríme tomu všetkému."

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prihovára k občanom počas svojho pravidelného videoposolstva z Kyjeva
Zobraziť galériu (11)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prihovára k občanom počas svojho pravidelného videoposolstva z Kyjeva  (Zdroj: TASR/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

19:50 Ukrajinské jednotky, ktoré zostali v Mariupole, naďalej bojujú a vzdorujú ruskej požiadavke, aby sa vzdali. V rozhovore s americkou televíznou stanicou ABC to uviedol ukrajinský premiér Denys Šmyhal. "Mesto stále nepadlo, sú tam stále naši vojaci, ktorí budú bojovať až do konca," povedal. Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba uviedol, že situácia v meste je zúfalá a jej eskalácia by mohla viesť ku koncu mierových rokovaní.

19:25 Pri potopení ruského raketového krížnika Moskva zomrel najmenej jeden člen posádky, zistili novinári z ukrajinskej redakcie Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL). Ruské úrady žiadnu obeť neoznámili a tvrdia, že celá posádka je nažive.

19:00 Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov dnes v programe ruskej štátnej televízie odpovedal na otázku, či Rusko dokáže odolať konfrontácii so Západom. "Môžeme," povedal hovorca Kremľa Peskov. Informoval o tom portál NEXTA na sociálnej sieti.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

18:45 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová povedala, že bankrot Ruska je otázkou času. Ursula von der Leyen v rozhovore pre Bild am Sonntag povedala, že západné sankcie sa každý týždeň predierajú hlbšie do ruskej ekonomiky.

Ursula von der Leyen
Zobraziť galériu (11)
Ursula von der Leyen  (Zdroj: SITA/Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP)

17:50 Ukrajinské ministerstvo obrany hlási, že Rusi pripravujú námornú vyloďovaciu operáciu v Mariupole. Informácie o možnosti vylodenia rezort vyšetruje.

17:10 Ukrajina potrebuje 50 miliárd dolárov na pokrytie rozpočtového deficitu. Oleh Ustenko, ekonomický poradca prezidenta, uviedol, že Ukrajina požiadala G7 o finančnú pomoc, pričom krajina zvažuje aj vydanie 0% dlhopisov na pokrytie deficitu v priebehu nasledujúcich 6 mesiacov.

16:50 Ukrajina sa nevzdá Donbasu, aby ukončila ruskú vojnu. Prezident Volodymyr Zelenskyj pre CNN povedal, že Ukrajina je pripravená brániť Donbas proti ruským silám v bitke, o ktorej hovorí, že by mohla ovplyvniť priebeh celej vojny.

16:40 Hrôzostrašné zábery z bombardoveného Charkova na sociálnej sieti priniesol portál NEXTA.

16:20 Na Ukrajine bol zabitý ďalší ruský generál, pričom jeho úmrtie potvrdilo samotné Rusko. Ide o generálmajora Vladimira Petroviča Frolova, ktorý pôsobil ako zástupca veliteľa 8. armády južného vojenského okruhu. Úmrtie Frolova potvrdil gubernátor Petrohradu Alexandr Beglov, informuje v nedeľu stanica BBC odvolávajúca sa na správu ruskej agentúry TASS.

15:50 Ruské jednotky spustili paľbu na centrum mesta Zolote v Luhanskej oblasti. Zatiaľ hlásia 2 mŕtvych a ďalších 4 zranených. Dve poschodia jedného z panelákov sú zničené – náboje prešli cezeň. Najmenej dvaja obyvatelia Zolote boli zabití, ďalší štyria boli zranení s rôznym stupňom závažnosti. "Toto je úmyselná vražda. V tejto oblasti nie je nič iné ako obytné budovy. Rusi sa zámerne zameriavali na civilistov," uviedol guvernér Luhanskej oblasti Sergej Haidai. Informoval o tom na sociálnej sieti The Kyiv Independent.

15:25 Najmenej päť ľudí zahynulo a ďalších 13 utrpelo zranenia pri dnešných náletoch na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny, uviedla agentúra AFP s odvolaním na miestnych záchranárov. Novinári agentúry AFP začuli dvojakú streľbu a zahliadli päť požiarov, ktoré sa šírili rezidenčnými oblasťami v centrálnej časti Charkova.

14:25 Viac ako 100 000 obyvateľov Luhanskej oblasti zostalo bez plynu a elektriny. 37 obcí v regióne je odrezaných od plynu kvôli ruskému ostreľovaniu, pričom 32 obciam chýba elektrina. Informoval o tom na sociálnej sieti The Kyiv Independent s odvolaním sa na guvernéra Luhanskej oblasti Sergeja Haidaia.

14:20 Ukrajinská strana sa podľa všetkého zatiaľ nevzdáva v obliehanom čiernomorskom meste Mariupol ruským ozbrojeným silám, informuje britská stanica BBC. Poradca mariupolského starostu Petro Andriuščenko na sociálnej sieti Telegram v nedeľu napísal, že obrancovia naďalej bránia mesto aj napriek ponuke Moskvy, že vojakom kladúcim v Mariupole odpor ušetria ruskí vojaci životy, ak sa vzdajú.

13:52 Českého diplomata Tomáša Harta, vyhosteného tento týždeň z Ruska, sa predtým neúspešne pokúsili získať k spolupráci ruské úrady, uviedli dnes weby Respekt.cz a Denník N. Okrem vypovedaného zástupcu českého veľvyslanca v Moskve podľa nich ruské tajné služby kontaktovali ešte jednu diplomatku, ktorou sa pokúšali zastrašiť. Moskva vyhostila zástupcu českého veľvyslanca v stredu v reakcii na marcové vyhostenie zástupcu jeho ruského náprotivku z Česka.

13:40 Poľské hranice od začiatku ruskej invázie prekročilo 2,8 milióna utečencov z Ukrajiny. Informovala o tom dnes poľská pohraničná stráž. Celkový počet ľudí, ktorí od začiatku vojny utiekli za hranice Ukrajiny, už podľa posledných údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) prekročil 4,86 milióna.

13:00 Bulharsko v rámci rozšírených sankcií EÚ zakázalo lodiam plaviacim sa pod ruskou vlajkou vplávať do svojich čiernomorských prístavov. Oznámila to v nedeľu na svojej webstránke tamojšia námorná správa, informuje agentúra AP.

12:29 Pápež František vyzval svetových vodcov, aby vypočuli prosby ľudu o mier na Ukrajine. Vo svojom tradičnom posolstve Urbi et Orbi (Mestu a svetu) dnes skritizoval Rusko za to, že Ukrajinu zatiahlo do krutého a nezmyselného konfliktu.

11:53 Mesto Ostrava chce na Ukrajinu darovať električky. Malo by ísť o prevádzkyschopné stroje. Električky sú súčasťou súboru vozidiel, ktorý sa teraz rozhodol predať Dopravný podnik Ostrava (DPO). Na twitteri o tom dnes informoval primátor Tomáš Macura (ÁNO). Hovorkyňa DPO Tereza Šnoblová potvrdila, že dopravný podnik je s mestom na dare dohodnutý. Bližšie podrobnosti ale zverejní až v budúcom týždni.

11:26 Kyjev v nedeľu oznámil, že na jeden deň pozastavuje odsun civilného obyvateľstva z vojnou postihnutého územia na východe Ukrajiny, pretože s ruskými jednotkami sa zatiaľ nepodarilo dohodnúť na konkrétnych podmienkach tejto evakuácie. Informovala o tom agentúra AFP.

10:56 Európska únia poskytne ďalších 50 miliónov eur na humanitárnu pomoc pre ľudí zasiahnutých vojnou na Ukrajine. Prevažná časť – 45 miliónov eur – je určená na humanitárne projekty priamo na Ukrajine a päť miliónov eur smeruje do Moldavska, kam mnoho ľudí z Ukrajiny ušlo. Celkom tak robí humanitárnu pomoc Ukrajine od začiatku vojny už 143 miliónov eur, uviedla dnes Európska komisia vo svojom vyhlásení.

10:47 Ukrajina a Rusko sa nedohodli na otvorení koridorov, ktorými by sa mohli dnes evakuovať civilisti z obliehaných ukrajinských miest. Oznámila to na sociálnej sieti Telegram ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

10:34 Deťom z Ukrajiny pomáhajú na slovensko-ukrajinských hraniciach plyšové orangutany.

10:23 Volodymyr Zelenskyj má za to, že sa svet musí pripraviť na ruský jadrový útok a súri lídrov, aby naskladnili protiradiačné tabletky a vybudovali protináletové kryty. Informuje o tom portál Daily Mail.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (11)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

9:35 Ruská armáda zostrelila ukrajinské vojenské lietadlo, ktoré prevážalo vojenské vybavenie poslané na Ukrajinu západnými krajinami. Podľa agentúry TASS o tom informoval hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Žiadne bližšie podrobnosti neboli zverejnené a informácie nebolo možné nezávisle overiť. Ako k tomu dnes poznamenala americká stanica CNN, Rusko tvrdí, že zničilo viac ukrajinských vojenských lietadiel, než by krajina vôbec mala mať.

9:32 Hraničnými priechodmi prešlo 542 mužov, 1573 žien a 485 detí. O dočasné útočisko požiadalo 189 osôb. Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 248 policajtov, 66 hasičov, 94 colníkov, 331 vojakov, 6 duchovní, 223 dobrovoľníkov, 36 príslušníkov zahraničných zložiek a 6 zamestnancov migračného úradu.

Zároveň bolo vypravených 31 autobusov, ktoré prepravili 205 osôb na rôzne miesta v rámci Slovenskej republiky. Vlakovou dopravou bolo prepravených 145 osôb. Za včerajší deň bolo ubytovaných 8 osôb, voľné kapacity sú na úrovni 12 349. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva vnútra.

  • Celkový počet utečencov od 24. 2. 2022 – 339 519.

  • Celkový počet udelených dočasných útočísk od 1. 3. 2022 – 68 135.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

9:03 V ukrajinskej metropole sa dnes skoro ráno ozvali výbuchy, informovali miestne médiá. Sirény upozorňujúce na možné nebezpečenstvo bolo počas noci počuť po celej krajine. Miestni predstavitelia zatiaľ žiadne podrobnosti o možných explóziách nezverejnili. Správy tak podľa agentúry Reuters nebolo možné nezávisle overiť. Podľa generálneho štábu ukrajinskej armády Rusi aj naďalej čiastočne blokujú mesto Charkov a ostreľujú jeho rezidenčné štvrte. Podnikajú aj nálety na Mariupol. Na útok na mesto sa chystá podľa všetkého aj ruské námorníctvo, tieto informácie sa teraz overujú, uviedol generálny štáb.

8:49 Vojna na Ukrajine zabila 202 detí, 361 boli zranených. Informuje o tom ukrajinská Generálna prokuratúra.

Viac o téme: RuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na UkrajineBuča
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu